Головна Ґаджети 8 програм Windows 10, які варто видалити прямо зараз

8 програм Windows 10, які варто видалити прямо зараз

Незручні, даремні, застарілі, інколи зовсім шкідливі. Позбавтеся від цих програм як можна швидше.

Відкрийте «Установку і видалення програм» Windows 10, і ви напевно побачите там що-небудь з цього списку. У кращому випадку ці додатки вам не потрібні. У гіршому – вони не тільки займають місце, але ще й додають системі вразливостей. Видаляйте їх без коливань.

1. Flash Player та інші застарілі технології

Колись веб-сторінкам потрібні були такі плагіни, як Adobe Flash, Microsoft Silverlight або Java, щоб програвати відео або показувати різноманітні аплети. Тепер, коли більшість сучасних сайтів перейшло на HTML5, в цих штуках більше немає потреби. Тим більше що в Flash або Silverlight постійно виявляють проломи в безпеці.

Adobe планує повністю припинити підтримувати Flash до 2020 року. Роком довше триватиме підтримка Silverlight. А Java, може бути, і була революційною технологією на момент релізу в 1995 році, але з тих пір багато чого змінилося.

Так що видаляйте Flash Player, Shockwave Player, Silverlight і Java. Вони вже не знадобляться.

Альтернатива: не потрібно. Зараз більшість сайтів прекрасно показують відео без сторонніх плагінів.

2. «Аміго» та інші junkware-додатки

Якщо ви встановлюєте багато програм і неуважно вивчаєте, що вони пропонують встановити на додачу, ви виявите у себе багато непроханих гостей.

Перш за все це панелі і розширення для браузера. «Спутник@Mail.ru», «Яндекс.Елементи», панелі від Yahoo, Bing … Всі ці штуковини не тільки захаращують інтерфейс, але і норовлять підмінити вам домашню сторінку і пошукову систему за замовчуванням.

Сюди ж відносяться «Аміго», «Захисники@Mail.ru» та інші програми. Підсовувати таке користувачам – просто злочин. Беріть все під три чорти і уважно дивіться надалі, що вам намагаються впихнути установники.

Альтернатива: нормальні браузери на кшталт Chrome, Firefox, Opera або Vivaldi. Завантажуйте програми з перевірених джерел і не допускайте установки небажаного ПЗ. Unchecky допоможе вам в цьому.

3. CСleaner та інші чистильники системи

Багато хто не уявляє життя без програм на зразок CCleaner або IObit Advanced SystemCare. Але вони не роблять нічого такого, на що не здатна вбудоване «Очищення диска» Windows 10.

Читайте також  «Тачканка». У Росії створили безпілотний танк з дивною назвою

Вам правда потрібно кожні кілька днів вичищати куки з браузера? А видаляючи «зайві» ключі з реєстру, ви цілком можете нашкодити системі. Так, CCleaner може допомогти видалити деякі програми, від яких не позбутися засобами Windows, але без нього цілком можна обійтися. Це ж відноситься і до інших оптимізаторів.

Альтернатива: штатні засоби системи. Якщо хочете звільнити місце, використовуйте «Очищення диска» Windows. Якщо хочете дефрагментувати диск, запускайте «Дефрагментацію диска». Не треба зайвий раз лазити в реєстр і видаляти звідти ключі з малозрозумілими назвами. Системі видніше, що їй потрібно.

4. Встановлене ПЗ

Який би ноутбук ви не придбали – HP, Dell, Toshiba, Lenovo, – ви виявите в ньому набір встановленого ПЗ від виробника, користі від якого немає ніякої. Наприклад, на моєму ноутбуці HP виявилися HP Lounge, HP 3D DriveGuard, CyberLink YouCam, HP Support Assistant і панель HP для таскбара Windows 10.

Всі ці програми покликані щось оновлювати і від чогось захищати, але на практиці тільки витрачають ресурси системи і займають місце. Видаляйте встановлене ПЗ.

Альтернатива: не потрібно. Windows 10 сама здатна встановлювати оновлення і драйвери.

5. Metro-додатки Windows 10

Microsoft старанно нав’язує нам безліч так званих Metro-додатків. Це 3D Builder, Xbox, «Карти», «Погода», OneNote, «Новини», «Спорт», «Фінанси», «Пошта» …

У Metro-додатках досить обмежена функціональність і своєрідний інтерфейс. Може бути, на планшеті під управлінням Windows 10 вони і доречні, але на ноутбуці або персональному комп’ютері виглядають просто зайвими. Ви легко знайдете їм більш відповідну заміну.

Альтернатива: читати новини зручніше в браузері або RSS-клієнтах, перевіряти пошту – в Gmail або Thunderbird.

6. Edge і Internet Explorer

Internet Explorer 11 – остання версія цього «легендарного» браузера. Їм вже давно ніхто не користується, проте Microsoft залишає його в складі Windows 10.

Читайте також  Motorola One в білому кольорі показали на «живих» фото

Щоб відключити Internet Explorer (повністю видалити його не вийде), наберіть в пошуку «Включення і відключення компонентів Windows», відкрийте знайдене і приберіть галочку навпроти Internet Explorer 11.

Що стосується Edge, то він, звичайно, виглядає нормальним браузером … але тільки на тлі Internet Explorer. Microsoft щиро намагається зробити Edge популярним, але поки це у неї не дуже-то виходить. Як і в багатьох нових додатках Microsoft, інтерфейс Edge більше підходить планшетів, ніж звичайним ПК. Так що його теж можна видалити. Правда, як і в випадку з попередньо встановленими Metro-додатками, це зажадає деяких зайвих рухів тіла.

Альтернатива: їх багато. Більшість користувачів використовують Edge і Internet Explorer тільки для того, щоб зайти на сайти Chrome, Firefox або Opera і встановити пристойний браузер. Зробите і ви так.

7. Skype Click to Call

Досить марне розширення для браузера, яке встановлюється разом зі Skype. Воно дозволяє дзвонити за телефонними номерами, які зустрічаються на веб-сторінках. Найчастіше Skype Click to Call приймає за телефонні номери набори цифр, які номерами не є. Видаляйте його, Skype це не зашкодить.

Альтернатива: найімовірніше, не потрібно. І часто ви дзвоните по Skype на стаціонарні номери?

8. Windows Media Player і QuickTime

Ви ще користуєтеся стандартним програвачем від Microsoft? Є безліч куди більш зручних і функціональних альтернатив. Відключити Windows Media Player можна через «Включення і відключення компонентів Windows».

QuickTime міг встановитися на ваш комп’ютер, якщо ви використовуєте iTunes для Windows, але iTunes більше не потребує QuickTime для своєї роботи. Підтримка QuickTime для Windows припинена Apple в 2016 році. Всі медіаформати, підтримувані QuickTime, при необхідності можна легко відкрити сторонніми плеєрами.

Альтернатива: інші плеєри для відтворення аудіо та відео, такі як AIMP, foobar, KMPlayer і VLC. Вони підтримують набагато більше файлових форматів, та й інтерфейс у них приємніший.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: