Ґаджети

Новий процесор M3 від Apple: чи варто його купувати

Share
Час читання: 5 хв.

Новий Apple M3 – це “найпередовіший чіп, коли-небудь створений для персонального комп’ютера”, за словами Apple. Представлений під час заходу Apple «Scary Fast» та оснащений новим технологічним процесом, M3 обіцяє до 60% вищу продуктивність у деяких додатках. Але чи дійсно він вартий того, щоб оновити його в порівнянні з M1 або M2?

Ми вже бачили, як M2 працює у таких пристроях, як Mac mini, і нам потрібно дочекатися виходу M3, щоб дізнатися, як він працює. Але на підставі того, що ми знаємо зараз, як M3 виглядає в порівнянні з M2.

Перш ніж перейти до розгляду, слід зазначити, що ми розглядаємо саме M3 та M2. Apple також пропонує варіанти M3 Pro та Max, а також M2 Ultra, але ми розглядаємо базові чіпи.

Де ви можете їх придбати?

Apple не відразу оновлює всю лінійку комп’ютерів Mac новим чіпом. Хоча цілком справедливо припустити, що M3 з часом пошириться по всьому модельному ряду Apple, деякі пристрої все ще працюють на M2. Це може спростити вибір між чіпами, якщо ви шукаєте конкретний пристрій. Ось Mac, доступні на даний момент з M2:

  • 13-дюймовий MacBook Air
  • 15-дюймовий MacBook Air
  • 13-дюймовий MacBook Pro
  • Mac mini

Для початку M3 буде доступна лише у двох пристроях: 24-дюймовому iMac та 14-дюймовому MacBook Pro. 14-дюймовий MacBook Pro з M3 замінить 13-дюймовий MacBook Pro з M2, але в іншому пристрої M2 і M3 житимуть поряд один з одним.

Це робить ціноутворення трохи цікавим. Як і M2, Apple пропонує M3 з восьмиядерним або десятиядерним GPU, а також восьмиядерним процесором. Вартість 24-дюймового iMac починається від 1300 доларів за версію з восьмиядерним процесором та від 1500 доларів за версію з 10-ядерним процесором. Вартість 14-дюймового MacBook Pro з M3 складає 1600 доларів, імовірно з восьмиядерним GPU. Він також поставляється з 8 ГБ об’єднаної пам’яті та 512 ГБ накопичувачем.

Ви можете придбати M2 за меншу суму. У 13-дюймовому MacBook Air ви заплатите 1100 або 1400 доларів за 8- або 10-ядерний GPU відповідно. 15-дюймовий MacBook Air з 10-ядерним GPU коштує 1300 доларів. Не дивно, що Mac mini коштує набагато дешевше – 600 доларів за 10-ядерний M2.

Якщо ви хочете відразу отримати доступ до M3 в MacBook, вам доведеться витратити більше. Однак ми очікуємо, що в майбутньому Apple впровадить M3 у такі продукти, як Mac mini, тому краще почекати, якщо вас не цікавить жоден із продуктів, у яких Apple зараз пропонує M3. Варто також відзначити, що новий iMac M3 повністю замінить модель M1 і продаватиметься за тією самою ціною.

Що змінилося під капотом?

І M2 і M3 схожі за загальною кількістю ядер. Вони оснащені восьмиядерним процесором, а також восьмиядерним або десятиядерним графічним процесором. І знову Apple використовує уніфіковану пам’ять у системі-на-чіпі (SoC). Об’єм пам’яті M3 становить 24 ГБ, як і M2. Більш дорогі чіпи M3 Pro та M3 Max можуть підтримувати до 128 ГБ, тому в майбутньому ми можемо побачити розширення лінійки M3 в інших пристроях.

Велика різниця між M2 та M3 знаходиться під капотом. M3 – перший чіп, що використовує 3-нм техпроцес, тоді як M2 – 5-нм. Це означає, що M3 може розмістити більше транзисторів на тій самій площі, що призводить до підвищення продуктивності та ефективності. У M3 міститься 25 мільярдів транзисторів, що у 5 мільярдів більше, ніж у M2.

Apple також заявляє про зовсім нову архітектуру GPU для M3. Ця нова архітектура заснована на функціях під назвою Dynamic Caching, яка, як стверджується, забезпечує більш високу продуктивність за рахунок виділення локальної пам’яті в режимі реального часу. Apple стверджує, що ця функція є першою в галузі і служить наріжним каменем для нової архітектури GPU.

На додаток до Dynamic Caching, M3 — перший чіп у лінійці Apple, що підтримує апаратне прискорення трасування променів та затінення сітки. Це дві основні функції DirectX 12 на ПК, і, схоже, у Apple є апаратне забезпечення для їх підтримки за допомогою API Metal. Ці функції можуть допомогти деяким професійним програмам, але, схоже, вони націлені виключно на ігри. Дедалі більше ігор підтримують трасування променів, а деякі ігри, такі як Alan Wake 2, потребують сітчастих шейдерів для коректної роботи.

Apple також додала в M3 “покращений” нейронний двигун, який, як стверджується, забезпечує на 60% більш високу продуктивність при роботі зі штучним інтелектом порівняно з M1. На жаль, Apple не запропонувала прямого порівняння з M2 за цим параметром.

А що щодо продуктивності?

Ми ще не тестували M3, тому все, на чому ми можемо ґрунтуватися, це заяви Apple про продуктивність чіпа. Справа ускладнюється ще й тим, що Apple в основному зосередилася на продуктивності порівняно з M1, а не M2. Імовірно, це пов’язано з тим, що 24-дюймовий iMac так і не отримав оновлення до M2.

Тим не менш, ми можемо будувати припущення про продуктивність, ґрунтуючись на порівнянні M1 та M2. Apple стверджує, що M3 забезпечує на 35% вищу продуктивність процесора в порівнянні з M1, або таку ж продуктивність при вдвічі меншій потужності. За результатами нашого огляду MacBook Air M2 ми побачили, що M2 випереджає M1 за багатоядерною продуктивністю приблизно на 18%. Таким чином, M3 очікує аналогічний стрибок у продуктивності процесора, що є очікуваним збільшенням продуктивності, хоч і не дуже захоплюючим.

Значніший стрибок, схоже, відбудеться завдяки переробленому графічному процесору. Apple стверджує, що GPU M3 забезпечує на 65% більше продуктивності, ніж M1, що є величезним стрибком. Важко точно сказати, як це співвідноситься з M2 – нові можливості GPU M3 можуть дати йому велику перевагу залежно від гри чи програми. Але можна з упевненістю припустити, що M3 забезпечить більший приріст продуктивності GPU, ніж CPU, принаймні порівняно з M2.

Ми не знатимемо напевно, як M3 виявить себе в порівнянні з M2, поки не отримаємо можливість протестувати чіп. Однак ми очікуємо більшого стрибка від M2 до M3, ніж M1 до M2, і це пов’язано з 3-нм техпроцесом.

Близько року тому з’явилися чутки, що Apple відклала випуск справжнього M2 до 2023 року. Відповідно до повідомлень, початковий M2 мав бути побудований на 3-нм техпроцесі, але Apple змінила курс і побудувала його на вдосконаленій версії 5-нм техпроцесу, який використовувався в M1. Той факт, що ми побачили покращення продуктивності M2, сам по собі був дивом, хоча це було пов’язано з гарячішими чіпами під капотом. Тепер ми бачимо справжній стрибок ефективності M3, і він повинен бути значним.

Поки що гра в очікування

Звичайно, покращення продуктивності, яке, ймовірно, принесе M3, дуже важливе, але Apple ретельно підійшла до складання списку продуктів, в яких ви знайдете M3 та M2. Для 24-дюймового iMac Apple, швидше за все, запропонує продуктивність, яка набагато вище, за ту ж ціну, що і у моделі M1. Можливо, ми побачимо знижки на 24-дюймовий iMac M1 після виходу версії M3, але важко уявити, що вона буде кращою з огляду на наскільки застаріла версія M1 на даний момент.

Розмова буде все більш заплутаною у міру того, як M3 просуватиметься по продуктовій лінійці Apple. Як тільки ми побачимо M3 у MacBook Air та Mac Mini, вам доведеться зважити ціну моделей M2 та нових версій. Поки що нам залишається тільки чекати, коли у нас з’явиться можливість протестувати M3 і дізнатися, на що вона здатна.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

Опублікував
Митник Михайло
Tags: Apple
  • Останні записи

    iOS 18 офіційно доступна: Власники старих iPhone можуть радіти

    Відбувся довгоочікуваний реліз iOS 18 та iPadOS 18, які принесли нові можливості для кастомізації робочого…

    16.09.2024

    Не плануєте брати iPhone 16? Дізнайтеся, що готує iPhone 17

    Серія iPhone 16 не пропонує великої кількості нових функцій, тому деякі користувачі можуть замислитися, чи…

    16.09.2024

    Гучне нововведення Apple отримало схвалення від влади

    Apple отримала сертифікат затвердження для нової функції здоров'я в Apple Watch, повідомляє MacRumors. Мова йде…

    16.09.2024

    Порт USB-C на iPhone 16 забезпечує надшвидку роботу

    Компанія Apple відмовилася від свого фірмового порту Lightning на користь USB-C з випуском серії iPhone…

    16.09.2024

    Штучний інтелект з умінням міркувати: можливості моделі О1 від OpenAI

    OpenAI випустила нові мовні моделі під назвою o1, які здатні вирішувати складні завдання крок за…

    16.09.2024

    Apple незадоволена якістю своїх Apple Watch SE: Чи вплине це на випуск

    Якщо ви мали можливість користуватися iPhone 5c, то знаєте, наскільки непрактичним був його пластиковий корпус.…

    16.09.2024