Categories: Ґаджети

Виявлена ​​критична вразливість в Windows 10

Share
Час читання: 2 хв.

Компанія Microsoft постійно працює над поліпшенням операційної системи Windows 10, впроваджуючи в неї нові функції і підвищуючи рівень захисту. Проте, іноді комп’ютери під її управлінням вдається зламувати через інших причин, якими останнім часом стають процесори. Експерти виявили в процесорах Intel уразливість LazyFP, яка є критичною. З її допомогою можна зламати майже будь-який комп’ютер на «виндовс», викравши з нього всі цінні дані.

Повідомляється, що через проломи в системі захисту процесорів Intel і особливостей операційної системи Windows 10 критична уразливість LazyFP здатна красти з комп’ютера конфіденційні дані користувачів, в тому числі криптографічні ключі для доступна до зашифрованої інформації. За допомогою спеціального алгоритму зловмисники можуть перехоплювати збережені в ядрі процесора дані, зробивши це майже в режимі реального часу.

Компанія Intel вже поінформована про уразливість LazyFP. Вона присвоїла їй помаранчевий рівень небезпеки, тобто середній. Пов’язано це з тим, що після проведеного дослідження вдалося з’ясувати, що даний пролом актуальний тільки для процесорів з лінійки Intel Core, а не всіх моделей взагалі. Крім того, конкретні моделі поки що не уточнюються, тому як відомо про цю ваду в системі захисту стало тільки на днях. Зараз експерти вивчають дане питання.

Представники Intel визнали, що найсильніший виявлений ​​пролом у захисті фірмових процесорів загрожує власникам комп’ютерів на Windows 10 і її більш ранніх версіях, тому як дані операційні системи захищені менше, ніж їхні найближчі конкуренти – Linux і macOS. Відзначається, що в зоні ризику всі користувачі приватних комп’ютерів, а також власники дата-центрів, тому як механізм злому дуже нагадує такий як в Meltdown Variant 3a.

Захиститися від шкідливого ПО, здатного вкрасти з комп’ютера всі особисті дані, в тому числі зашифровані паролі для доступу до онлайн-банку, можна шляхом відмови від установки сумнівного ПО, завантаженого з інтернету. Також не слід завантажувати вміст листів від невідомих відправників, тому як досить часто зловмисники поширюють віруси таким чином.

Скарбик Павло

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.

Опублікував
Скарбик Павло
  • Останні записи

    Xiaomi 14T Pro виходить на європейський ринок без зарядного блоку

    Xiaomi вирішила виключити комплектний зарядний пристрій із європейської версії смартфона 14T Pro. Замість нього у…

    29.09.2024

    iPhone 16 Pro Max лідирує у тесті на час роботи батареї

    iPhone 16 Pro Max продемонстрував найкращий час автономної роботи серед популярних смартфонів, згідно з оновленим…

    29.09.2024

    Google представила технологію проектування мікросхем AlphaChip за допомогою ШІ

    Google презентувала нову технологію розробки мікросхем під назвою AlphaChip, що використовує штучний інтелект. AlphaChip реалізує…

    29.09.2024

    Vivo готує смартфон який набрав 3 мільйони балів в AnTuTu

    Очікується, що Vivo X200 Pro буде представлено 14 жовтня. Смартфон отримає новий процесор Dimensity 9400,…

    29.09.2024

    ШІ-чатбот в Instagram і WhatsApp навчився говорити голосами знаменитостей

    На нещодавньому заході Connect Meta презентувала нову функцію для свого ШІ-чатбота на платформах Instagram, WhatsApp…

    29.09.2024

    Флагманський смартфон Huawei Mate 70 показали наживо

    Перед анонсом Huawei Mate XT було зафіксовано кілька випадків, коли цей смартфон потрапляв у поле…

    29.09.2024