Categories: Інтернет

Скільки коштує мобільний зв’язок в Україні і в світі?

Share

Сьогодні ми не можемо уявити своє життя без мобільного телефону. Тепер цей пристрій не тільки для дзвінків. Ми обмінюємося повідомленнями, відео, перевіряємо електронну пошту і соціальні мережі. Однак за все потрібно платити, і мобільний зв’язок – не виняток. У деяких країнах він коштує значно дорожче, ніж в Україні. Скільки коштує мобільний зв’язок і інтернет в інших країнах світу, дізнавався EtCetera.

ДЕШЕВШЕ, НІЖ В СВІТІ. За словами генерального директора одного з провідних операторів мобільного зв’язку в Україні (МТС) Івана Золочівського, в Європі мобільний зв’язок коштує значно дорожче, ніж в Україні. Середній абонент платить за мобільний зв’язок, наприклад, у Франції – 45 євро. Мінімальні тарифні плани в Європі починаються від 15 євро. Однак з 15 червня 2017 року Євросоюзі між країнами-учасниками було скасовано мобільний роумінг.

В Україні дуже люблять «поговорити». За 60 гривень на місяць (середня абонентська плата у одного з операторів зв’язку) ми можемо «наговорити» близько 600 хвилин на місяць. Цей показник один з найвищих в світі. Він в 2,5 рази вище, ніж в країнах Європи. Наприклад, в Португалії або Англії середній показник – 350-400 хвилин телефонних розмов на місяць.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Вартість мобільного зв’язку в Україні, в середньому, в 10 разів нижчий, ніж в європейських країнах. Однак при цьому найбільшим компаніям мобільного зв’язку в Україні вдається бути досить прибутковими. За рахунок нових послуг і нових тарифів компанії можуть залучати одних і тих же абонентів повторно – у них немає необхідності освоювати нові території.

За підрахунками експертів, українці витрачають на мобільний зв’язок близько 1,5% сімейного бюджету. В Європі на послуги зв’язку зазвичай витрачають близько 3,5% бюджету.

МОБІЛЬНИЙ ІНТЕРНЕТ. Щоб оцінити щедрість українських операторів мобільного зв’язку, наведемо як приклад Ефіопію, де мобільний інтернет має швидкість до 1 мегабіта в секунду і коштує 150 доларів за 30 Гб (по 3G). Українські мобільні оператори дарують своїм користувачам швидкість мобільного інтернету – близько 70 Мегабіт / сек. При цьому 30 Гб мобільного інтернету обійдуться абоненту в 90 гривень (3,5 долара).

Сьогодні умови для абонентів мобільного зв’язку стають кращими по всьому світу. Наприклад, держава М’янма довго не могло надати своїм жителям доступний інтернет – в 2010 році доступ до нього мали всього 0,2% населення, а на SIM-карту потрібно було витратити 250 доларів. У 2016 році вже 32% жителів цієї країни стали користуватися мобільним інтернетом, а вартість SIM-карт знизилася до двох доларів. Досягти таких результатів вдалося за рахунок здорової конкуренції -в країні створили умови для іноземних компаній. Боротьба за ринок призвела до зниження ціни на мобільний зв’язок та інтернет.

А ЯК У НИХ? У кожній країні є свої нюанси для користувачів мобільного зв’язку, які не завжди зрозумілі жителям інших країн.

Наприклад, в Чехії і Німеччині для укладення контракту з оператором зв’язку потрібен рахунок в місцевому банку, з нього щомісяця списують абонентську плату. У Великобританії достроковий розрив контракту з оператором призведе до штрафу в розмірі неоплаченого залишку. Колишній абонент зобов’язаний сплатити оператору повну вартість послуг за весь час дії контракту.

У Норвегії, Великобританії і країнах Балтії активувати SIM-карту можна через сайт оператора. Для цього потрібно зареєструвати код, вказаний на коробці з SIM-картою, а також ввести свої персональні дані: ім’я, прізвище (як в закордонному паспорті), дату народження, індекс і адреса вашого проживання.

У Туреччині місцеві SIM-карти використовуються тільки в пристроях, офіційно зареєстрованих в країні за номером IMEI. Якщо вставити місцеву SIM-карту в незареєстрований телефон, то і карта, і телефон можуть бути заблоковані. У деяких країнах (наприклад, в Китаї ) «нульовий баланс» – це «смерть» SIM-карти: відключаються вхідні дзвінки та SMS.

КРАЇНИ З НАЙБІЛЬШ ДОРОГИМ МОБІЛЬНИМ ЗВ’ЯЗКОМ:

Канада – 55 доларів на місяць.

Найбільші мобільні оператори Канади : RogersWireless – 9,5 млн клієнтів;BellWireless – 7,5 млн клієнтів;TelusMobility – 7,7 млн клієнтів.

Японія – 54 долари на місяць.

Найбільші мобільні оператори Японії : NTT DoCoMo – 60 млн клієнтів; KDDI – 32 млн клієнтів; SoftbankMobile- 23 млн клієнтів.

США – 49 доларів на місяць.

Найбільші мобільні оператори США: VerizonWireless – 118 млн клієнтів; AT & T Mobility – 108 млн клієнтів;SprintCorporation – 53,5 млн клієнтів.

КРАЇНИ З НАЙБІЛЬШ дешевий мобільний зв’язок:

Венесуела – 4,5 долара в місяць.

Найбільші мобільні оператори Венесуели: CorporacionDigitel – 4,8 млн клієнтів; Digital- 3,1 млн клієнтів; CelularGsm CA – 2,2 млн клієнтів.

Росія – 5,5 долара в місяць.

Найбільші мобільні оператори Росії: МТС – 101 млн клієнтів; Мегафон – 76, 6 млн клієнтів; Білайн – 58 млн клієнтів.

Румунія – 7 доларів на місяць.

Найбільші мобільні оператори країни: Orange – 2,2 млн клієнтів, Vodafone – 4,8 млн клієнтів, Cosmote – 1,8 млн клієнтів.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.

Скарбик Павло

Закінчив ТНТУ, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, нові медіа, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Головний редактор iTechua.com. Дякую, що читаєте нас. Є питання, пропозиція або щось цікаве? Пишіть на skarbykdj@gmail.com

View Comments

  • Повернути б курс до восьми... Ы вийшло б в середньому 8 баксів

  • Дорожче відносно чого,перерахуйте в процентному співвідношенні до доходів громадян,тоді й стане зрозуміло де дійсно дорожчий зв'язок!

Опублікував
Скарбик Павло
Tags: укр
  • Останні записи

    Xiaomi та Google терміново оновлюють програмне забезпечення через проблеми у смартфонах

    ІБ-компанія Oversecured виявила проблеми в Android -додатках від Xiaomi та Google Android Open Source Project (AOSP), що впливають на користувачів по…

    03.05.2024

    Названо моделі Google Pixel, які не отримають оновлення до Android 15

    Стало відомо, коли може початися розповсюдження Android 15 на пристрої Google Pixel і які моделі…

    03.05.2024

    Названо найкращі смартфони за співвідношенням ціни та якості за версією AnTuTu

    Фахівці бенчмарку поділилися своїм баченням найзбалансованіших смартфонів одразу у чотирьох категоріях, починаючи від бюджетників та…

    03.05.2024

    Apple зменшить ще одну деталь iPhone 16

    Якщо вірити представленим знімкам, компанія змінила систему бездротової зарядки. Про це пише портал 9To5Mac, посилаючись…

    03.05.2024

    Виробництво OLED-панелей для iPad Pro призведе до змін iPhone 16

    Перехід на OLED в iPad - це те, над чим уже багато років працюють. Незважаючи…

    03.05.2024

    JBL представила колонки у ретродизайні

    Компанія JBL представила в Індії лінійку нових портативних стовпчиків, дизайн яких виконали в ретростилі. Моделі…

    03.05.2024