Apple може виправити модельний ряд MacBook однією зміною

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Я був здивований не менше за інших, коли в жовтні 2023 року Apple відмовилася від 13-дюймового MacBook Pro, але тоді це було радше приємним одкровенням, ніж неприємним шоком. Однак зараз? Є дещо, що я хотів би, щоб Apple зробила по-іншому.

Якщо подивитися на сьогоднішню лінійку MacBook Pro від Apple, то вона практично ідеальна. Як Apple може досягти цієї недосяжної досконалості? Можливо, їй варто подумати про те, щоб відмовитися від моделі M3 MacBook Pro? Я знаю, знаю, він щойно вийшов, але повірте мені – він має піти.

У незручному місці

Звичайно, 14-дюймовий M3 MacBook Pro сильно відрізняється від старої 13-дюймової моделі, яку він замінив. Порівняно з попередником, у нього чудовий XDR-дисплей з більш тонкими рамками і великі розміри 14-дюймового екрана. Тут кращі динаміки, більше портів і припинено дроселювання SSD, яке так заважало 13-дюймовому MacBook Pro. Коротше кажучи, Apple виправила купу проблем.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Чому ж я кажу, що Apple повинна відмовитися від ноутбука, який набагато кращий за той, що був до неї? Ну, хоча зараз він, можливо, і непоганий, ситуація може швидко змінитися – всього за пару місяців, коли вийде MacBook Air M3. Коли це станеться, ми повернемося до MacBook Pro, який здаватиметься не на своєму місці.

Хоча знищення 13-дюймового MacBook Pro дало змогу лінійці відчути себе більш “професійною”, MacBook Pro M3 MacBook Pro, який прийшов йому на зміну, має свої недоліки. Наприклад, ви можете підключити тільки один зовнішній дисплей, а модель початкового рівня оснащена лише 8 ГБ пам’яті. Це було б досить погано, враховуючи стартову ціну в 1599 доларів, але Apple також бере гроші за оновлення оперативної пам’яті. Називати ноутбук “Pro” пристроєм, який має лише 8 ГБ оперативної пам’яті та може підтримувати лише один зовнішній монітор, трохи оманливо.

Ба більше, M3 MacBook Pro здаватиметься професійним лише деякий час. Адже до виходу M3 MacBook Air залишилося всього кілька місяців, а коли і MacBook Pro, і дешевший MacBook Air будуть оснащені одним і тим самим чіпом, багато людей просто віддадуть перевагу більш доступній моделі.

Звичайно, порівняння між M3 MacBook Pro і M3 MacBook Air не буде таким разючим, як за часів покоління M2, коли ми рекомендували повністю відмовитися від 13-дюймового MacBook Pro і купити замість нього MacBook Air. Але M3 MacBook Pro, безсумнівно, втратить частину свого блиску.

Це говорить про те, що Apple все ще не до кінця розібралася з лінійкою MacBook. M3 MacBook Pro перебуває в незручному становищі між MacBook Air, з одного боку, і M3 Pro MacBook Pro, з іншого. Замість того щоб намагатися впихнути ноутбук у цей проміжок, можливо, Apple варто просто відмовитися від нього.

Що ж робити далі?

З останніми 16- і 14-дюймовими MacBook Pro компанія Apple виконала досить хорошу роботу, щоб повернути таку необхідну диференціацію в лінійку MacBook. Тепер, якщо вам потрібен доступний ноутбук з безліччю відмінних функцій, ви можете купити MacBook Air. Якщо ж вам потрібна висока продуктивність і неймовірний дисплей, ви купуєте MacBook Pro.

Різниця в цінах допомагає підкреслити це: MacBook Air починається від 1099 доларів за останню модель, а MacBook Pro – від 1599 доларів. Але я знаю, що знищення M3 MacBook Pro зробило б цю відмінність ще чіткішою, тому що зараз він сидить незручно близько до MacBook Air, з його 8 ГБ пам’яті та продуктивністю початкового рівня M3.

Якщо прибрати його з лінійки MacBook, то з’являться чіткі розділові лінії не тільки в назвах пристроїв, а й у чипах, що використовуються в них. Це означає, що найменш потужний чіп у MacBook Pro стане M3 Pro. Іншими словами, професійні чіпи для професійних ноутбуків. Що може бути зрозуміліше?

Звичайно, це означає, що в лінійці MacBook Pro не буде початкової ціни в 1 599 доларів – натомість ви, імовірно, шукатимете 1 999 доларів за найдешевший MacBook Pro, з якого і починаються моделі M3 Pro. Це дуже багато, і я знаю, що багато людей не погодяться з такою ціною.

Але збереження цієї моделі тільки замутняє воду навколо MacBook. У M3 MacBook Pro є свої проблеми, і його присутність здаватиметься ще більш дивною після виходу M3 MacBook Air. Можливо, Apple варто подумати про те, щоб відмовитися від нього, поки все не стало ще більш заплутаним.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.