Які зміни необхідні в консолях наступного покоління PlayStation 5 і Xbox Series X

Вихід на прилавки консолей наступного покоління від Sony і Microsoft вже не за горами. Ми вже знаємо більшість характеристик і якщо найближчим часом нічого не зміниться, то вони виявляться на прилавках в кінці цього року, прямо в передсвятковий сезон. Трохи поміркувавши про те, щоб мені хотілося від нових пристроїв я сформував цілком адекватний список вимог, яким хотілося б з вами поділитися і обговорити.

Тотальний кроссплей

DualSense

В кінці 2020 року необхідно забути про платформні війни. У всіх іграх з розрахованих на багато користувачів режимом, за умови, що це не ексклюзив, повинен бути присутнім кроссплей з іншими підтримуваними платформами. Як мінімум, в 2021 багатоплатформовий мультиплеер повинен стати галузевим стандартом в індустрії відеоігор.

Спочатку всім показала Epic Games зі своєю Fortnite, що міжплатформений режим без будь-яких проблем можливий не тільки між ПК і консолями, а також між мобільними пристроями. Зараз практично те ж саме демонструє Call of Duty Warzone, яка дозволяє спільно грати з друзями без оглядки на приналежність до того чи іншого «табору».

Адекватний стрімінг

Xbox

Ігровий стрімінг набрав величезну вагу в індустрії онлайн-розваг. Топових стримерів дивляться сотні тисяч глядачів у прямому ефірі. Консолі наступного покоління просто зобов’язані вміти створювати адекватні трансляції, як мінімум, в Full HD зі стабільним FPS без необхідності в сторонньому обладнанні.

Крім цього, у PlayStation 5 і Xbox Series X має бути присутня можливість вибору популярної майданчики, будь то YouTube, Twitch, Mixer або Facebook. Це здебільшого камінь в город Microsoft, яка володіє «міксером» і намагається підняти онлайн-аудиторію свого продукту, обмежуючи користувачів у виборі інших платформ для стрімів.

Зворотня сумістність

DualSense
У цьому пункті передаю «привіт» Sony, оскільки Філ Спенсер вже заявив підтримку максимальної зворотної сумісності не тільки для ігор, але і для аксесуарів. Таким чином на Xbox Series X можна буде пограти в ігри Xbox One, Xbox 360 і оригінального Xbox.

Марк Черні з Sony під час презентації характеристик PS5 побіжно згадував про наявність підтримки зворотної сумісності, але з того, що ми знаємо – це буде можливість запуску найбільш популярних проектів. Судячи з усього, компанія розширюватиме каталог поступово. На старті хочеться отримати доступ до всіх ігор PS4 зі своєї бібліотеки, які були раніше придбані. 

Збереження поточної цінової політики на ігри

Збереження цінової політики ігор на актуальному рівні – найбільш складний і бажаний момент. Нестабільність курсу валют може зіграти злий жарт і ми побачимо чергове підвищення цін. В ідеалі хотілося б, щоб виробники зберегли ціни поточного покоління для ігор наступного.

Сподіваюся, що в кінцевому підсумку ми отримаємо адекватну цінову політику з прозорим ранжированием цін. В ідеалі, як я згадував вище, хотілося б побачити збереження поточних позицій на рівні «новий реліз AAA» за 1 500 гривень. Microsoft обіцяла гравцям, що всі ігри, які вийдуть в найближчі кілька років на Xbox Series X не обійдуться без версій для Xbox One. У таким сценарії уніфікована вартість виглядає цілком логічно. 

Швидке завантаження

DualSense
Обидві компанії вже заявили наявність SSD в своїх консолях наступного покоління. Варто відзначити, що Sony робить особливу ставку на свій надшвидкий твердотільний накопичувач в системі PS5. Таким чином Xbox і PlayStation значно піднімуть швидкість завантаження ігор.

На мій погляд, це один з найбільш очікуваних параметрів, оскільки очікувати завантаження рівня по хвилині і довше мало кому може здатися приємним проведенням часу. Сподіваюся, що розробники по максимуму розкриють особливості SSD нових систем.

Революція підписок

Xbox Game Pass
В цьому розділі хотілося б жбурнути величезний камінь в город Sony, тому що у Microsoft з підписками все в порядку. Зараз у власників Xbox є можливість використовувати пакетний сервіс Game Pass Ultimate, яка за цілком адекватну вартість надає доступ до каталогу з 100 актуальних ігр та дозволяє грати в багатокористувацький режим.

PlayStation Plus від Sony безнадійно застаріла вже кілька років назад і компанії потрібно щось терміново міняти. За 300 гривень на місяць PS + надає доступ до розрахованих на багато режимів, а також дві гри безкоштовно, які часто не викликають особливого інтересу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.