Categories: Інтернет

Чи настав час видалити Facebook? Як перевірити ваш «особистий архів» даних?

Share

В соціальних мережах продовжує поширюватися хештег #deletefacebook («видали Facebook») на тлі звинувачень соціальної мережі в надмірному зборі особистих даних користувачів. Політика збору та обробки даних компанії, з якою не всі користувачі свого часу детально ознайомилися, почала привертати дедалі більше уваги людей по всьому світу. Як дізнатися, яку саме інформацію Facebook вже зібрав про вас, та чому користувачів так непокоїть ця проблема?

З роками Facebook побудував найбільшу соціальну мережу у світі, де споживачі можуть спілкуватися та ділитися інформацією, але є і невидима для споживачів частина життя платформи – продають вони інше. «Якщо товар безкоштовний, це означає, що товар в даному випадку – це ви», – мовиться в американському он-лайн виданні, що присвячене питанням інформаційних технологій, Tech Crunch.

Якщо товар безкоштовний, це означає, що товар в даному випадку – це ви

У 2017 році Facebook повідомив про доходи в 12,97 мільярди доларів, 98,5 відсотків якого – з реклами, зазначає автор. Такі прибутки стали можливими завдяки збору даних, які є справжнім рушієм сучасної цифрової економіки. Соціальна мережа отримує необхідну інформацію про своїх користувачів, а потім використовує її дещо в інших цілях, ніж очікують люди, йдеться в Newsweek.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Методи використання особистої інформації викликали чимало запитань до соціальної мережі на тлі скандалу з британською компанією Cambridge Analytica, яку звинувачують у використанні даних 50 мільйонів користувачів Facebook без їхньої явної на те згоди, щоб вплинути на результати президентських виборів в США.

«Умови використання Facebook – це гігантська брехня. Вони навмисно вводять в оману, формулювання занадто довгі та занадто широкі. Таким чином, ви не можете просто ознайомитись із умовами роботи компанії та зрозуміти, що саме вона знає про вас», – висловлює свою думку автор Tech Crunch.

Ви не можете просто ознайомитись із умовами роботи компанії та зрозуміти, що саме вона знає про вас

Багато кого кількість даних, якою соціальна мережа володіє, може дійсно здивувати. І мова не лише про інтереси, вподобання та друзів, але, за деякими даними, навіть особисті SMS-повідомлення.

Що про мене знає Facebook?

Є один досить простий шлях перевірити, що соціальна мережа змогла дізнатися про вас. Для цього необхідно зайти в налаштування та натиснути кнопку «Завантажити копію ваших даних з Facebook».

Facebook пропонує завантажити персональний архів даних

«Отримайте копію того, що ви поширювали у Facebook», – пропонує соціальна мережа. І на цьому етапі користувач дізнається, що соціальна мережа змогла зібрати про нього протягом років.

В налаштуваннях Facebook пропонує завантажити копію ваших даних

Цей «персональний архів» міститиме «дописи, світлини та відеозаписи, якими ви поділились, ваші повідомлення і розмови в чаті, відомості з розділу «Про себе» у вашому профілі» та іншу інформацію.

Якщо детально вивчити список даних, який збирає мережа, там можна побачити різні категорії. Серед них – історія розмов, які ви мали у чаті, список місць, де ви робили чек-ін, кредитні картки (якщо ви купували щось через мережу), і навіть список видалених друзів.

Англійською мовою доспупний список даних, які увійшли в архів

Та на думку багатьох експертів, соціальна мережа володіє навіть більшою інформацією, ніж тією, яку можна завантажити в архіві: компанія знає про місцезнаходження користувачів, моніторить пошукову історію, та за даними деяких користувачів Android, навіть стежить за SMS-повідомленнями.

В налаштуваннях також можна перевірити, яким стороннім додаткам ви надали доступ до своїх особистих даних, а також побачити, яку інформацію про ваші вподобання зібрав про вас алгоритм соціальної мережі для того, щоб ділитися нею з рекламодавцями.

В чому проблема?

На думку багатьох спеціалістів з вивчення соціальних мереж, проблема полягає в тому, що цим платформам стає дедалі складніше довіряти. Facebook став майже невід’ємною частиною життя у 21-ому столітті, і просто так залишити платформу через ризик того, що особисті дані перейдуть до рук третіх осіб, не так просто, як здається, йдеться в Newsweek.

Facebook вже не просто платформа для спілкування з близькими й друзями, але величезна мережа, яка для багатьох людей стала основним джерелом новин. Тут також розповсюджують «фейкові новини», повідомлення ботів та усілякі теорії змов, які потім можуть мати політичний вплив.

Соціальні медіа компанії ніколи не були прозорими щодо того, як вони користуються даними людей

Наприклад, у 2014 році багато людей навіть не підозрювали, що «зливають» свої особисті дані зацікавленим особам. Тоді з’явився застосунок-опитування на визначення типу особистості – близько 270 тисяч людей, які завантажили застосунок, увійшли в нього за допомогою Facebook. Та не всі знали, що метою цих програм було зібрати якомога більше особистої інформації про людей та про список їхніх друзів. Згодом інформацію отримала приватна компанія Cambridge Analytica, яка, ймовірно, використовувала дані для маніпуляцій тими ж самим людьми, чиї дані були зібрали.

Проблема полягає в тому, що «соціальні медіа компанії ніколи не були прозорими щодо того, як вони користуються даними людей. Без повної інформації про те, що відбувається з зібраними особистими даними, ми рекомендуємо людям не довіряти цим компаніям, доки ті не доведуть, що їм дійсно можна вірити. Проте, наразі не існує ні правил, ні сторонніх установ, які могли б забезпечити довіру до соціальних мереж», – зазначають автори в статті Newsweek.

Facebook має всі можливості для того, щоб надали більше контролю своїм користувачам над їхніми особистими даними, але проблема в тому, що компанія вирішила цього не робити, мовиться у статті. Тому, на думку експертів, важливо створити певні регулювання та рамки для соціальної мережі, для того, щоб користувачі відчували, що їхні дані у безпеці.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.

Скарбик Павло

Закінчив ТНТУ, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, нові медіа, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Головний редактор iTechua.com. Дякую, що читаєте нас. Є питання, пропозиція або щось цікаве? Пишіть на skarbykdj@gmail.com

Опублікував
Скарбик Павло
  • Останні записи

    Підтверджено першу функцію Nintendo Switch 2

    Компанія Nintendo офіційно оголосила про створення своєї наступної консолі під час недавнього дзвінка інвесторам. Хоча…

    11.05.2024

    На Землі спостерігалася найпотужніша за останні 20 років магнітна буря

    Кілька годин тому Земля зазнала на собі наслідків найпотужніших обурень з боку Сонця за останні…

    11.05.2024

    5 смартфонів Xiaomi, від покупки яких краще відмовитись

    Давненько на моєму каналі не виходило статей у цій цікавій рубриці: з моменту останньої минуло…

    11.05.2024

    Причини, чому навіть потужний смартфон гальмує

    Сучасні смартфони преміального сегмента оснащуються потужним "залізом". Але навіть флагмани відомих брендів можуть інколи підгальмовувати.…

    11.05.2024

    Інсайд: Apple домовилася з OpenAI про інтеграцію ChatGPT до iOS 18

    З'являється все більше подробиць про те, що частина функцій штучного інтелекту в нових версіях операційних…

    11.05.2024

    Названо два великі нововведення в iOS 18

    Компанія Apple додасть опції, пов'язані з розшифровкою голосу, майбутні оновлення своїх ОС. Про це пише…

    11.05.2024