Павло Дуров розповів, чому WhatsApp на телефоні небезпечний

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Засновник Telegram Павло Дуров опублікував статтю на своєму каналі, в якій розповів, чому, на його думку, месенджер WhatsApp ніколи не буде безпечним.

WhatsApp, за словами Дурова, дозволяє зловмисникам отримати доступ до всього вмісту телефону, на якому він встановлений, включаючи фотографії, електронні листи і тексти. Ця проблема не єдина. Ще в минулому році WhatsApp визнавав , що у програми є вразливість, що дозволяє хакерам отримувати доступ до телефону після одного відеодзвінка.

Вихідний код WhatsApp закритий, а значить, ніхто, крім співробітників компанії, не здатний перевірити його на наявність бекдор – лазівок, за допомогою яких можна отримати доступ до захищених даних. Telegram ж, як зазначає Павло Дуров, навпаки, публікує свій вихідний код, тим самим підвищуючи не тільки довіру користувачів, а й безпеку алгоритмів.

Дуров також передбачає, що розвідувальні служби можуть вимагати у розробників програми створення бекдор для стеження за злочинцями. Влада може виправдовувати це антитерористичними заходами, але через це страждає безпеку інших користувачів.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

На початку своєї історії, як пише Дуров, WhatsApp передавав повідомлення в незахищеному вигляді – так, що все листування користувачів при бажанні могли прочитати і мобільні оператори, і адміністратори точок Wi-Fi. Потім додаток ввів шифрування повідомлень, але передавав ключі шифрування урядам декількох країн. Нарешті, три роки тому WhatsApp почав користуватися шифруванням end-to-end, при якому ключ для розшифровки повідомлень відомий лише відправнику і одержувачу. Telegram, до слова, мав таку технологію з моменту свого створення в 2013 році.

Однак, навіть незважаючи на end-to-end шифрування, WhatsApp залишився уразливим. Після оновлення безпеки додаток початок постійно вимагати збереження даних в хмару. Але в хмарному сервісі дані листувань НЕ шифрувалися, тому отримати до них доступ стало навіть легше, ніж раніше.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.