У комп’ютерних іграх з’явився несподіваний новий конкурент

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Ігри під Windows на ARM стають цілком реальною можливістю, і це не тільки завдяки нещодавно з’явившимся можливостям емуляції, а й насамперед завдяки тому, що Snapdragon X Elite від Qualcomm виявляється досить непоганим рішенням. Помічений у недавньому бенчмарку, процесор обійшов деякі з найкращих процесорів на сучасному ринку. Невже ми нарешті досягли того моменту, коли вибір не завжди буде за Intel і AMD?

Бенчмарки опублікував користувач @techinmul у Twitter, і результати виявилися більш багатообіцяючими для майбутнього процесора Qualcomm. Чип був протестований в Geekbench 6, і хоча не варто приймати ці результати за чисту монету, це вражаюча продуктивність, яка віщує появу нових тонких і легких ноутбуків.

Snapdragon X Elite від Qualcomm набрав 2 474 бали в одноядерному тесті Geekbench і 14 254 бали в багатоядерному тесті. Це вражаючі показники, завдяки яким він стоїть вище за багато останніх мобільних чипів від AMD і Intel. Ба більше, він випереджає кілька процесорів Raptor Lake, а також останній Ryzen 9 8945HS від AMD – з невеликим відривом, але все ж таки.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Tom’s Hardware зібрав деякі результати для порівняння, і Qualcomm зберігає сильну перевагу в багатоядерних робочих навантаженнях над Core i9-13900H, Core i7-13700HX і Ryzen 9 8945HS, випереджаючи їх на 25,7%, 18,4% і 18,3% відповідно. Відрив від одноядерних процесорів значно менший – він становить одиниці.

Порівняння процесора з деякими новими чіпами показує розрив, але це цілком очікувано. Наприклад, висококласний Core i9-14900HX від Intel набрав у Geekbench 6 2 809 балів в одноядерному режимі та 16 525 балів у багатоядерному, що на 13,5 % і 15,9 % швидше за Snapdragon X Elite, відповідно.

Однак, з огляду на те, що це один з найкращих чипів, пропонованих Intel на даний момент, для Snapdragon від Qualcomm бути приблизно на 15 % повільнішим – не так вже й мало. Apple теж варто триматися міцніше, адже Snapdragon X Elite, за чутками, буде приблизно на 50 % швидшим за чип M2, хоча деякі з цих заяв ще не підтвердилися в ранніх бенчмарках.

Компанія Qualcomm нещодавно повідомила, що тепер ігри на ARM стануть набагато доступнішими, і все завдяки емуляції. Розробники ігор, як і раніше, зможуть портувати свої ігри на ARM64 native для кращої продуктивності, але вони також можуть просто залишити їх як є, і емуляція x64 повинна зробити більшість ігор придатними для гри. З огляду на це, а також результати бенчмарків, наведені вище, ми можемо почати спостерігати зрушення на ринку, де не тільки Intel і AMD – ігри на Windows з ARM-чіпом можуть стати життєздатною альтернативою.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.