Смарт-піжами можуть спасти життя хворої людини

“Розумна” піжама уві сні вимірює серцебиття людини і аналізує дихання. Ці показники дуже важливі для людей, які страждають від серцево-судинних захворювань.

Вже дуже скоро люди зможуть спати в спеціальних піжамах, що володіють певною електричною активністю. Так вважають дослідники з Університету Массачусетсу, які розробили тканину, яка містить портативні девайси для відстеження серцебиття і ритмів респіраторної системи. По суті, вона являє собою стандартну піжамну пару в стилі унісекс, здатну використовувати технології перевірки здоров’я. Очікується, що ці “розумні” піжами будуть представлені на конференції Ubicomp в Лондоні на цьому тижні.

Дослідники підкреслюють, що основна проблема, з якою вони зіткнулися, це отримання корисних сигналів про здоров’я людини без зміни естетичних пропорцій або самої текстури тканини. Зазвичай люди вважають, що “розумний” текстиль є тканиною з безліччю різних сенсорів, які мало не обтикатимуться в тіло, через що люди можуть відчувати різний дискомфорт. Природно, що подібного роду одяг не підходить для повсякденного носіння, і вже тим більше для нічного відпочинку. Саме тому вчені хотіли створити максимально наближену до середньостатистичної піжаму для того, щоб людина відчувала себе в ній комфортно.

Таким чином і були розроблені сенсори, на які тисне тканина, а також трибоелектричні сенсори, які активуються за рахунок фізичного контакту. Крім того, було розроблено програмне забезпечення для аналізу цих сигналів з різних точок тіла, на підставі якого робиться загальний висновок про стан здоров’я людини. Інформація про дихання і серцебиття дуже важлива для жертв серцево-судинних хвороб і багатьох інших недуг.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.