В Україні інтернет вперше обігнав телебачення, ставши головним джерелом новин

На початку року в Україні стався тектонічний зсув – вперше інтернет як джерело отримання співвітчизниками інформації обійшов ТВ. Онлайн-новини несуть з собою велику свободу і підвищені ризики маніпуляцій, пише «Новий час».

Три роки тому в житті Любові Андрущенко, 68-річної мешканки Запоріжжя, з’явився смартфон. Разом з ним прийшли і цілі потоки різних новин з Всесвітньої мережі, які допомогли пенсіонерці вийти з-під впливу телевізора. Останній довгий час формував політичні погляди Андрущенко, але тепер це залишилося в минулому. «В інтернеті є вибір: де шукати інформацію і як її сприймати, – каже жінка. – З телевізором ти підкоряєшся інтонації ведучого, і в основному емоційний фон змінюється. А тепер я відключилася від ящика і стала менш нервової ».

«Менш нервовим» вперше в своїй історії стало все населення країни – в січні цього року соціологи компанії Research & Branding Group зафіксували перш небувале: інтернет як джерело інформації обігнав в очах українців телебачення. Виявилося, що 51% співвітчизників тепер черпають новини з Всесвітньої мережі. Частка ж тих, хто по-старому звертається до ТВ, знизилася до 44%.

Всього лише рік тому пропорція була зворотна: сегмент телесмотрітелей становив 54%, а інтернетчиків – 38%.

Частка тих, хто використовує інтернет заради отримання інформації, за даними Research & Branding Group, максимальна на сході України – 56%. Далі йде центр – 55%, південь – 49%, а замикає цей своєрідний регіональний рейтинг захід з його 44%.

Чіткіше зрозуміти, що саме стало головним джерелом новин для співвітчизників, допомагає інше дослідження, проведене USAID-Internews. Його ініціатори поцікавилися в українців, звідки вони черпають інформацію, дозволивши дати не один, а кілька варіантів відповідей. Телевізор виграв у новинних сайтів – 52% проти 48%, але відверто програв № 1 по популярності – соціальних мереж: останні назвали головним джерелом новин 62% опитаних.

Схожі дослідження, проведені в ряді інших країн, показують, що українці в цьому сенсі унікальні: подібна перевага соцмереж рідко де зустрічається. У країнах західних демократій, як правило, домінують новинні сайти, а за ними йде ТВ. А в Росії, наприклад, телебачення все ще випереджає всі інші джерела інформації, хоча соцмережі до нього підтягуються.

Те, що ТБ здало в Україні позиції, Олексій Ляшенко, аналітик Research & Branding Group, пояснює перш за все розширенням проникнення інтернету в країні. Якщо в 2016 році число користувачів Всесвітньої павутини, за даними Держстату, становило 14 млн осіб, то в 2020-му – вже 28 млн при населенні країни в 37,7 млн.

Падіння популярності ТБ сприяв і більш легкий доступ до інформації, який надають соцмережі і інтернет в цілому. Крім того, українці серйозно залучені в політичне життя, що відбивається на кількості, якості і спрямованості онлайн-контенту.

Доступ до новин значно спростився, констатує Наталія Лігачова, шеф-редактор інтернет-видання Детектор медіа: не потрібно сидіти перед телевізором, досить використовувати те, що майже завжди під рукою, – смартфон або планшет. Тим більше що при цьому у користувачів виникає відчуття свободи вибору, чого у ТВ немає.

«Це світовий тренд, – говорить Лігачова. – Але не потрібно забувати і про темну сторону сили: зростає число маніпуляцій думкою, вибором людей і зростає ймовірність отримання дезінформації ».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.