Google стежить за вами. Як цьому зарадити і видалити свої дані?

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Те, що Google знає про користувачів багато, ніколи не було особливим секретом. Але минулого тижня розкрилася більш тривожна інформація. Стало відомо, що компанія зберігає дані про географічне розташування користувачів, навіть якщо ті не давали на це добро.

Втім, в більшості випадків Google не приховує, які саме дані про користувачів зберігає. Але й не афішує. Зібрана інформація доступна для перегляду, але найчастіше зберігається в абсолютно неочевидних місцях.

У цій статті ми розповімо про те, де ви можете знайти дані, які Google про вас зібрав, видалити їх і, по можливості, відключити стеження.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Історія пошуку

Мабуть, це самий очевидний для всіх факт. Google зберігає всю вашу пошукову історію. Переглянути та очистити цю історію можна на сторінці ” Мої дії “. На початку відображається пошукова історія за сьогоднішній день. Нижче – за вчорашній і далі до нескінченності.

Ви можете видаляти кожен запит окремо, а можете в лівому меню натиснути “Вибрати параметр видалення” і вказати дату або період, за який слід очистити пошукову історію. Ну, або вибрати “Весь час” і, відповідно, позбутися всієї історії разом.

Щоб відключити ведення історії, в лівому меню виберіть пункт ” Відстеження дій “, і на сторінці вимкніть параметр “Історія додатків і веб-пошуку”. Це відключить запис не тільки історії пошуку, але і дій в браузері Chrome.

Історія голосових запитів

Менш очевидним є те, що Google зберігає всю вашу історію голосових запитів. Якщо ви коли-небудь використовували Google Assistant, на смартфоні, планшеті або всередині розумної колонки, значить, у Google є зразок вашого голосу. Більшість користувачів навіть не здогадуються про те, що можуть прослухати будь-яку зі своїх реплік.

Знайти їх можна в розділі “Мої дії”> ” Голосове управління “. Вилучити заголовки можна точно також, як і історію пошуку. А відключити ведення історії голосових запитів можна на сторінці ” Відстеження дій “. Досить вимкнути параметр “Історія голосового управління”.

Історія переміщень

Крім історії текстового пошуку та голосових запитів, Google фіксує історію переміщень користувача. Переглянути свою історію можна на сторінці ” Хронологія “.

Якщо вам не до душі таке стеження, ви можете відключити її тут . Для цього вимкніть параметр “Історія місцезнаходжень”.

налаштування реклами

Одне з найцікавіших місць в обліковому записі – розділ ” Налаштування налаштування оголошень “. Тут ви можете побачити щось на зразок свого “психологічного портрета”, який автоматично складається на базі ваших пошукових запитів, переглядів в YouTube та іншої активності в інтернеті. Ви здивуєтеся, наскільки точним може бути такий портрет.

Але нас, перш за все, цікавить можливість редагування цього портрета. Якщо якийсь із інтересів в списку здається вам неправильним, ви можете натиснути на цей параметр і відключити його. Можна відключити висновок рекламних оголошень від конкретних великих рекламодавців, на кшталт AliExpress.

Нарешті, можна цілком виключити параметр “Персоналізація реклами включена”. На жаль, реклама від цього не зникне. Але оголошення перестануть бути персоналізованими, оскільки Google перестане враховувати при показі ваші інтереси.

Видалення акаунта

Ну а якщо Google вам набрид і ви взагалі не хочете працювати з продуктами цієї компанії, ви можете просто видалити свій аккаунт. Для початку загляньте в ” Особистий кабінет “. Тут показані всі сервіси, доступ до яких здійснюється через акаунт Google. Враховуйте, що повноцінно користуватися цими сервісами після видалення облікового запису ви не зможете.

У розділі ” Збереження даних ” ви можете єдиним архівом вивантажити всю інформацію про себе на жорсткий диск комп’ютера. Ну а після – можна остаточно видалити акаунт , підтвердивши це радикальне рішення введенням пароля.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.