Американські спецслужби розповіли, як захистити Android

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Смартфони і інші мобільні пристрої спочатку проектувалися як пристрої для стеження, яку могли вести як розробники додатків, так і виробники, і навіть спецслужби. Незважаючи на те що деякі вендори зробили ставку на забезпечення конфіденційності, за фактом заборонити роботу вбудованих інструментів відстеження вони не можуть, навіть якщо роблять вигляд, що можуть, або стверджують зворотне. Тому АНБ США сформувало список заходів, які дозволяють захиститися від стеження.

Переміщення, записи голосових команд і диктування, фіксація улюблених місць, покупки – все це записується і передається на віддалені сервера. А на основі отриманої інформації вже формується віртуальний портрет користувача, який дозволяє дізнатися його з поведінки, навіть не знаючи імені та прізвища. Не сказати, що поради АНБ дозволять запобігти стеження на всі 100%, але з тим, що вони дозволять хоча б мінімізувати її, сперечатися практично безглуздо. Ми адаптували ці правила, виклавши їх простою мовою і пояснивши природу кожного з них.

Як захиститися від стеження на Android

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

-Якщо ви хочете приховати своє місце розташування, необхідно відключити всі бездротові інтерфейси. Справа в тому, що стеження може вестися не тільки за допомогою Wi-Fi або стільникових мереж, але і через Bluetooth і навіть Ultra Wideband.

-Потрібно пам’ятати, що навіть відключення всіх бездротових інтерфейсів не відключить GPS автоматично. Для його відключення необхідно перейти в «Налаштування» – «Дані розташування» і деактітіровать технологію визначення місцеположення.

-Використання дрібних гаджетів, яким ви часто не надаєте значення, теж може зіграти з вами злий жарт. Bluetooth-навушники, розумні колонки і навіть пристрої інтернету речей можуть використовуватися для стеження. Тому їх теж потрібно відключити.

-Додатків, які встановлені у вас на смартфоні, теж можуть бути джерелами інформації, яка дозволить відстежити вас. Тому в «Налаштуваннях» забороніть їм доступ до геолокації, дзвінкам, SMS-повідомленнями і пам’яті.

-Фотографії, які ви викладаєте в соціальні мережі, як правило, мають метаданими. Тому візьміть за правило видаляти їх за допомогою спеціальних додатків, які, однак, теж можуть отримати цю інформацію, або не публікувати фото в інтернеті взагалі.

-Рекламна ідентифікатори, вбудовані в смартфони, накопичують великі обсяги даних про користувачів, формуючи їх віртуальний портрет. Тому потрібен час від часу їх скидати. Для цього перейдіть в «Налаштування» – «Реклама і конфіденційність» – «Скидання Ad ID», а також вимкніть адресну рекламу.

Чи варто захищати Android

Безперечно, частина рад виглядає досить категорично і навіть нерозумно. Зрештою, жоден розсудливий чоловік не погодиться відключати всі бездротові інтерфейси на своєму смартфоні, та й навряд чи відмовиться викладати фотки в Інстаграм або відео в TikTok. Однак видалити метадані з фотографій, ймовірно, все-таки варто. Адже навіть якщо один додаток збереже їх собі, це все одно безпечніше, ніж якби його побачили десятки, сотні або навіть тисячі людей – в залежності від охоплення ваших передплатників.

Що стосується реклами, то тут я, напевно, ніколи не знайду послідовників. На мій погляд, абсолютно не варто скидати рекламний ідентифікатор і забороняти адресну рекламу. По-перше, ця інформація збереться знову, та й не факт, що вона взагалі віддаляється. По-друге, рекламу від цього ви бачити не перестанете. Вона так і буде вам демонструватися і в додатках, і на веб-сайтах, які ви відвідуєте. Просто вона вже не буде релевантною, тобто буде абсолютно лівої і не відповідає вашим потребам. А, на мій погляд, немає нічого гіршого, ніж дивитися рекламу, яка просуває непотрібний тобі товар.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.