20 років тому Apple представила перший iMac

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Apple відзначає 20-річчя першого iMac, представленого 6 травня 1998, незабаром після повернення в компанію Стіва Джобса. Він «назавжди змінив те, як люди думають про комп’ютери», – написав Тім Кук в своєму Твіттері.

Ззаду виглядає краще, ніж інші ПК спереду

Оригінальний iMac в напівпрозорому корпусі з яскравими вставками виділявся серед нудних сірих комп’ютерів на ринку. Дизайн розроблявся у співпраці з Джоні Айвом, який сьогодні відповідає за зовнішній вигляд всіх ключових продуктів Apple.

З технічної точки зору iMac не дуже відрізнявся від своїх попередників. Він оснащувався 15-дюймовим ЕПТ-монітором, не найшвидшим 233-мегагерцевим процесором Power PC 750 G3, від 32 МБ оперативної пам’яті і графічним прискорювачем ATI Rage IIc або ATI Rage Pro. Для перенесення ПК вагою понад 17 кг на корпусі була ручка.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Це був перший комп’ютер з вбудованим портом USB, крім того, компанія відмовилася від дисковода і встановила тільки оптичний привід. Ще одна фішка iMac – модем для виходу в мережу. Тільки фірмова мишка у формі хокейної шайби виявилася моторошно незручною.

iMac став дійсно персональним комп’ютером і мав великий успіх. Завдяки йому Apple змогла поправити фінансове становище (коли Джобс знову очолив компанію в кінці 1997 року, все було погано). Моноблоки iMac G3 з «класичним» дизайном випускалися до 2003 року. На той момент у продажу вже з’явилася нова модель G4 з плоским екраном і корпусом-підставкою у вигляді півсфери.

У 2004 році вийшов iMac G5 з материнською платою за дисплеєм. У 2007 році з’явилася модель з алюмінієвою передньою панеллю, а з 2009 року комп’ютери випускаються в суцільнометалевому корпусі.

Актуальна лінійка iMac включає версії на 21 і 27 дюймів, а також потужний iMac Pro.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.