Як захистити свій Facebook: три поради від експерта з цифрової безпеки

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ
Яка ви людина? Відкрита чи закрита? Доброзичлива чи невдоволена життям? Екстраверт чи інтроверт? Сьогодні, аби це визначити, не потрібно відповідати на сотню запитань у психологічному тесті. Потрібні ваші лайки у фейсбуці.

Наприклад, психологічний аналіз «Велика П’ятірка» характеризує особистість за 5 рисами: відкритість, сумлінність, екстраверсія, доброзичливість, нейротизм. Цей тест визнає вас незадоволеним життям, якщо вам часто подобається гурт Gorillaz, і навпаки — щасливим, якщо ви лайкаєте Біблію.

Фейсбук разом із психологією стали вдалими інструментами руках компаній, що працюють з великими даними і таким чином впливають на ваш вибір. Одна з таких — Cambridge Analytica — стала, за її словами, ключем до перемоги Дональда Трампа на президентських виборах у США 2016 року.

Як не опинитися у пастці Facebook? Як захищати свої персональні дані та не стати манекеном у руках глобальних лялькарів?

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Громадське поспілкувалося з експерткою Лабортарорії цифрових досліджень Іриною Чулівською. Хто може мати доступ до ваших приватних повідомлень, як інформацію про вас можуть отримати через друзів та як уберегти свої дані — читайте далі.

1. Завжди перевіряйте дозволи для додатків

Коли ви встановлюєте якийсь додаток на Facebook, скажімо, тест «Ким ви були у минулому житті», він запитує перелік дозволів, серед них інколи буває доступ до приватних повідомлень. Ми часто надаємо додаткам доступ дописувати від нашого імена чи надсилати повідомлення.

Більше того, ми часто надаємо інформацію про наших друзів (і вони дають доступ додаткам до наших профілів).

Що робити? ​

Зайдіть у налаштування, потім перейдіть у розділ «Додатки». Оберіть потрібний вам і натисніть на нього. У меню можна вибрати, які дозволи ви надаєте.

Якщо додаток вам непотрібний, його варто видалити. Клікніть на хрестик поруч із іконкою застосунку.

 

2. Реєструйте Facebook на перевірені поштові сервіси

У загальних налаштуваннях вашого профілю ви можете первірити, на яку електронну скриньку зареєстрована ваша сторінка. Це має бути надійна пошта з хорошим захистом. Якщо хтось захоче «зламати» ваш профіль у Facebook, він може ввести вашу пошту та натиснути «забув пароль». Маючи доступ до вашої ненадійної пошти, зловмисник таким чином може отримати й доступ до профілю у соцмережі.

Що робити?

Не використовуйте російські сервіси, а часом — і українські. Найкраще реєструвати пошту, що працює у країні з не ворожим для нас законодавством.

3. Увімкніть подвійну авторизацію

Подвійна авторизація — це такий спосіб захисту аккаунту, за якого при вході у свій профіль, окрім паролю, потрібно буде ввести ще код, який прийде вам у смс. Тобто, аби викрасти вашу сторінку, потрібно буде дізнатися не лише ваш пароль, а й додаткову інформацію. Така авторизація значно ускладнює дії зловмисників.

Що робити?

У налаштуваннях «Безпека й Авторизація» у меню ви знайдете пункт «Налаштування двоетапного захисту». Там оберіть «двоетапну перевірку» та увімкнінь її. Наступного разу після введення паролю Facebook запитає у вас додатковий код.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.