Ґаджети

Названо графічні процесори, які вийдуть у 2024 році

Share
Час читання: 8 хв.

Минулий рік приніс нам безліч релізів від Nvidia та AMD, включаючи деякі з найкращих графічних процесорів, доступних на даний момент. Ми побачили кілька хітів, але також кілька карт, які можна віднести до розряду катастрофічних промахів. Чого ми можемо очікувати у 2024 році?

Хоча зараз підтверджено лише кілька графічних процесорів, є ймовірність, що до кінця року ми побачимо ще кілька моделей. Ось що можуть приготувати Nvidia, AMD та Intel у 2024 році.

Nvidia RTX 40 Super

Оновлення серії RTX 40 від Nvidia не є таємницею вже багато місяців, але Nvidia офіційно представила її лише на виставці CES 2024 на початку цього місяця. Один із графічних процесорів уже вийшов, і він досить гарний. Йдеться про RTX 4070 Super.

За ціною 600 доларів RTX 4070 Super не зовсім замінює свого попередника. Обидві відеокарти будуть випускатися і далі, але насправді легко повірити, що RTX 4070 Super стане новою паличкою-виручалочкою в цьому ціновому діапазоні. Для карти середнього рівня цей GPU відкриває доступ до ігор з роздільною здатністю 1440p і навіть 4K за розумнішою ціною, ніж деякі кращі моделі. Він пропонує відчутне покращення порівняно з базовою моделлю, а оскільки RTX 4070 вже була найкращою картою Nvidia у цьому поколінні, отримати більше продуктивності за ту саму ціну – просто відмінна пропозиція.

Однак RTX 4070 Super – це лише початок. Вже за кілька днів, 24 січня, Nvidia представить RTX 4070 Ti Super, а 31 січня за нею піде RTX 4080 Super. Нам ще доведеться самим протестувати ці GPU, щоб дізнатися про їх точну продуктивність, але їхні характеристики у поєднанні з цінниками розповідають нам досить цікаву історію.

RTX 4070 Ti Super, можливо, не зовсім той RTX 4080, який ми вже знаємо, але це вже щось найкраще. Завдяки помітному збільшенню обсягу пам’яті та не надто сильному відставанню в кількості ядер CUDA, це значне оновлення порівняно з наявною RTX 4070 Ti. Вона прийде на зміну цієї моделі, а це означає, що RTX 4070 Ti буде знято з виробництва.

І нарешті, RTX 4080 Super. Його навряд чи можна назвати оновленням у порівнянні з попередником – максимум він буде швидшим на 2-5 %. Але Nvidia все одно змогла шокувати мене цим релізом, тому що замість підняти ціну, вона фактично знизила вартість цього GPU до 1000 доларів. Мабуть, саме такий цінник мав бути в оригінальній версії, коли вона лише вийшла 2022 року. Я опустився б ще нижче, але це ж Nvidia – вона не відрізняється прихильністю до цінової стратегії.

На цьому Nvidia поки що зупинилася, але ходять чутки, що вона готує свої GPU наступного покоління до випуску наприкінці 2024 року. Спочатку давайте подивимося, що приготувала AMD.

AMD RX 7600 XT

Ключова доповідь AMD на CES 2024 була трохи мізерною, коли справа доходила до відеокарт – цього разу компанія зосередилася майже виключно на процесорах та штучному інтелекті. Тим не менш, вона анонсувала відеокарту, на яку ми всі так довго чекали: RX 7600 XT. Вона не є конкурентом карток RTX 40 Super, але стоїть в одній лізі з релізами цього року. Це бюджетний графічний процесор за ціною 330 доларів, який повинен конкурувати з RTX 4060 і перевершувати RX 7600. Єдина проблема полягає в тому, що на даний момент неясно, наскільки найкращим виявиться цей GPU.

Підхід AMD до RX 7600 XT дуже дивний, хоча ми вже бачили його у RTX 4060 Ti 16GB від Nvidia. Як і у випадку з картою Nvidia, AMD практично нічого не змінила у RX 7600 XT порівняно з RX 7600, але подвоїла обсяг пам’яті. З одного боку, ми отримуємо ту ж кількість потокових процесорів, ту саму пропускну здатність і ту саму 128-бітну шину. З іншого боку, RX 7600 XT пропонує 16 ГБ пам’яті замість 8 ГБ, трохи вищу тактову частоту та вищий TBP.

Використання 16 ГБ VRAM на 128-бітній шині може потенційно перешкодити продуктивності картки в деяких іграх. Я не здивуюсь, якщо RX 7600 XT у результаті виявиться схожою на свою попередницю. Додаткова VRAM буде корисною в деяких іграх, але було б набагато краще, якби приріст супроводжувався ширшою шиною.

AMD RX 7600 XT виходить на ринок 24 січня, тому залишилося всього кілька днів до того, як ми дізнаємося, як вона проявить себе в порівнянні з аналогічними моделями.

AMD RDNA 4

Незважаючи на те, що, за чутками, наступна лінійка RDNA 4 від AMD вийде цього року, компанія AMD ні словом не промовляла про неї під час свого виступу на CES 2024. Я був трохи розчарований, але не зовсім здивований. Поточні чутки говорять нам про те, що ці відеокарти почнуть випускатися тільки в другій половині року, тому, можливо, ми ще почуємо про них від AMD через кілька місяців.

Враховуючи термін випуску, цей рік може стати для AMD шансом обійти Nvidia значною мірою – але тільки якщо вона правильно розіграє свої карти. Це означає, що вона має надати надійні графічні процесори широкому колу користувачів. Нам потрібно, щоб AMD була присутня на ринку початкового рівня, а також була конкурентоспроможною ближче до високого кінця.

Чутки про RDNA 4 поки що мовчать, але ті небагато натяків, які ми отримали, говорять про те саме: AMD, можливо, відмовляється від преміум-сегменту в цьому поколінні. Часті витоку інформації про апаратне забезпечення ПК, такі як Kepler_L2 і All_The_Watts на X (колишній Twitter), повідомили, що AMD може відмовитися від графічних процесорів Navi 41 і Navi 42, які відноситимуться до high-end сегменту ринку, якщо вони взагалі будуть випущені . У цьому плані покоління може бути схожим на RDNA 1, де AMD взагалі випускала графічних процесорів високого класу.

У лінійці Navi4 не буде жодного high-end GPU

Думайте про це як про RDNA1 або покоління Polaris.

— Kepler (@Kepler_L2) 4 августа 2023 г.

Все це означає, що ми навряд чи побачимо карту, здатну конкурувати з RTX 5090 від Nvidia, про яку ходять чутки. Натомість, згідно з “Законом Мура мертвий”, топовим чіпом AMD може стати GPU середнього рівня з продуктивністю, достатньою для суперництва з RX 7900 XT. У порівнянні з Nvidia, це ставить майбутній флагман AMD на рівень продуктивності, схожий на RTX 4070 Ti Super. Однак неясно, чи AMD також забезпечуватиме значне поліпшення трасування променів; якщо ні, то карти Ada від Nvidia, як і раніше, будуть правити в цьому відношенні.

Враховуючи, що топовий графічний процесор знаходиться приблизно на рівні RX 7900 XT, AMD, можливо, дійсно не займатиметься цим питанням і зосередиться на мейнстрімному ринку, випустивши флагман за ціною від 400 до 700 доларів. Це непогана стратегія, і хоча шкода давати Nvidia свободу дій у секторі ентузіастів, більшість з нас використовують ці мейнстримові GPU у своїх ПК замість того, щоб викладати 2000 доларів за RTX 4090. Якщо AMD зосередиться на продуктивності з розрахунку на долар, вона може досягти успіху та зайняти домінуюче становище у продажах у другій половині 2024 року, коли очікується вихід RDNA 4.

Серія Nvidia RTX 50

Наступне покоління серії RTX 50 від Nvidia зараз знаходиться в такому ж безвиході, як і серія RX 8000, принаймні, якщо судити з чуток і витоків. Ми знаємо, що вона рано чи пізно з’явиться, і приблизно уявляємо, чого очікувати, але основна увага Nvidia, як і раніше, зосереджена на серії RTX 40, тому навряд чи ми почуємо щось ще найближчим часом.

Тим не менш, кілька витоків інформації про апаратне забезпечення для ПК вже призвели до того, що ми можемо скласти чіткіше уявлення про Blackwell від Nvidia. Насправді зараз ми знаємо більше, ніж про RDNA 4 від AMD, але наскільки це виявиться правдою, ще потрібно з’ясувати.

Згідно з останніми витоками, Nvidia створює серію RTX 50 на основі 3-нм техпроцесу TSMC, і очікується, що до неї увійдуть чіпи GB202, GB203, GB205, GB206 і GB207. Примітно, що відсутня GB204, яка стала б наступником таких карт, як RTX 4070, заснованих на графічному процесорі AD104. Часте джерело kopite7kimi також повідомило, що карти матимуть підтримку DisplayPort 2.1, яку AMD вже забезпечує у поточному поколінні.

На загальну думку, топовий чіп у лінійці буде оснащений пам’яттю GDDR7 та 384-бітною шиною, а також приблизно 192-204 потоковими мультипроцесорами (SMs). Однак усі ці дані можуть бути змінені, і ми не зможемо підтвердити, наскільки правдиві витоки, доки Nvidia офіційно не представить карти.

Нещодавно ресурс Moore’s Law Is Dead розповів про серію RTX 50 Nvidia, посилаючись на анонімні джерела в індустрії. За словами ютубера, карти нового покоління Nvidia не дадуть революційного приросту продуктивності. Однак Nvidia все ще має всі шанси запропонувати (технічно) кращу відеокарту, тому що AMD, можливо, навіть не намагатиметься її створити.

Початкові чутки вказували на дату виходу Blackwell на початок 2025 року, що давало AMD достатньо часу, щоб блиснути в 2024 році. Однак автори статті “Закон Мура мертвий” вважають, що Nvidia може випустити свої відеокарти нового покоління наприкінці 2024 року, якщо захоче, що створить додаткове навантаження на AMD і забере частину продажів у святковий сезон. Чи станеться це поки невідомо.

Intel Arc Battlemage

Іноді я забуваю про те, що Intel взагалі має коня в гонці GPU. Перебуваючи в тіні гігантів Nvidia та AMD, Intel, звичайно, справляє більше враження своїми процесорами, але вона відіграє важливу (хоч і невелику) роль на ринку GPU. Вона дає геймерам альтернативу у роздільній здатності 1080p, а її відеокарти дуже дешеві в порівнянні з деякими пропозиціями Nvidia.

Недоліком є ​​те, що навіть зараз Intel відстає від конкурентів одне покоління. Як тільки AMD випустить RDNA 4, а Nvidia випустить серію RTX 50, Intel залишиться в пилюці. Ось чому 2024 – важливий рік для Intel і шанс трохи надолужити втрачене до того, як у конкурентів з’являться аналогічні за ціною, але найкращі GPU початкового рівня.

На щастя, карти Intel нового покоління Arc Battlemage вже у процесі розробки. Том Петерсен, співробітник Intel, розповів в інтерв’ю, що близько 30% інженерів Intel по GPU працюють над Battlemage, і апаратна частина розробки, схоже, вже йде повним ходом, а більшість команди зараз працює над програмною частиною. Однак останні чутки говорять про те, що Intel може дотримуватись сегмента початкового та середнього рівня і навіть не намагатися випустити high-end картку Battlemage.

Ця інформація надійшла від RedGamingTech. Ютубер описав технічні характеристики флагмана Intel нового покоління. Серед них 56 ядер Xe, тактова частота до 3 ГГц, 192-бітна шина пам’яті, 8 МБ кешу L2 та 512 МБ кешу “Adamantine” (схоже, це відповідь Intel на Infinity Cache від AMD).

Такі характеристики ознаменували б значне покращення порівняно з Arc A770, але RedGamingTech тепер припускає, що Intel може взагалі не випускати цей GPU. Схоже, що у сегменті верхнього середнього цінового діапазону, де конкуренція з боку AMD та Nvidia дуже жорстка, Intel не отримає великого прибутку. Натомість, як стверджується, Intel розраховує на GPU з 40 ядрами Xe, 192-бітною шиною і 18 МБ кешу L2. Про таємничий “адамантиновий” кеш тут теж нічого не йдеться.

Не можу сказати, що я звинувачую Intel, якщо це виявиться правдою. Враховуючи, що Arc Battlemage навряд чи з’явиться до кінця 2024 року (а можливо і пізніше), логічніше продовжувати орієнтуватися на бюджетний сегмент 1080p, ніж намагатися помірятись силами з картами серій RDNA 4 і RTX 50.

Багато невизначеностей

Чи стане 2024 рік роком, коли ми отримаємо безліч графічних процесорів, чи здебільшого все буде тихо? Поки що рано говорити про це.

На даний момент підтверджено лише чотири релізи, але, ймовірно, їх буде ще більше. Ми знаємо про досить високу ймовірність появи RDNA 4 від AMD у третьому чи четвертому кварталі, а Blackwell від Nvidia, можливо, складе конкуренцію наприкінці 2024 року. Intel Arc Battlemage у 2024 році звучить як нездійсненна мрія, але хто знає? Це може статися.

І це ще не все. AMD випустить власне оновлення, також зване RDNA 3.5, цілком імовірно, враховуючи той факт, що вона зробила те саме в попередньому поколінні карт. Nvidia все ще може випустити повноцінний GPU AD102 у вигляді RTX 4090 Super. Також існує можливість появи RTX 4050 або RTX 4060 Super. Однак різні витоку інформації про цих графічних процесорів не принесли особливих результатів, тому я не надію сподіваюся на це.

Цього року ми маємо багато припущень і мало фактів. Якщо ми не побачимо надто багато нових GPU, а сцена ШІ не порушить мейнстрім ринку, ми можемо побачити, що ціни знизяться, а запаси залишаться надміру. Якщо нові карти все-таки з’являться, то чаша ваг може схилитися на користь AMD або Nvidia. Цікаво буде подивитися, хто з виробників GPU домінуватиме в 2024 році, коли рік підійде до кінця.

Скарбик Павло

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.

Опублікував
Скарбик Павло
  • Останні записи

    Xiaomi 14T Pro виходить на європейський ринок без зарядного блоку

    Xiaomi вирішила виключити комплектний зарядний пристрій із європейської версії смартфона 14T Pro. Замість нього у…

    29.09.2024

    iPhone 16 Pro Max лідирує у тесті на час роботи батареї

    iPhone 16 Pro Max продемонстрував найкращий час автономної роботи серед популярних смартфонів, згідно з оновленим…

    29.09.2024

    Google представила технологію проектування мікросхем AlphaChip за допомогою ШІ

    Google презентувала нову технологію розробки мікросхем під назвою AlphaChip, що використовує штучний інтелект. AlphaChip реалізує…

    29.09.2024

    Vivo готує смартфон який набрав 3 мільйони балів в AnTuTu

    Очікується, що Vivo X200 Pro буде представлено 14 жовтня. Смартфон отримає новий процесор Dimensity 9400,…

    29.09.2024

    ШІ-чатбот в Instagram і WhatsApp навчився говорити голосами знаменитостей

    На нещодавньому заході Connect Meta презентувала нову функцію для свого ШІ-чатбота на платформах Instagram, WhatsApp…

    29.09.2024

    Флагманський смартфон Huawei Mate 70 показали наживо

    Перед анонсом Huawei Mate XT було зафіксовано кілька випадків, коли цей смартфон потрапляв у поле…

    29.09.2024