Скоро в Україні можуть повністю зникнути телефони

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Мобільних «трубок» вже в 10 раз більше, ніж стаціонарних.

За останні роки в Україні стало менше стаціонарних телефонів на 30%, а таксофони просто зникають – їх кількість зменшилася більш ніж в 10 разів. Такий висновок можна зробити з останніх даних Держслужби статистики. Експерти кажуть, що, з одного боку, йде старше покоління, яке користується домашніми телефонами, з іншого – здешевлення мобільного зв’язку.

Цифри

За даними статистики на квітень 2018 року, в країні числиться майже 6 млн абонентів фіксованого телефонного зв’язку, в тому числі домашніх телефонів – 4,31 млн. Іншими словами, стаціонарний телефон є в кожній третій родині, незважаючи на те, що, за даними Нацкомісії з регулювання зв’язку та інформатизації (НКРЗІ), в Україні близько 60 млн діючих мобільних телефонів. Очевидно, що при населенні країни в 42 млн осіб у багатьох людей по 2-3 мобільних «трубки».

Також до цих пір працює 5,5 тис. таксофонів, з них в селах – аж 107. Число як абонентів фіксованого зв’язку, так і кількість таксофонів неухильно зменшується через розвиток і дешевизну зв’язку. Так, якщо в 2005 році (через 12 років після появи у нас стільникового зв’язку) в Україні було 9 млн телефонів (7,5 млн домашніх) і майже 65 тис. таксофонів, то в 2015-му стало відповідно 8,4 млн телефонів ( домашніх 6,9 млн) і 6,8 тис. таксофонів. Тобто «таксофонопад» був стрімким, а «телефонопад» почався лише в останні три роки.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

На сьогодні, за підрахунками Держстату, самим телефонізованим (фіксованим зв’язком) залишається Одеська область – 70 телефонів, включаючи апарати, встановлені в держструктурах, на 100 чоловік населення. У столичному регіоні – 32 телефони на 100 чол, в інших областях – від 8 до 18 на 100 чол. Найменше точок фікссвязі в Донецькій (3,2 телефону на 100 чол.) І Луганській (3,7) областях.

Експерти

За словами експерта з телекомунікацій Віктора Медведєва, в ряді випадків дротяний зв’язок надійніше мобільного.

«Всі держустанови повинні мати стаціонарний зв’язок для роботи в умовах природних ПП або військових дій. Звичайно, мобзв’зок зараз домінує, але дроти прокладені, комутатори працюють, – аналізує Медведєв. – У населення це інерція, перш за все у старшого покоління, для якого до появи стільникового зв’язку телефон в будинку був розкішшю. Ці люди поступово вмирають, а молоді спадкоємці відмовляються від номерів, не бажаючи платити за те, чим не користуються ».

Що стосується зникнення таксофонів, то в «Укртелекомі» роз’яснили: вони демонтовані тому, що практично не використовувалися. І залишені тільки в місцях масового скупчення людей: на вокзалах, в центрах міст – для тих, хто не має мобільного телефону, або його вкрали, а подзвонити потрібно.

Лише спецзв’язок

Медведєв говорить про швидкі заходителефонної ери через розвиток нових технологій:

«Такі прогнози публікувалися не раз, це станеться років через 10-12, коли обладнання стаціонарного зв’язку виробить свій ресурс і його демонтують. Також все дорожче буде абонплата, так як число абонентів буде знижуватися, а витрати на обслуговування мережі постійно ростуть. Залишиться тільки захищений від прослушки спецзв’язок ».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.