У MacBook Air M3 є одна зміна, яка усуває його головний недолік

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Напрочуд без зайвого галасу – цього разу обійшлося без весняного заходу – Apple випустила оновлення MacBook Air трохи раніше, ніж очікувалося. Неймовірно тонкі 13- та 15-дюймові моделі MacBook Air отримали оновлення чіпсетів Apple Silicon M3, але це ще не все.

Існує одна дивовижна нова функція, яка може суттєво вплинути на рішення про покупку: підтримка кількох моніторів при закритому дисплеї. Оскільки це було основною претензією до попереднього MacBook Air, ця зміна має велике значення. Хоча він, як і раніше, підтримує лише два екрани, це позитивна зміна для тих, хто хоче підключити два великі зовнішні монітори для роботи.

Тим часом 13-дюймовий MacBook Air M2, який наразі вже не випускається, переходить у розряд початкового рівня Apple за ціною 999 доларів, що на 100 доларів менше.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Скромне підвищення продуктивності процесора та штучного інтелекту

Чіпсет M3 забезпечує нормальну швидкість роботи, яку дає нове покоління процесорів. За даними Apple, 13-дюймовий M3 на 35% швидше за старшу модель M1 при роботі в Excel. Він на 60% швидше у програмі Apple Final Cut Pro. А функція Super Resolution у Photomator на 40% швидше при використанні штучного інтелекту для покращення зображення.

Все це завдяки переходу Apple на 3-нм техпроцес, який збільшує продуктивність та підвищує ефективність. Кожне ядро ​​M3 – кількість ядер в M2 і M3 однаково – на 30% швидше ядер M1 і на 15% швидше ядер M2. M3 випускається у версії з 8 ядрами CPU (чотири продуктивних та чотири ефективних) та 8 ядрами GPU, а також у версії з 8 ядрами CPU та 10 ядрами GPU. Всі версії оснащені одним і тим же 16-ядерним нейронним двигуном, який працює швидше, ніж у попередній версії, що, ймовірно, пояснює покращення в області штучного інтелекту, про які йшлося вище.

Ми протестували чіп M3 в останній моделі iMac і він показав значний приріст порівняно з M2. Можливо, MacBook Air не такий швидкий, враховуючи його менший корпус, але в Cinebench R23 iMac на чіпі M3 виявився на 26% швидше в одноядерному режимі та на 25% – у багатоядерному. Якщо трохи порахувати, то порівняно з 13-дюймовим MacBook Air M2 версія M3 повинна забезпечити покращення продуктивності на 16% в одноядерному режимі та на 5% у багатоядерному.

Apple також розповідає про нейронний двигун, а також про прискорювачі CPU і GPU, які дозволять прискорити роботу штучного інтелекту на пристрої. Це відповідає загальноіндустріальному просуванню ІІ, в результаті якого Intel та AMD включили блоки нейронної обробки (NPU) у свої останні чіпсети.

Більш значне підвищення продуктивності GPU

Хоча M3, швидше за все, забезпечить значне підвищення продуктивності CPU, чари відбуваються саме в GPU. Apple представила кілька нових функцій GPU, які, безперечно, забезпечать значний приріст графічної продуктивності. Динамічне кешування – це архітектура пам’яті, яка змушує об’єднану пам’ять працювати більш ефективно, збільшуючи завантаження GPU та прискорюючи продуктивність в іграх та програмах, таких як Adobe Premiere Pro, які можуть використовувати GPU у різних вимогливих завданнях. Затінення сітки тепер підтримується апаратно, що є значною перевагою для геймерів, а GPU M3 також підтримує апаратне трасування променів.

Нам доведеться самим протестувати нові ноутбуки, але Apple обіцяє, що частота кадрів у No Man’s Sky на 60% вище, ніж у M1. Згадане вище 60-відсоткове поліпшення Final Cut Pro, швидше за все, пов’язане з більш швидким GPU, а не з поліпшеннями CPU.

Все інше залишилося незмінним

Хоча MacBook Airs M2 – це швидкі ноутбуки, M3 виводить найтонші пристрої Apple на новий рівень, особливо в області GPU. Це буде важливо до кінця року, особливо з урахуванням майбутніх ARM-чіпів Snapdragon X Elite від Qualcomm, які, як стверджується, будуть ще швидше, ніж M3. Окрім вищезазначеного покращення зовнішнього дисплея, нові моделі також отримали бездротове з’єднання Wi-Fi 6E замість старого Wi-Fi 6.

В іншому 13- та 15-дюймові моделі MacBook Air залишилися колишніми. Все ті ж неймовірно тонкі та легкі корпуси: 13-дюймова модель важить всього 0,44 дюйма та 2,7 фунта, а 15-дюймова – 0,45 дюйма та 3,3 фунта.

Поточна модель M2 знизилася в ціні, тепер вона починається від 999 доларів за базову модель із 8-ядерним CPU/8-ядерним GPU M2, 8 ГБ оперативної пам’яті та 256 ГБ SSD. Цю модель можна оновити до M2 з 8-ядерним CPU/10-ядерним GPU, 24 ГБ оперативної пам’яті та SSD на 2 ТБ за 2199 доларів.

Ціна на M3 буде такою самою, як і на M2: 1099 доларів за базову 13-дюймову модель і 1299 доларів за базову 15-дюймову. При повній модернізації до максимальних 24 ГБ оперативної пам’яті та 2 ТБ SSD-накопичувача 13-дюймова модель коштує 2299 доларів, а 15-дюймова – 2499 доларів.

Apple очікує надходження MacBook Air M3 у продаж 8 березня. Покупці, які виявляють ініціативу, захочуть відмовитись від базової моделі та перейти на 16 ГБ оперативної пам’яті, яка, як показує практика, забезпечує серйозний приріст продуктивності порівняно з 8 ГБ ОЗУ. Моделі з 512 ГБ також забезпечують більш високу продуктивність SSD ніж варіанти з 256 ГБ. Для тих, хто не є геймером чи творцем, моделі M2 забезпечать відмінну продуктивність за дуже привабливою ціною.

Тільки пам’ятайте, що якщо ви хочете підключити більше одного зовнішнього монітора, MacBook Air M3 – це той варіант, який вам потрібен.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.