4G в Україні: що це, коли з’явиться і на скільки здорожчає зв’язок

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Швидко “літати” в інтернеті українці почнуть весною, а влітку мережу 4G будуть вже масштабно розгортати. Поки що є час розібратися з підтримкою роботи своїх смартфонів у новій мережі та, за необхідності, оновити апарати.

Що таке 4G і навіщо він потрібен

4G (LTE) – це мобільний зв’язок четвертого покоління. Головна відмінність від 3G – у швидкості передачі даних і більш стабільному з’єднанні. 4G-мережа забезпечує швидкість завантаження даних до 150 Мбіт/c і передачі – до 75 Мбіт/c.

Простою мовою – із впровадженням 4G знизиться затримка під час перегляду інтернет-сторінок у мобільному телефоні, покращиться голосовий зв’язок по скайпу, покращиться швидкість для інтернет-ігор у телефоні.

Наприклад, якщо з 3G користувач скачував фільм більше п’яти годин, то 4G дозволяє завантажити такий же фільм за 8 хвилин.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Коли і де в Україні запрацює 4G

31 січня оператори отримали ліцензії на частоту 2600 МГц, що дає невеликий радіус покриття. Це дозволить запустити поки лише “плями” 4G вже у березні-квітні.

Перші зони 4G з’являться у Львові, Києві, Дніпрі, Харкові, Одесі, але масштабно новий зв’язок запрацює не раніше 1 липня (коли запрацює частота 1800 МГц). У Київстарі заявили про запуск й інших, не пов’язаних із містами, точок із квітня. Серед таких: одеські місця відпочинку (Затока та інші), а також прикордонні переходи, де людям потрібно чимось займатися в той час, поки вони там стоять у чергах.

26 лютого Нацкомісія визначила учасників тендера на отримання ліцензій на 4G в діапазоні 1800 МГц, якими стали – Київстар, Vodafone Україна і lifecell. Проведення торгів “з голосу” і визначення переможців тендеру попередньо заплановано на 6 березня 2018 року.

До слова, частота 1800 МГц запрацює тільки з липня, і тільки тоді в Україні з’явиться більше покриття 4G. При цьому в селах і райцентрах цієї частоти не буде.

– Покриття буде більшим, тому 4G з’явиться у всіх містах, обласних центрах, і до кінця року вона запрацює повноцінно, – розповів експерт ринку телекомунікацій Роман Химич, пишуть Вести.

SIM-карти і смартфони, готові до 4G

Перевіряючи свій апарат або при покупці телефону варто уважно вивчати технічні характеристики, в яких обов’язково вказується діапазон частот, на яких здатний працювати пристрій. Також для користування 4G потрібна спеціальна SIM-карта – USIM. Її зі збереження номера можна замінити в магазині мобільного оператора.

До слова, українські оператори полегшили життя клієнтам і запустили сервіси для перевірки того, чи підтримують їх смартфони і карти зв’язок 4G.

4G-перевірка у Vodafone

Необхідно відправити єдиний USSD-запит *222#. У відповідь оператор відправить SMS із результатом перевірки та інформацією, де можна замінити свою стару SIM-карту на USIM.

4G-перевірка в Київстар

Щоб дізнатися, чи підтримує SIM-карта 4G, необхідно набрати *245*4#. Щоб дізнатися, чи підтримує ваш телефон 4G, необхідно набрати *245*5#.

4G-перевірка в life: )

Після дзвінка на короткий номер 545, на ваш смартфон надійде SMS-повідомлення з адресами найближчих, згідно з вашим місцем розташування, центрів обслуговування клієнтів Lifecell. Залишається тільки прийти туди і отримати відповіді на всі ваші запитання від співробітників кампанії безпосередньо.

Як здорожчає зв’язок

Точні ціни на використання 4G поки операторами не називаються. Однак, із повідомлень компаній стає зрозуміло, що якщо тарифи і підвищаться, то не сильно. Наприклад, у Київстар повідомляють, що “4G-інтернет тарифікується як звичайний мобільний інтернет за умовами вашого тарифного плану”.

А ось, що на питання про ціни відповіли у Vodafone:

– Ми тарифи зараз не коментуємо. Але якщо ми заплатимо ці гроші (вартість ліцензії та інвестиції в мережу. – Ред.), то очевидно, що їх потрібно буде отримати від наших клієнтів. Але ми їх не за місяць і не за рік будемо компенсувати. Тому якогось драматичного підвищення не буде. І найголовніше – ніякого підвищення до покриття в діапазоні 1800 МГц точно не буде, – сказав директор із корпоративного управління і контролю Vodafone-Україна Олег Проживальський.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.