Categories: Ґаджети

Як зрозуміти, що телефон прослуховують: головні ознаки

Share

Це секрет, що є безліч шпигунських програм, які здатні підключатися до вашого смартфону і викрадати важливу інформацію. Смартфон – це маленький комп’ютер, підключений до інтернету. Це дуже зручно, але також в цьому є і  ризик зараження шкідливими програмами, як у повноцінних персональних комп’ютерів.

Про це повідомляє “Нyser“.

Хакери зазвичай приховують від своїх жертв, що ті опинилися під ударом – вони провертають свої брудні справи, отримуючи доступ до пристроїв і інформації, і залишають при цьому мінімум слідів. Тому вони можуть не раз заходити до вас, щоб подивитися, чим ще можна поживитися.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Користувач, зазвичай, і не здогадується, що його смартфон зламано. Та все ж є кілька ознак, за якими можна визначити, що у вашому смартфоні відбуваються певні злочинні дії.

– смартфон раптово почав швидко розряджатися. Причиною цього може бути  запуск неконтрольованої користувачем програми. Шпигунські програми “заточені” так, щоб їхня дія  була прихованою, але без живлення  їм не обійтися.

– пристрій нагрівається не при розмові чи під час іншого використання, а в пасивному режимі. Це ще одна ознака того, що працює якась програма, яка витрачає ресурси.

– смартфон без ваших команд вимикається, перезавантажується, набирає номери або запускає програми. Найчастіше ми сприймаємо це за збій операційної системи, та  втім це є ознакою злому.

– зворотна ситуація: смартфон не вимикається, а самостійно починає відкривати різні додатки, включає підсвічування тощо.

– у журналі викликів з’являються невідомі номери або ж приходять СМС-повідомлення від знайомих абонентів, але вони мають дивний вигляд – приміром, починаються з набору букв або навіть символів.  Такі повідомлення може посилати хакер. Ви відкриєте повідомлення – і ваш смартфон сам завантажує вірус.

– під час телефонної розмови з’являються перешкоди або відлуння або ж вам телефонують і тут же “кладуть слухавку”: не виключено, що хтось активно намагається увійти до  вашого гаджету.

Як захиститися

Перш за все, треба поставити пароль на телефон, не користуватися режимом запам’ятовування паролів для входу в додатки або на сайти.

Заряджаючи телефон через незнайомий комп’ютер, при підключенні треба обов’язково обирати опцію “Тільки живлення”.

Заборонити автоматичне підключення до точок Wi-Fi. Безпечніше їх обирати самостійно і ігнорувати мережі з підозрілими іменами. Віддавайте перевагу точкам доступу, що захищені паролем.

Не варто робити покупки і пересилати гроші, користуючись інтернет-доступом в соціальній мережі Wi-Fi.

Нагадаємо, мобільні пристрої на базі операційної системи Android почала вражати нова модифікація вірусу, яка блокує екран. DoubleLocker шифрує дані, а також може змінити PIN-код смартфона або планшета.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Закінчив ТНТУ, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, нові медіа, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Головний редактор iTechua.com. Дякую, що читаєте нас. Є питання, пропозиція або щось цікаве? Пишіть на skarbykdj@gmail.com

Опублікував
Скарбик Павло
  • Останні записи

    Beats готується представити навушники Apple Beats Solo Buds та Solo 4

    Згідно з останнім витоком, компанія Apple планує випустити свої нові продукти під брендом Beats наступного…

    29.04.2024

    Nintendo Switch 2 втратить свою фірмову фішку

    Гравці більше не почують приємного натискання кріплення джойконів. Про це пише іспанське видавництво Vandal.  За…

    29.04.2024

    В мережу потрапили ціни на новий Samsung Galaxy F55 5G

    Південнокорейський технологічний гігант Samsung нещодавно представив на індійському ринку новітні смартфони Galaxy M15 5G і…

    29.04.2024

    Експерти назвали зміни на які чекати у смартфонах

    Якщо сьогодні ми купуємо смартфон, то є ймовірність, що, поки ми донесемо його до дому,…

    29.04.2024

    Оновлення Samsung Galaxy S25 Ultra розчарує користувачів

    У тому числі це означає і те, що Samsung доведеться шукати інші способи продовжити час…

    29.04.2024

    Анонсовано оновлення класичного Nokia 3210

    Компанія HMD Global підтвердила вихід поновлення класичної моделі кнопкового телефону Nokia 3210. Свіжу версію пристрою…

    29.04.2024