Головні нюанси роботи смартфонів в 4G-мережах, про які вам треба знати

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Українські мобільні оператори вже розкупили частоти для 4G, а комерційний запуск мереж четвертого покоління зв’язку у великих містах України очікується протягом місяця. Зібрали найголовнішу інформацію про роботу смартфонів у 4G-мережі.

4G – це четверте покоління мобільного зв’язку з підвищеними вимогами. Із впровадженням цієї мережі користувачі отримають суттєвий приріст швидкості передачі даних. Для порівняння, 3G має середню швидкість 2,5 Мбіт/секунду, натомість 4G, як обіцяють експерти, буде мати стабільні 25 Мбіт/секунду.

Головні нюанси роботи смартфонів в 4G-мережах

  • В Україні – популярні моделі смартфонів з підтримкою двох SIM-карт. За словами мобільних операторів, не у всіх dual-SIM-смартфонах є можливість вмикати 4G відразу для двох слотів. Зазвичай тільки перший слот вміє працювати з мережами четвертого покоління. Тому карту зв’язку, на якій вам потрібна буде 4G-мережа, краще вставляти в перший слот.
  • Те, що 4G “садить” батарею смартфона швидше, ніж попередні стандарти передачі даних – міф.Смартфони з підтримкою 4G більш енергоефективні + в них встановлені батареї більшої ємності. Однак, збільшення витрати заряду може трапитися при роботі в мережі на частотах 2600 МГц (оператори отримали ліцензії на цей діапазон раніше, тому і запуск може відбутися раніше), але із запуском 4G на частотах 1800 МГц все налагодиться.
  • Якість 4G залежить від швидкості пересування, але не сильно. Якщо абонент рухається в межах дії 3G-мережі, показники якості мобільного інтернету погіршуються – падає швидкість передачі даних, зростає затримка з’єднання (пінг), знижується стабільність передачі даних. 4G більш пристосований для використання в русі. “На швидкості до 15 км год користуватися 4G-інтернетом можна буде взагалі без проблем. Під час їзди зі швидкістю до 120 км/год абонент теж практично не відчує зниження швидкості завантаження/передачі.
  • Підключення до 4G-мережі може позначатися по-різному, але найчастіше – це 4G, 4G + або LTE.
  • Якщо знати модель смартфона і її код, можна самому перевірити підтримку 4G-мережі. Але на вигляд одна і та ж модель в одній модифікації може підтримувати 4G, а інша – ні. Або ж – не підтримувати потрібний діапазон частот: якщо для 3G діапазон 2100 МГц найпоширеніший і підтримується майже у всіх 3G-телефонах, то з LTE все складніше – кількість діапазонів більша, тому є ризик, що саме потрібні вам частоти смартфон не підтримує. В Україні операторам видані ліцензії на 2600 (Band7) і 1800 (Band 3) – це найпопулярніші 4G-діапазони в світі.
  • Експерти підкреслюють, що мережі 4G спочатку будувалися тільки під передачу даних. Зазвичай на початкових етапах запуску таких мереж оператори “скидають” голосові виклики в мережу нижчим поколінням (3G або 2G). Після того, як були розроблені стандарти для передачі голосу за допомогою LTE-мереж (так званий VoLTE, які зараз активно впроваджуються в світі), це змінилося, але не всі телефони, які підтримують LTE, мають підтримку і VoLTE.
  • Мобільні оператори також звертають увагу на таку характеристику смартфонів, як “категорія телефону (CAT)”. Від неї залежить швидкість роботи пристрою в мережі.
CAT в найпопулярніших моделях смартфонів - фото 233023

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.