Штучний інтелект Google виявляє рак грудей точніше досвідченого лікаря

Share

Дослідження, опубліковане в журналі Nature, показало, що штучний інтелект (ШІ) може підвищити точність скринінгу на рак молочної залози, яким, як стверджується, страждає кожна восьма жінка в світі.

Вивчаючи мамограми, система штучного інтелекту Google показала себе не гірше, ніж досвідчені лікарі і продемонструвала перспективу зменшення кількості помилок.

За даними Американського онкологічного товариства, радіологи пропускають близько 20% випадків раку молочної залози, і половина всіх жінок, які пройшли скринінг протягом 10 років, мають хибнопозитивний результат.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Система розроблена компанією DeepMind, в 2014 році придбаної холдингом Alphabet, спільно з Google Health. Команда, в яку увійшли дослідники з Імперського коледжу Лондона і Британської національної служби охорони здоров’я, провела навчання системи для виявлення раку молочної залози на десятках тисяч мамограм. Потім вони порівняли результати роботи системи з фактичними результатами з набору 25 856 мамограм з Великобританії і 3097 з США. Дослідження показало, що система штучного інтелекту може ідентифікувати рак з такою ж ступенем точності, що і досвідчені радіологи, при цьому зменшуючи кількість хибнопозитивних результатів на 5,7% у групі в США і на 1,2% в групі з Великобританії. Скоротилася і кількість помилкових негативів, де тести помилково класифікуються як нормальні — на 9,4% в групі з США і на 2,7% в групі з Великобританії.

Відмінності відображають способи читання мамограм. У Сполучених Штатах тести проводяться кожні один-два роки, а з Результати інтерпретує один радіолог. У Британії тести проводяться кожні три роки, і читаються двома радіологами. Якщо вони не приходять до консенсусу, то звертаються за консультацією до третього.

В окремому тесті група зіставила систему штучного інтелекту з шістьма радіологами і виявила, що вона перевершує їх по точності виявленні раку молочної залози.

Джерело зазначає, що ідея використання комп’ютерів для поліпшення діагностики раку не нова. Більш того, системи автоматизованого виявлення широко поширені в клініках мамографії, але вони поки не змогли підвищити точність діагностики на практиці.

Справа в тому, що ці системи навчені розпізнавати те, що і так бачать радіологи, в той час як ІІ вчиться розпізнавати рак на основі фактичних результатів тисяч мамограм і в результаті може виявити тонкі ознаки, які, за словами дослідників, «не помічає людське око і мозок».

Дослідження має деякі обмеження. Більшість тестів проводилося з використанням обладнання для візуалізації одного і того ж типу, а в групі США було багато пацієнтів з підтвердженим рак молочної залози.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Андрій Харитоненко

Опублікував
Андрій Харитоненко
  • Останні записи

    В iOS 18 Apple кардинально змінить всі вбудовані програми

    Інсайдер і журналіст Bloomberg Марк Гурман поділився інформацією про кілька серйозних змін у iOS 18,…

    29.04.2024

    Vivo X100s отримає функцію портретного штучного інтелекту Four Seasons

    Vivo готується до запуску нових моделей X100 у травні. Ми очікуємо запуск трьох нових моделей,…

    29.04.2024

    Xiaomi випустила недорогий та потужний пауербанк на 20 000 мАг

    Черговою новинкою Xiaomi став компактний портативний акумулятор із вбудованим кабелем та можливістю одночасної зарядки одразу…

    29.04.2024

    Анонсовано геймерський смартфон Infinix GT 20 Pro з кібердизайном

    Ігровий телефон Infinix GT 20 Pro офіційно представлений у Саудівській Аравії. Наступник торішнього GT 10…

    29.04.2024

    Microsoft представила невелику модель ШІ, але потужну як ChatGPT і здатну працювати на телефонах

    Інструменти штучного інтелекту, такі як Microsoft Copilot, OpenAI ChatGPT або Google Gemini, та моделі, що…

    28.04.2024

    Що робити, якщо телефон не вмикається

    Деколи дуже часто телефон може давати збої і він перестає вмикатися. Що це може бути?…

    28.04.2024