Steam Deck 2: припущення про дату виходу, специфікації, ціна

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Питання в тому, коли ми побачимо Steam Deck 2, а не в тому, чи ми його побачимо. Valve неодноразово публічно говорила про свої плани створення Steam Deck нового покоління, що не повинно бути сюрпризом, враховуючи, що оригінальна модель є кращим портативним ігровим ПК, який можна купити.

Хоча до виходу Steam Deck 2 ще кілька років Valve вже давно натякає на портативний комп’ютер. Ось все, що ми знаємо про Steam Deck 2 на даний момент: від можливої ​​дати виходу до подробиць про технічні характеристики та продуктивність.

Припущення про дату виходу

Пройде кілька років, перш ніж ми побачимо Steam Deck 2. В інтерв’ю CNBC і The Verge представник Valve П’єр-Луп Гріффе сказав: “…зміна рівня продуктивності – це не те, до чого ми ставимося легковажно, і ми хочемо робити це тільки тоді, коли приріст досить значний. Ми також не хочемо, щоб збільшення продуктивності відбувалося за рахунок значного зниження енергоефективності та часу автономної роботи.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Гріффайс сказав про це у контексті цілей продуктивності. Він додав, що компанія хоче забезпечити сталість ігрового процесу на всіх пристроях. Іншими словами, Valve не хоче без причини зрушувати планку продуктивності для розробників та гравців. За словами Гріффайса, для виходу Steam Deck 2 буде потрібно чіп, значно потужніший, ніж доступні сьогодні.

На додачу до цього Лоуренс Янг із Valve сказав Rock Paper Shotgun, що “справжня палуба нового покоління зі значним збільшенням потужності з’явиться не раніше, ніж за кілька років”.

Очевидно, що Valve думає про майбутнє Steam Deck. Наприклад, нещодавно ми бачили оновлення OLED-дисплея Steam Deck, а ці інтерв’ю показують, що компанія шукає потужніший чіп для потенційної Steam Deck 2.

На даний момент я припустив би, що Steam Deck 2 з’явиться в 2026 році. Це лише припущення, тому не варто занадто старатися з цією датою. Це досить велика перспектива, щоб Valve отримала доступ до зрілої системи-на-чіпі (SoC), яка буде набагато потужнішою за ту, що ми маємо сьогодні, і це узгоджується із заявою “ще кілька років”, яку ми чули від Гріффа та Янга.

Ціноутворення

Я маю сумнів, що Steam Deck 2 буде коштувати 400 доларів, як оригінал. Гейб Ньюолл із Valve в інтерв’ю IGN назвав ціну в 400 доларів за оригінальний Steam Deck “болючим”. Враховуючи те, що ми бачили від конкурентів, таких як ROG Ally та Legion Go, ціновий діапазон для портативного ігрового ПК набагато вищий – зазвичай від 600 до 800 доларів.

Valve також засвоїла цей урок. У розмові з журналом Edge Ньюолл сказав: “Ми думали, що вирішальним фактором [для успіху Steam Deck] буде початкова ціна, але виявилося, що найпопулярніший SKU – найдорожчий. Це приклад того, як ми були трохи здивовані тим, що кажуть нам наші покупці… Це допомагає нам думати про Steam Deck 2”.

Ми побачили, як Valve змінила ціноутворення у дії, випустивши Steam Deck OLED. Замість урізаної бюджетної версії Valve зупинилася на моделі з 512 Гб пам’яті за 550 доларів та моделі з 1 Тб пам’яті за 650 доларів. Ціна 400 доларів збереглася для старої версії з РК-дисплеєм, але для нових OLED-моделей Valve підняла мінімальну ціну.

Я підозрюю, що Valve зробить щось подібне зі Steam Deck 2. Швидше за все, одна з OLED-моделей коштуватиме дешевше, щоб зберегти ціну $400, а нові версії будуть продаватися за ціною від $500 до $700.

Однак зараз це лише припущення. Цінові умови можуть змінитися через кілька років, коли поява Steam Deck 2 стане вірогіднішою, тому нам залишається тільки чекати, коли Valve зможе розповісти більше.

Технічні характеристики

На даний момент важко сказати, якими будуть технічні характеристики Steam Deck 2. Цілком можливо, що Valve і сама ще не знає. Чутки вказують на те, що оновлена ​​Steam Deck буде використовувати інший APU від AMD, схожий на оригінальну версію. За чутками, в цьому чіпі використовуватиметься графічна архітектура AMD RDNA 4 – ще не представлена ​​архітектура GPU, яка використовуватиметься в настільних GPU AMD наступного покоління, – і архітектура CPU Zen 4.

Це лише припущення, і в основному воно засноване на неясному повідомленні на форумах Chiphell. Раніше основна увага приділялася APU Sephiroth від Valve, що є продовженням APU Aerith, представленого в оригінальній Steam Deck. Як виявилося, APU Sephiroth – це чіп в OLED-дисплеї Steam Deck. Він використовує більш ефективний виробничий процес і має додаткові можливості, такі як Wi-Fi 6E, але це не стрибок покоління.

Швидше за все, ми матимемо уявлення про те, як виглядатиме APU, ще до виходу Steam Deck 2. Valve не виробляє багато чіпів, зрештою, і віддані майнери, що копаються в оновленнях Linux і комітах драйверів, швидше за все, знайдуть що- то, коли Valve буде близькою до запуску Steam Deck 2.

Зі свого боку, я підозрюю, що Valve зупиниться на AMD для Steam Deck нового покоління, оскільки AMD має міцну основу для виробництва напівзамовних чіпів в ігрових пристроях – досить поглянути на PlayStation 5 та Xbox Series X. Однак Intel нещодавно почала створювати власні чіпи для таких пристроїв, як MSI Claw, і, за чутками, Nvidia також придивляється до цього ринку. Valve може вибрати інший чіп залежно від того, що буде доступно, коли Steam Deck 2 стане ближчим.

Продуктивність

Не маючи ніяких надійних технічних характеристик, безглуздо намагатися визначити, як працюватиме Steam Deck 2. Я впевнено можу сказати, що він буде значно швидше, ніж оригінальний Steam Deck. Це тому, що Valve офіційно заявила, що саме це є метою Steam Deck 2.

Steam Deck 2 буде набагато швидшим, але пікова продуктивність, швидше за все, не є головним завданням. Час автономної роботи Steam Deck не зрівняється з Nintendo Switch, але він набагато більший, ніж у Asus ROG Ally, тому Valve явно приділяє особливу увагу енергоефективності.

Якщо Valve вибере APU, що використовує графічну архітектуру RDNA 4 і CPU Zen 4, то трасування променів отримає значний імпульс. Архітектура AMD RDNA 2, яка використовується в поточній Steam Deck, сумно відома як слабка, коли справа доходить до апаратного прискорення трасування променів. Тим не менш, Steam Deck все ще підтримує легке трасування променів у таких іграх, як Doom Eternal. Версія наступного покоління, ймовірно, матиме набагато більші можливості трасування променів.

Проте більш захоплюючі події, швидше за все, відбудуться на програмному фронті. Як би не була стабільною Steam Deck сьогодні, програмне забезпечення все ще знаходиться на стадії розробки, а шари перекладу, такі як DXVK, ще не створені. На момент виходу Steam Deck 2, я вважаю, значною подією стане те, наскільки далеко просунувся процес запуску ігор Windows на Linux.

Крім того, тепер у нас є кілька цікавих функцій, що підвищують продуктивність, які не були доступні для оригінальної Steam Deck. На думку спадає FSR 3 від AMD, яка має величезне значення для такого пристрою, як Steam Deck, з його можливостями генерації кадрів. Функція інтерполяції кадрів на рівні пристрою може стати вирішальним фактором Steam Deck 2.

Дисплей

На прикладі Steam Deck OLED ми побачили, наскільки важливим є дисплей для портативного ігрового ПК. Valve, ймовірно, приділить багато уваги екрану для Steam Deck нового покоління, але поки неясно, як виглядатиме кінцевий продукт.

Вищезгаданий слух Chiphell стверджує, що Valve використовуватиме OLED-дисплей з роздільною здатністю 900p та частотою оновлення 90 Гц. Це дуже схоже на OLED-дисплей Steam Deck, хоч і з невеликим збільшенням роздільної здатності. Хотілося б сподіватися, що Valve буде більш амбітною у виборі дисплея для Steam Deck нового покоління.

Як він може виглядати? Ну, напевно, це буде OLED. Екран Steam Deck OLED – це дійсно перетворюючий компонент, і я не можу уявити, що Valve відмовиться від цієї технології у своїй версії наступного покоління. Швидше за все, ми також побачимо збільшення роздільної здатності та частоти оновлення, залежно від того, на що здатний пристрій.

Саме остання деталь є найважливішою. Випустивши Steam Deck та Steam Deck OLED, Valve довела, що хоче підібрати дисплей відповідно до можливостей пристрою. Я не підозрюю про якийсь абсурдний дозвіл або частоту оновлення, як у Lenovo Legion Go.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.