Розроблено нову вакцину проти коронавірусу

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Дослідники зі США розробили вакцину від коронавірусу на основі рецептор-зв’язуючого (RBD) домену S-білка SARS-CoV-2 і в ході досліджень на мишах підібрали найбільш ефективні для неї ад’юванти – гідроксид алюмінію та білок CpG. Новий препарат показав схожу з мРНК-вакцинами ефективність і, за словами дослідників, чия стаття опублікована в журналі Science Translational Medicine, призначений насамперед для людей похилого віку.

«RBD – ключова мета вакцин проти SARS-CoV-2, але сам по собі білок RBD має слабку імуногенність. Ось чому (в інших вакцинах використовували повний S-білок, який важче масово виробляти», – пояснює провідний автор роботи Девід Даулінг із Гарвардської медичної школи. Для того, щоб підібрати найкращі ад’юванти – речовини, що підсилюють дію вакцин – дослідники протестували різні комбінації з вакциною на молодих мишах. Гризунам вводили дві дози і вимірювали їхню гуморальну — пов’язану з антитілами — імунну відповідь.

«Ми виявили, що успішною була комбінація RBD з двома ад’ювантами — гідроксидом алюмінію та (образ-розпізнавальним рецептором CpG. Вона була еквівалента, і в деяких випадках перевершувала існуючі мРНК-вакцини», – зазначив один із учених Етсуро Наніші. Гідроксид алюмінію – найпоширеніший адювант у світі, він допомагає антигенам вакцини довше утримуватися в організмі. CpG ж відомий тим, що стимулює Толл-подібні рецептори вродженої імунної системи, викликаючи тим самим сильнішу імунну відповідь.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

У ході експериментів суміш активувала вроджену імунну відповідь у лейкоцитів людей похилого віку, аналогічну такому у молодших людей. Після введення суміші мишам високий титр антитіл, що нейтралізують, був зафіксований у всіх вікових групах. Ад’ювантна вакцина повністю захистила старих – віком 14 місяців – мишей від зараження SARS-CoV-2. Розробники підкреслюють, що їхній препарат — на відміну від мРНК-вакцин — не потребує холодового ланцюга.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.