Як ноутбук Apple став жахіттям для сервісних центрів

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Незалежна майстерня Roadkill поскаржилася на підхід Apple до безпеки ноутбуків. У них використовується чіп T2, який забезпечує конфіденційність даних користувача, однак через нього неможливо з невеликими витратами давати пристроїв друге життя.

У разі поломки ноутбука у користувача два шляхи: піти майстерню, сертифіковану компанією Apple, і заплатити за ремонт пристойну суму, або звернутися в сторонню майстерню, де те ж саме зроблять по більш помірній середньоринковій ціні. Наявність чіпа T2 в MacBook не залишає користувачеві вибору, оскільки ремонт фактично стає можливий тільки силами Apple.

Чіп T2 упаяний в материнську плату, він відповідає за шифровку і розшифровку даних і перешкоджає несанкціонованому доступу до файлів в накопичувачі. Якщо у користувача вийде з ладу жорсткий диск (що трапляється нерідко), стороння майстерня не зможе просто замінити його, а тим більше відновити дані – для цього буде потрібно спеціальне програмне забезпечення, яке є тільки у Apple.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Майстерня Roadkill займається в тому числі скупкою старої техніки і обміном її на більш нові пристрої. Apple забороняє видаляти дані з ноутбуків, оснащених чіпом T2, якщо невідомий пароль для входу в систему. З одного боку, завдяки цьому зменшуються випадки крадіжок, оскільки злодії знають, що не отримають багато грошей за такий ноутбук, навіть якщо це топова модель. А з іншого, материнська плата від цього ноутбука відразу йде в утилізацію, оскільки Apple не прийме її у перекупника і не обнулить чіп, а без цього вона марна. Така ситуація вигідна для Apple, але від неї страждають сторонні майстерні і скупники електроніки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.