5 найбільш цікавих фішок Apple Vision Pro

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

На початку лютого компанія Apple випустила черговий проривний продукт – гарнітуру змішаної реальності. Ми ознайомилися з цим пристроєм, щоб виділити найкрутіші фічі девайса.

Уперше Apple показала Vision Pro на Всесвітній конференції розробників у червні 2023 року, але в продаж гаджет надійшов лише через 8 місяців. Утім, так уже було з першим iPhone, першими Apple Watch і навіть з AirPods. За цей проміжок часу інтерес до гарнітури стрімко зростав, а багато аналітиків почали пророкувати їй провал.

Незважаючи на це, 2 лютого 2024 року стартували офіційні продажі Apple Vision Pro, але поки що тільки в США. І навіть із цими обмеженнями девайс з’явився в багатьох країнах світу, що говорить про популярність новинки. В Україну гаджет привезли мало не в перший тиждень, а багато магазинів навіть запустили спеціальні зони для тестування Vision Pro, де доторкнутися до високотехнологічного дива Джобса може кожен. Ми не просто так згадали засновника Apple, Стіва Джобса. Річ у тім, що в мережі спливли патенти, датовані 2007 роком, в яких детально описана гарнітура змішаної реальності. Причому в тому форм-факторі, в якому ми її отримали. Так, Джобса немає з нами вже 13 років, але його спадщина продовжує жити.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Тепер до самого девайсу. Apple позиціонує Vision Pro, як просторовий комп’ютер, а не шолом доповненої реальності. І це дійсно так і є. Інженери з Купертіно змогли вкотре зробити так, як ніхто більше не може. Ми отримали плавний і грамотний з логічного погляду інтерфейс, яким можна керувати поглядом і пальцями – тут ніякі контролери не потрібні. Але на функціях докладніше ми зупинимося нижче.

visionOS

Сама операційна система і спосіб взаємодії з нею – це те, чого не змогла зробити жодна інша компанія. У всякому разі в Apple навігація очима реалізована з феноменальною точністю. Напівпрозорі вікна з тінню, що ширяють навколо, створюють ефект максимального занурення. При цьому вікна не літають постійно за вами, а прикріплюються до певного простору. Тобто, якщо ви відкрили умовний “КиноПоиск” у вітальні, потім відійшли до кухні і назад, ваше вікно з фільмом так і висітиме на тому ж місці.

Управління жестами також спрацьовує максимально точно, а руки зовсім не обов’язково тримати перед собою. Досить, щоб вони потрапляли в зону видимості сенсорів. Ну, і ще одна цікава фіча visionOS – Persona (Персона). Це ваш цифровий аватар, для створення якого шолом вас має відсканувати. Усе робиться просто – вмикаєте застосунок “Персона”, знімаєте гарнітуру, спрямовуєте камерами на себе, скануєтесь і користуєтеся. Тепер ви можете використовувати цифрову копію себе в додатках для відеозв’язку, наприклад, у FaceTime або Zoom. Поки що виглядає не дуже, але з кожним оновленням Apple покращує якість аватарів.

Взаємодія з Mac

Мабуть, одна з найкорисніших функцій – тісна інтеграція з комп’ютерами Mac. Щойно в поле зору Vision Pro потрапляє ваш Mac, гарнітура пропонує вивести інформацію з нього у вигляді величезного 100-дюймового монітора. Так ви можете створити більш гнучкий і просторий цифровий робочий простір без фізичних обмежень. При цьому вам будуть доступні всі функції Continuity, включно з Handoff і універсальним буфером обміну. Таке рішення безсумнівно сподобається розробникам, які працюють з масивним кодом, 3D-дизайнерам або іншим креативним людям.

Optic ID

Спочатку Apple привчила нас до безпечного і спритного сканера відбитків пальців Touch ID. Досі цей елемент є в iPad, MacBook і iPhone SE 3. Трохи пізніше компанія дала нам розблокування за обличчям за допомогою Face ID, яке не можна обдурити фотографією. Сьогодні ця фіча масово використовується в iPhone (починаючи з iPhone X). А наступним кроком стала Optic ID – чергова революційна технологія сканування сітківки ока з величезним потенціалом. Зрозуміло, функція працює, як годинник, а всі дані надійно захищені і зашифровані в Secure Enclave. Найімовірніше, згодом ця функція з’явиться в iPhone та інших носимих пристроях Apple.

Віртуальний кінотеатр

На подив, багато (не блогерів) звичайних покупців Apple Vision Pro придбали гарнітуру для перегляду фільмів. З огляду на те, що якісні OLED-телевізори або лазерні проєктори коштують кілька десятків тисяч доларів, ціна на окуляри Apple не здається їм такою космічною. За свої гроші Vision Pro пропонує найкращі в сегменті дисплеї microLED і захопливу картинку. Ви буквально можете перенестися у всесвіт “Месників” від кіностудії Marvel і подивитися улюблений фільм про “Залізну Людину” прямо з Вежі Старка. Зрозуміло, є і простіші сцени, де вас оточує порожній кінотеатр. Місце і ряд можна вибрати. Крім якісної картинки, Apple також пропонує просторовий звук, що забезпечує максимальне занурення в контент.

EyeSight

Спочатку це була найочікуваніша функція Vision Pro, а після початку продажів багато західних блогерів охрестили її “кринжовою”. Все тому що очі на зовнішньому екрані виглядали абсолютно неприродно. На щастя, проблема криється в операційці та алгоритмах машинного навчання, тому компанія вже трохи підкоригувала роботу цієї функції в бета-версії visionOS. Можливо, до релізу visionOS 2.0 восени цього року функція EyeSight працюватиме саме так, як показувала нам Apple влітку 2023 року.

Висновки

І все ж варто розуміти, що в поточному поколінні Apple Vision Pro – гаджет для ентузіастів, розробників, дизайнерів і креативних людей. Це – продукт-першопроходець, тому чекати якихось чудес від нього не варто. Він важкий, працює всього 2-3 години, а кількість доступних додатків переносить нас у 2008 рік, коли Apple запустила перший App Store для iPhone.

Зрозуміло, перше масштабне оновлення visionOS, яке буде представлено вже в червні на WWDC 2024, запропонує купу нововведень. Можливо, купертинівці навіть розкриють якийсь прихований потенціал пристрою, але він поки що залишиться занадто нішевим. Згадайте перші Apple Watch Edition – вони коштували шалені $25 000, глючили з коробки і працювали лише кілька годин. Зате в другому поколінні вони стали помітно кращими і швидшими.

Найімовірніше, наступну гарнітуру Apple Vision Pro ми побачимо не раніше 2025 року, але очікування того варте. Уже зараз інсайдери говорять про те, що гаджет стане легшим, автономнішим і дешевшим.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.