Apple Mac Studio на процесорі M4: що ми знаємо на сьогоднішній день

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Apple планує оновити всю лінійку Mac оновленими чіпами M4, починаючи з кінця 2024 року і продовжуючи в 2025 році, включаючи новий чіп M4 для настільних комп’ютерів середнього рівня – Mac Studio.

Чутки про чіп M4

Apple розробляє лінійку чіпів M4, включаючи стандартний M4, M4 Pro і M4 Max, а також версію вищого класу під кодовою назвою “Hidra”. Цей топовий чіп може бути версією “Ultra”, еквівалентною M2 Ultra, або ж це може бути щось ще потужніше.

У лінійці M2, M2 Ultra – це мікросхема, яка фактично є двома мікросхемами M2 Max, з’єднаними разом. Наразі не існує M3 Ultra, але архітектура чіпа M3 Max призвела до припущень, що майбутні чіпи Ultra можуть бути окремими чіпами, а не сконструйованими з двох матриць Max.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Схоже, що в M3 Max відсутнє з’єднання UltraFusion, яке дозволяло чіпам M2 Max функціонувати як Ultra. Оскільки цього не вистачає, цілком ймовірно, що чіп Ultra буде спеціально розроблятися з налаштуваннями для великих робочих навантажень. Apple могла б змінити кількість ядер продуктивності та ефективності, щоб зосередитися на потужності, і додати більше ядер графічного процесора.

Поточні машини Mac Studio використовують чіпи M2 Max і M2 Ultra, тому ми можемо очікувати, що моделі M4 будуть оснащені чіпами M4 Max і M4 Ultra (або їх еквівалентами). Окрім Mac Pro, Mac Studio – це єдиний комп’ютер Apple, який використовує чіпи “Ultra”.

Mac Studio призначений для користувачів Mac, які мають інтенсивні робочі процеси, що вимагають розширених обчислювальних і графічних можливостей. Наразі між Mac Studio та Mac Pro немає великої різниці, тому Apple, можливо, планує випустити більш потужний варіант M4 Ultra для Mac Pro.

У найближчі місяці Apple збирається зробити ставку на штучний інтелект у всій своїй лінійці продуктів, тому очікується, що M4 буде зосереджений на підвищенні продуктивності штучного інтелекту та машинного навчання. Ходять чутки, що в ньому буде оновлений нейронний движок з більшою кількістю ядер для виконання завдань штучного інтелекту.

Оновлення пам’яті

Наступні Mac Studio і Mac Pro можуть підтримувати до 500 ГБ об’єднаної пам’яті, в порівнянні з поточними максимальними 192 ГБ.

А як щодо M3?

Оскільки Apple планує оновити Mac Studio чіпами M4 у 2025 році, поки що не зовсім зрозуміло, чи відбудеться оновлення M3 цього року.

Лінійки iMac, MacBook Pro та MacBook Air були оновлені чіпами M3, але Mac mini, Mac Studio та Mac Pro все ще використовують чіпи M2. Оскільки оновлення M4 вже заплановано, Apple може пропустити оновлення M3 для своїх настільних комп’ютерів, але також можливо, що ми отримаємо оновлення M3 приблизно в середині року, а друге оновлення M4 – наступного року, що зробить перерву між оновленнями в один рік.

Apple тестує версію Mac Studio з процесором M3, тож оновлення цього року, а потім друге оновлення наступного року цілком ймовірне.

Зміни в дизайні

Дизайн Mac Studio не оновлювався з моменту його першого запуску в березні 2022 року, але він існує не так довго, щоб потребувати оновлення. Apple, як правило, чекає кілька років, перш ніж вносити серйозні зміни в апаратне забезпечення Mac, і ми не очікуємо, що Mac Studio отримає оновлений вигляд в найближчому майбутньому.

Швидше за все, Apple розгляне можливість оновлення дизайну ближче до 2026 або 2027 року, хоча це може бути й довше. Mac mini не бачив помітних змін у дизайні з 2010 року.

Дата виходу

За словами Марка Гурмана з Bloomberg, очікується, що Mac Studio з чіпом M4 вийде в середині 2025 року, що передбачає можливу презентацію на Всесвітній конференції розробників 2025 року.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.