7 серіалів із найпотужнішими сюжетними поворотами. Від історії про маніяка до головної фантастики 2024 року

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Сюжетні повороти не роблять кіно ні добрим, ні поганим. Доказів цьому дуже багато: візьміть хоч би будь-який фільм М. Найта Шьямалана. Але в руках умілих сценаристів ефект несподіванки може стати серйозним інструментом. Такі серіали, як «Залишитися живими» та «Гра престолів», трималися в топі так довго ще й тому, що глядачі ніколи не знали, що станеться далі.

Які ще потужні проекти збудовані на сюжетних поворотах? Та ще й таких, які не дратують, а роблять історію набагато глибшою. Ми зібрали список із серіалів із закрученим сюжетом. Причому один із цих проектів вийшов зовсім нещодавно (наприкінці березня 2024 року), але вже гідний влучення у всі добірки.

«Містер Робот» (2015 – 2019)

Коли «Містер Робот» тільки починався, багато хто вирішив, що це сучасна інтерпретація «Бійцівського клубу». Але все, що було після першого сезону, довело, що «Містер Робот» – щось винахідливіше. Несподіваних поворотів у серіалі неймовірно багато. А найголовніше, що ми, як глядачі, не можемо довіряти своїм очам, бо головний герой Елліот – ненадійний оповідач.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Коли виявилося, що Елліот провів половину сезону в ув’язненні, а ми цього навіть не помітили, «Містер Робот» вийшов на новий рівень параної. Ким потрібно бути, щоб після такого не почати шукати каверзи в кожній сцені? А сценаристи робили все, щоб плутати аудиторію ще сильніше. У цьому й була магія “Містера Робота”.

«Ти» (2018 – 2024)

Той випадок, коли «Декстер» з його найкращими сюжетами почав здаватися чимось повсякденним і похмурим. Серіал «Ти» розповідає про серійного сталкера та вбивцю на ім’я Джо, а також його збочене поняття кохання. За минулі чотири сезони герой накоїв стільки жахливих речей, що вистачило б на три окремі серіали. Але важливіше, як він це робив.

Через те, що ми завжди знаємо про Джо більше, ніж його оточення, кожна мила і спокійна сцена виглядає набагато напруженішою – класичний сценарний прийом. Але одержимість головного героя заводить його набагато далі. У «Ти» повно диких сюжетних поворотів, але пік настав у четвертому сезоні, де Джо більшу частину часу навіть не усвідомлював, що саме він зробив.

«Озарк» (2017 – 2022)

«На всі тяжкі» для тих, хто вже додивився «На всі тяжкі». Великі борги Марті Берда зробили з ним приблизно те саме, що й рак із Волтером Уайтом. Але «Озарк» не поступається серіалу з Браяном Кренстоном і щодо сюжетних поворотів. Справа не тільки в тому, що у сім’ї Марті, скажімо так, інша динаміка в порівнянні з Уолтом та Скайлер Уайт.

В «Озарці» повно зрад, раптових вбивств, шантажу, ще раптових вбивств, зрад і нарешті раптових вбивств. Так, персонажі тут завжди вмирають раптово і до цього можна було звикнути. “Озарк” як “Гра престолів” – тобто, глядачеві краще ні до кого не прив’язуватися. Але сценаристи серіалу якимось чином обертали кожну раптову смерть так, що безпосередньо на момент ти точно її не чекаєш.

«Темрява» (2017 – 2020)

Німецький хіт Netflix і більш доросла версія «Дуже дивних справ». Ось з такими думками ви починаєте дивитися «Темряву», навіть не підозрюючи, що чекає попереду. А чекають не лише містечна містика та глобальна конспірологія, а й, наприклад, подорожі у часі. Але це абсолютні дрібниці порівняно з тим, що ви дізнаєтесь про зв’язки персонажів «Темряви» один з одним. Такого не було, здається, ніде.

Ми не даватимемо спойлери, але зробимо легкий кокетливий натяк у стилі «Твін Пікс». Так ось, дуже багато персонажів «Темряви» – не ті, ким здаються спочатку. Відкиньте наївні думки про те, що хтось виявився монстром чи шпигуном. Це було б дуже просто. Ні, вони буквально не ті люди, якими видаються на початку. Думайте.

«У кращому світі» (2016 – 2020)

Подивимося правді в очі: серіал про грішницю, яка помилково потрапила до нудного раю, не протримався б в ефірі так довго, якби він не мав другого дна. Але «У кращому світі» – той випадок, коли друге дно є. Глобально сюжетний поворот тут один, але дуже великий, якщо не сказати грандіозний. Це був ризикований сценарний хід, але на багатьох глядачів він спрацював як слід.

Якщо так вийшло, що ви не здогадалися ні про що по ходу сюжету «У кращому світі» і в такому вигляді дожили до розкриття правди, то вам, можливо, захочеться переглянути минулі серії, озброївшись новим знанням. Проганяти стару інформацію в голові у пошуках натяків та підказок ви точно почнете. Ну, а якщо здогадаєтеся швидко, то інтрига все одно не помре, бо вам буде цікаво, як персонажі впораються з новими обставинами.

«Шершні» (2021 – …)

«Залишитися живим» для нового покоління глядачів. Фундамент серіалу стоїть на інтригах та питаннях без чітких відповідей. Ми знаємо, що шкільна жіноча футбольна команда пережила авіакатастрофу. Але в той же час у нас є лінія з теперішнього часу, де ми бачимо деяких героїнь через роки. Тобто ми знаємо і те, що дівчаток у результаті знайшли. Але питань менше не стає.

Хто вижив, а хто ні? Що саме сталося у тому лісі? Про які таємниці ті, хто вижив, не говорять один з одним? Хто з них винен у тому, що сталося на сьогодні? Кожна наступна відповідь народжує ще два питання, як і належить хорошим серіалам-загадкам. “Шершні” – той проект, який приділить будь-якого досвідченого глядача. Успіхів усім, хто спробує передбачити хоч щось у таких умовах.

«Проблема 3 тіл» (2024 – …)

Долевий проект для Девіда Беніоффа та Дена Уайсса, шоураннерів «Ігри престолів». Від успіху чи провалу їхньої екранізації романів кращого китайського фантаста Лю Цисіня залежало те, чи збережуть ці хлопці репутацію в індустрії. І знаєте, що? Беніофф та Уайсс не підвели. «Проблема 3 тіл» – найкраща наукова фантастика, що вийшла 2024 року. Ті, хто не встиг прочитати книги, будуть у гарантованому шоці.

Зав’язка «Проблема 3 тіл» у тому, що у світі раптово перестала розвиватися фізика. Всі експерименти показують випадкові результати, і ніхто не підозрює, що людство вже залучено до війни з далеким ворогом, а поразка неминуче. Це не «Війна світів» чи якісь «Візитери», а щось страшніше та напружене. Не кажучи вже, що тут є елементи детективу, трилера та конспірології про мільярдерів. Ви не готові до того, що побачите.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.