Найкращі комп’ютерні ігри 2023 року: рейтинг ТОП-10

Чи знаєте ви, які найкращі ігри для ПК? Представляємо список з 10 ігор, які гарантують чудовий геймплей на ПК.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Відбираючи ігри для цієї добірки найкращих комп’ютерних ігор, ми керувалися принципом, що гра повинна бути обмежена саме цією платформою. У деяких випадках, окрім версії для ПК, гра, про яку йде мова, має порт для Linux або macOS, але ми вважали, що це не є проблемою. Тому ми уникали ігор, які доступні на консолях – до списку нижче ми включили ігри, які доступні лише для ПК.

Найкращі ігри для ПК 2023 року

У нашому списку знайдеться щось для кожного: не бракує ігор з цікавим сюжетом, стратегій, онлайн-шутерів, MOBA, екшенів, ігор на виживання… Та багато чого! Ідея цього списку полягала в тому, щоб задовольнити різні смаки комп’ютерних геймерів. Сподіваємось, ви знайдете їх на свій смак!

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

StarCraft II: Wings of Liberty

Це правда, що RTS давно минули свої золоті роки. Бум на них пройшов з кінцем 1990-х і початком 21-го століття. Вони вже не викликають такого жвавого інтересу, але все ще мають досить велику групу відданих шанувальників. Зараз розробники не завалюють гравців новими іграми, але завжди можна звернутися до класики, якою, безсумнівно, є Starcraft II. З моменту виходу минуло 13 років, але друга частина знаменитої серії від Blizzard досі залишається однією з головних кіберспортивних ігор. Якщо ви шукаєте стратегію в реальному часі для ПК, ми настійно рекомендуємо цю гру. Це класичний приклад 4X-стратегії, де ми розширюємо свою базу, збираємо ресурси та тренуємо юнітів. Механіка залишається незмінною вже багато років, але вона все ще притягує, як магніт.

Disco Elysium

Нетиповий підхід до конвенції рольових ігор, в Disco Elysium ви не побачите бою, окрім того, що ведеться вербально. Діалогові можливості тут розтягнуті до межі – в грі ви берете на себе роль детектива, який розкриває кримінальні таємниці. Ця професія означає, що у нас не буде нестачі персонажів, з якими можна поспілкуватися. І не чекайте тут до абсурду банальних діалогів. Багато з них запам’ятовуються, і більше того: ваш вибір має реальний вплив на інших персонажів. Якщо ви шукаєте гру, яка переверне закостенілий жанр з ніг на голову, Disco Elysium стане для вас справжнім відкриттям.

Dota 2

Коли ми говоримо про гру Dota 2, мимоволі виникають асоціації з Counter-Strike. Хоча це дві діаметрально протилежні гри, вони були створені в основному схожим чином – випадково. Як і CS, Dota (відома як Defense of the Ancients), що починалася як мод для Half-Life, була лише модифікацією для Warcraft 3. Однак Valve побачила неймовірний потенціал, отримавши всі права на бренд, розвиваючи її як окрему і дуже відшліфовану гру. Хоча вона, безумовно, знайома багатьом з вас, ми пояснимо її основні механіки. Це класична MOBA-гра, яка дозволяє вам обрати одного з 124 героїв і повести їх у бій за перемогу для своєї команди. Однак, якщо ви очікуєте простого геймплею, то це не той випадок. Dota 2 вимагає вивчення багатьох тактик, способів поведінки, протидії ворожим героям, а також самої карти. Це, безумовно, гра, яка вимагає значних витрат часу.

Black Mesa

Ще один проект, який починався в руках аматорів, а з часом переріс у повноцінну гру. Так, навколо Black Mesa було багато нарікань на те, як довго розробники готували цю гру. Більше того, були також нарікання на випуск частинами, оскільки гра не була повністю завершена на початку (серед іншого, був відсутній світ Зену). Однак, щоб покласти край наріканням, Black Mesa насправді є найкращим оновленим виданням оригінальної Half-Life. Про високий рівень цієї гри свідчить хоча б той факт, що вона була створена за підтримки компанії Гейба Ньюелла, яка дала зелене світло проекту і підтримала його. Хочете пережити історію Гордона Фрімена в оновленій графіці – зробіть ставку на цю гру. З точки зору сюжету, це справжній шедевр!

Sons of the Forest

Продовження надзвичайно популярної гри The Forest вийшло відносно недавно. Вона не повторила такого приголомшливого успіху, але сказати, що гра, відома просто як “Ліс 2”, залишилася непоміченою, було б несерйозно. Досить сказати, що гра зібрала понад 411 000 гравців у Steam! З чим ми маємо справу в даному випадку? Це знову хардкорний виживальщик, де, окрім виживання на острові, ми повинні розгадати таємницю зникнення багатія і його сім’ї. Тут не бракуватиме боїв, збору ресурсів, ремесел і будівництва споруд – і все це в оновленій графіці, з новими механіками та компаньйонами в нашій мандрівці.

League of Legends

Чи може список ексклюзивів для ПК обійтися без курки, що несе золоті яйця, яку Riot Games роками ніжно вигодовувала? Незважаючи на те, що Valve та інші конкуренти роблять все можливе, LoL залишається синонімом жанру MOBA. Хоча, зрештою, це не повинно дивувати, адже його придумали творці League of Legends одночасно з виходом гри. Як і вищезгадана постановка, вона була створена на основі модифікації для Warcraft 3 (DotA). У нинішньому вигляді ми маємо величезну кількість героїв, які борються на карті, де дві команди намагаються знищити ворожий Нексус. Однак ця гра, як і Dota 2, є складним заняттям, що вимагає засвоєння великої кількості інформації – про героїв, ворогів, навички, предмети та багато інших аспектів.

Rust

Ще одна гра на виживання в нашому списку, проте цього разу дуже специфічна. Під час ігрового процесу ми взаємодіємо з іншими гравцями, які можуть бути налаштовані вороже. Через це ігровий процес може як розчаровувати, так і затягувати. Rust також змушує гравця стежити за такими речами, як гідратація, відпочинок, голод і здоров’я, що робить ігровий процес ще більш різноманітним. Не бракує крафту та безлічі інших механік, притаманних іграм такого типу. Хоча гра може бути справді невдячною, не можна заперечувати її успіх – Rust продалася накладом понад 12 мільйонів копій. Якщо ви шукаєте конкретну гру на виживання для ПК, варто зацікавитися цим продуктом.

Warhammer 40000: Darktide

Остання робота шведської студії Fatshark потрапила до нашого списку через її поточний стан. Що ж, Darktide залишається ПК-ексклюзивом, оскільки… консольна версія (Xbox Series X/S) ще не анонсована. Хоча вона, безумовно, буде зроблена, розробникам явно потрібно більше часу на її підготовку. Отже, з чим ми маємо справу? Якщо коротко: Vermintide в атмосфері WH40k. Однак, якщо ви не грали в жодну з вищезгаданих ігор, це класичний екшен FPS, в якому ми прориваємося крізь орди ворогів (керованих ШІ) з трьома компаньйонами, очолюваними іншими гравцями. Гра робить ставку на кооперативне проходження – поодинці ви не зможете багато чого зробити, оскільки, окрім ворогів, багато завдань місії вимагають співпраці. Наразі Darktide стала кращою грою, ніж вона була на момент релізу, і це, безумовно, варто перевірити. Особливо, якщо ви любите всесвіт WH40k.

Darkest Dungeon II

Найсвіжіший реліз у нашому списку, який з’явився на ПК лише нещодавно. Продовження надзвичайно успішної гри, яка завоювала прихильників своїм невблаганним геймплеєм, фантастично похмурим стилем, графікою, якою можна насолоджуватися, і чудовим саундтреком. Друга версія Darkest Dungeon робить все це ще краще, будучи успішним сиквелом. Як і раніше, тут є складні рішення, постійні смерті наших компаньйонів, складні місії та багато нововведень. Все це означає, що нова гра добре робить те, що вже було зроблено, і більше того: вона додає багато чого від себе. А хіба не так повинні робити сиквели?

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.