Весняне оновлення Windows 10 здивує кількістю нововведень

Весняне оновлення Windows 10 здивує кількістю нововведень
ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Схоже, що прийдешнє оновлення Windows 10 20H1 (версія 2004) привнесе у флагманську операційну систему Microsoft велику кількість значимих нововведень і поліпшень, що особливо радує після цілого року мінорних апдейтів і багфіксів платформи.

Грунтуючись на тих змінах, які ми бачили в збірках Insider Preview, можна розраховувати на значні зміни в підсистемі Linux, компонентах Cortana, Windows Search і Your Phone. Крім цього варто розраховувати на виправлення помилок і інші дрібні поліпшення, непомітні на перший погляд.

Є безліч непрямих доказів того, що Microsoft вже завершила розробку Windows 10 20H1: тестери Fast Ring, тобто ті учасники Windows Insider, які максимально швидко отримують доступ до нових збірок операційної системи від Microsoft, перейшли до «майбутнього коду». Сама Microsoft привласнила збірці 20H1 версію 2004, що можна розшифрувати як 4 місяць (квітень) 2020 року.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Представники Microsoft на даний момент відмовляються від коментарів з приводу майбутнього великого оновлення ОС. Однак поки ми чекаємо офіційного анонса, давайте розглянемо наймасштабніші зміни, які можна очікувати в Windows 10 2004.

Підсистема Windows Subsystem for Linux 2 (WSL 2)

Коли Microsoft додала підсистему WSL в рамках ювілейного оновлення Windows 10 в 2016 році, це стало досить непередбачуваною новиною: Linux, який Microsoft публічно засуджував протягом багатьох років, тепер вбудований в Windows! Але робота з першою версією підсистеми Windows Subsystem for Linux була ускладнена тим фактом, що вона не працювала з повноцінним оточенням Linux. Деякі модулі ядра, такі як драйвери пристроїв, не могли справно функціонувати.

Це змінилося в підсистемі Windows Subsystem for Linux 2, яка, по суті, запускає даний ядро ​​Linux всередині віртуальної машини (навіть в Windows 10 Home). Якщо ви використовуєте ОС Linux, ви також зможете розміщувати її файли в кореневій файловій системі і отримувати до них доступ через провідник Windows.

На жаль, все ще є обмеження. Зокрема, відсутня можливість одночасного використання WSL 2 і інших сторонніх інструментів віртуалізації (наприклад, VMWare або VirtualBox). Також в середовищі Windows Subsystem for Linux 2 обмежений доступ до ресурсів графічного процесора і периферійних USB-пристроїв.

Cortana стане «більш рухливими»

Microsoft Cortana тепер не стільки голосовий помічник, скільки окреме багатофункціональне додаток. Ще в травневому оновленні 2019 року Cortana відокремилася від вікна пошуку Windows. Тепер же голосовий асистент отримає ще більше свободи: ви зможете змінювати розмір вікна «Кортан» і переміщати його по екрану як будь-яке інше додаток.

Microsoft також розвиває розмовний стиль Cortana, щоб він став не просто сесією питань і відповідей, а якоюсь подобою повноцінного діалогу з «продуктивним особистим помічником, який допоможе в додатках Microsoft 365», за словами представників компанії. Це спричинило за собою деяку перебудову самого додатка.

У новій збірці ОС Microsoft прокачала індексатор пошуку, що лежить в основі видачі миттєвих результатів пошуку в оновленні Windows 10 від листопада 2019 року. У минулому році Microsoft також додала в пошук «розширений режим», який розширює можливості пошуку за межами призначених для користувача бібліотек ( «Завантаження», «Документи» і «Зображення»), включаючи робочий стіл і інші області диска.

Деякі інші поліпшення, реалізовані Microsoft в 20H1, вже з’являлися раніше в стабільних збірках, в тому числі чотири кнопки швидкого пошуку, що відображаються в нижній частині вікна пошуку Windows: «Погода», «Головні новини», «Сьогоднішній день в історії» і «Нові Фільми”.

Пошук Windows також буде містити нові компактні превью веб-сторінок при виконанні веб-пошуку.

Your Phone: більше функцій, більше пристроїв

Microsoft, схоже, старанно працює над тим, щоб перетворити більшість вбудованих функцій Windows 10 в окремі додатки, щоб мати можливість оновлювати їх незалежно від самої операційної системи (новий браузер Microsoft Edge є яскравим тому прикладом). Це стосується і нової програми Your Phone. Деякі його функції вже включені в стабільну версію Windows 10.

«Користуючись зв’язкою OnePlus 6T і Surface Laptop 3 під керуванням стабільної версії Windows 10, я можу переглядати фотографії, відправляти тексти, здійснювати дзвінки і отримувати повідомлення. Однак я не можу взаємодіяти з екраном телефону, та фотоальбоми можуть містити не більше 25 зображень », – коментує поточний стан речей оглядач видання PCWorld.

Є надії, що з оновленням 2004 функціональність цього компонента буде розширена і доступна для більш широкого спектру пристроїв.

Більше смайликів!

Близько року тому в травневому оновленні Windows 10 компанія Microsoft додала смайлики каомодзі (kaomoji). Очікується, що в наступній версії ОС з’являться додаткові символи, які допоможуть зробити яскравіше вашу електронну пошту, чати і додатки для соціальних мереж.

Новий досвід взаємодії з планшетними ПК

Якщо ви ненавиділи плитковий інтерфейс Windows 8, а настільний інтерфейс був занадто дрібним для управління пальцями, у Microsoft є рішення! У новому режимі, спеціально розробленому для Surface Pro 7 і інших планшетів з Windows, елементи управління стануть набагато більшими, але при цьому вони не будуть надто громіздкими, щоб негативно відбитися на управлінні пристроєм.

Перероблена сторінка здійснювати підключення до мережі в налаштуваннях

Поточна сторінка налаштувань «Мережа та Інтернет → Установки використання даних» буде перетворена в сторінку «Стан мережі». Невелика, але довгоочікувана зміна. Додаткові пристрої Bluetooth можна буде налаштувати прямо з центру повідомлень, а не за допомогою конфігурації параметрів меню «Налаштування».

Температура графічного процесора і тип SSD в диспетчері завдань

Не можна назвати цю функцію дуже важливою, але набагато зручніше отримувати відомості про тип встановленого SSD або температуру графічного чіпа безпосередньо з диспетчера задач Windows, ніж користуватися для цих цілей сторонніми утилітами.

Звичайно, ми розповіли далеко не про всі нові функції, які побачать світ з майбутнім великим весняним оновленням «десятки», але навіть таке їх кількість вражає!

Джерело: 3dnews.ru

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.