Який MacBook купити у 2024 році: детальний розбір

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

В Apple у продажу є дві лінійки ноутбуків: Air і Pro. Але вони можуть мати різну начинку і, відповідно, різну продуктивність. Розбираємося, який ноутбук Apple краще купити у 2024 році.

У 2023 році Apple примудрилася двічі оновити лінійку MacBook Pro, остаточно позбутися сенсорної панелі Touch Bar, випустити найбільший MacBook Air в історії компанії і перейти на 3-нм чіпи. При цьому в продажу все ще є моделі попередніх років, які цілком добре проявляють себе і сьогодні. Асортимент бренду величезний, як ніколи раніше, а щоб в усьому цьому не заплутатися, зробили для вас гайд з вибору MacBook у 2024 році.

Відразу зазначимо, що будь-який Mac на процесорі Intel потрібно обходити стороною. Це максимально застарілі пристрої, які Apple зняла з виробництва ще 2020 року. Вони шумлять, гальмують і не видають таку продуктивність, як найдешевший MacBook на M1.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

MacBook Air

Лінійка “Ейр” – за своїм визначенням “повітряні” ноутбуки, які важать зовсім небагато, але пропонують достатній запас продуктивності для повсякденних робочих завдань. Ще на презентації першого MacBook Air 2008 року засновник Apple Стів Джобс викликав фурор, діставши ноутбук із конверта. Тоді це була справжня революція. Ніхто навіть не припускав, що ноутбуки можуть бути настільки компактними і легкими. До слова, подібний перформанс досі ніхто не зміг перевершити.

З моменту появи цей модельний ряд обирали письменники і журналісти. Молодший 11-дюймовий MacBook Air спокійно поміщався в будь-яку сумку. Його дуже зручно було носити з собою, щоб набирати тексти в кафе або на лавці в парку. Сьогоднішні “Ейри” – досить потужні апарати, на яких можна навіть монтувати відеоролики в 4K.

З актуальних моделей у продажу можна знайти 13-дюймовий MacBook Air з чипом M1, 13,6-дюймовий і 15-дюймовий MacBook Air на M2. Перший пропонує дещо застарілий дизайн, але він коштує дешевше за свіжіші моделі. При цьому в плані продуктивності приріст у M2 не такий вже й значний, щоб переплачувати тільки за чипсет.

Якщо вам не важливий дизайн, можете сміливо брати MacBook Air на M1. Єдине, що варто враховувати перед покупкою будь-якого Mac, – ви не зможете прокачати оперативку або накопичувач, тому заздалегідь потрібно визначитися з об’ємом пам’яті та вибрати потрібну конфігурацію.

При виборі між 13- і 15-дюймовими MacBook Air на M2 потрібно подивитися ці пристрої наживо. Можливо, вам буде достатньо і 13-дюймової версії, адже 15-дюймовий ноутбук уже не так зручно носити з собою, та й на столі він займає більше місця. З іншого боку, на ньому приємніше дивитися фільми або працювати з графікою.

MacBook Pro

Тут уже вибір дещо більший. Зараз на маркетплейсах можна знайти такі моделі:

  • MacBook Pro M1 (13 дюймів);
  • MacBook Pro M1 Pro/Max (14 дюймів);
  • MacBook Pro M1 Pro/Max (16 дюймів);
  • MacBook Pro M2 (13 дюймів);
  • MacBook Pro M2 Pro/Max (14 дюймів);
  • MacBook Pro M2 Pro/Max (16 дюймів);
  • MacBook Pro M3 (14 дюймів);
  • MacBook Pro M3 Pro/Max (14 дюймів);
  • MacBook Pro M3 Pro/Max (16 дюймів).

У жовтні Apple відмовилася від 13-дюймових MacBook Pro на користь оновлених 14-дюймових MacBook Pro з M3. У них більше немає сенсорної панелі Touch Bar, але є сучасний дизайн із купою портів і чубчиком у дисплеї. З огляду на мінімальні відмінності в характеристиках між 13-дюймовими MacBook Pro на M1/M2 і MacBook Air на M1/M2, найкраще відмовитися від їхньої покупки на користь “Ейрів”. Вони коштують дорожче, але не пропонують нічого з того, з чим не впорався б MacBook Air. Їх ми сміливо викреслюємо.

Модель MacBook Pro на M3 вийшла дуже неоднозначною. З одного боку – це найдоступніший із професійної лінійки ноутбуків Apple, а з іншого – потужніший за всіма параметрами MacBook Pro з M3 Pro коштує лише на пару сотень доларів дорожче.

Якщо брати до уваги, що більшість людей не купує ноутбуки щороку, логічніше було б інвестувати саме у версію з M3 Pro, щоб було з запасом. Також не варто забувати, що в продажу ще є 14-дюймові MacBook Pro на чипах M1 Pro і M2 Pro. Вони коштують дешевше за новинки, але майже не поступаються в продуктивності.

До речі, про продуктивність. В Apple вийшли настільки потужні чіпи M-серії, починаючи з першого покоління, що різницю в них помітять тільки найвимогливіші користувачі, наприклад, розробники додатків, звукорежисери, відеомонтажери та геймдизайнери. Ви маєте чудово розуміти для чого вам така кількість ядер ЦП, ГПУ та об’єднаної оперативної пам’яті, перш ніж брати ноутбук на M3 Pro/M3 Max.

У більшості випадків користувачам позаочі вистачить потужності базового MacBook Pro з чипом M2 Pro. До того ж зараз ці апарати коштують досить адекватних грошей. Знову ж розмір екрана залежить від ваших індивідуальних переваг. Але тут важливо розуміти, що чим більший ноутбук, тим він важчий.

Що брати, якщо не до кінця не визначився з вибором

Як правило, будь-який гаджет Apple дуже повільно втрачає в ціні. Тому навіть на вторинному ринку ціни на ноутбуки цієї компанії досить довго тримаються на високому рівні.

Якщо ви не до кінця визначилися з вибором, спробуйте взяти базовий MacBook Air з чипом M1. Він коштує відносно недорого, але водночас чудово справляється з більшістю ресурсоємних завдань. На ньому можна монтувати відео, обробляти фотографії, редагувати текст, писати код, компілювати проекти додатків і навіть грати. Щоправда, усі процеси займатимуть трохи більше часу, ніж на умовному MacBook Pro з M3 Max. Однак ви зможете спробувати в дії macOS і чипи M-серії, а потім продати “ейр” і взяти вже щось потужніший.

Цілком імовірно, що цього року Apple переведе MacBook Air на чипи M3. Але це ніяк не пов’язано з продуктивністю. У компанії є зобов’язання перед виробником чіпів TSMC, в рамках якого вона зобов’язана викупити всі 3-нм процесори M3. Та й на прикладах MacBook Pro з M3 ми вже побачили, що особливого приросту потужності не спостерігається. Тому в 2024 і 2025 роках можна сміливо брати майже будь-який MacBook на чіпі M-серії.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.