Існує два розміри MacBook Pro. Ось який із них вам варто купити

MacBook – одні з найкращих ноутбуків, які ви можете купити, але між двома моделями MacBook Pro від Apple є кілька критичних відмінностей.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

14-дюймовий MacBook Pro з’явився на ринку відносно недавно і має більший розмір екрану, ніж знята з виробництва 13-дюймова модель. 16-дюймова модель стала оновленням існуючого MacBook Pro, але в ній було достатньо змін, щоб назвати її новим ноутбуком. Обидві моделі гідні того, щоб увійти до списку найкращих MacBook, а наш огляд нового M3 Max MacBook Pro 14 лише підтверджує, наскільки хороші ці ноутбуки насправді. Питання, яка модель підійде саме вам?

Дизайн

Якщо ви уважно вивчали попередні версії MacBook, вивчаючи нові, ви виявите кілька невеликих змін. Однак порівняння 14-дюймової та 16-дюймової моделей не виявить жодних істотних відмінностей у дизайні, крім розміру ноутбуків.

Обидва Mac мають новий дизайн Apple із плоскими краями. Декілька років тому бренд почав поступово повертати свої продукти до попереднього дизайну, і нові MacBook Pros продовжують цю тенденцію. Це означає відхід від вигнутих країв, до яких ми звикли.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Втім, у нових MacBook зміни досить мінімальні, оскільки краї не здаються гострими. Головна відмінність у тому, що верхня половина ноутбука тепер збігається з нижньою. Такий вибір дизайну можна порівняти з тим, що Apple зробила із iPhone або лінійкою iPad Pro.

Що стосується охолодження, то в обох Mac використовується та ж конструкція теплових трубок, яка раніше застосовувалася в MacBook Pro 16. Розмір радіатора був збільшений на 35%, щоб вмістити потужні та тепловиділяючі компоненти, розташовані всередині. Для 16-дюймового Mac це просто збереження технології, що раніше використовувалася. Для компактнішої 14-дюймової моделі це величезне оновлення.

Одна річ, з якою Apple попрощалася в нових MacBook, це сенсорна панель Touch Bar. Вона викликала багато суперечок і часто залишалася невикористаною, тому заміна її на набір фізичних функціональних клавіш, можливо, була правильним кроком для Apple.

Обидва ноутбуки оснащені клавіатурою Magic Keyboard, і незалежно від того, 14- або 16-дюймову модель ви вибираєте, клавіатура залишається такою ж чудовою. Крім того, вони отримали оновлену веб-камеру, яка забезпечує таку необхідну якість 1080p замість 720p, що використовувалась у попередніх версіях. Нестача веб-камери? Виріз у верхній частині екрана – хоча програми акуратно складаються навколо нього, так що він не загороджує екран. Обидва ноутбуки використовують видатний тактильний тачпад Force Touch від Apple і обидва використовують весь вільний простір на підставці для долонь.

Дисплей

Якщо в плані дизайну обидва нові Mac не сильно відрізняються від попередніх поколінь, то в плані дисплеїв точно. З випуском цих ноутбуків Apple вступила в нову еру, модернізувавши екрани з використанням технології mini-LED. Це стосується обох моделей.

Завдяки використанню mini-LED дисплеї Liquid Retina XDR цих нових Mac стали яскравішими, ніж будь-коли. Близько 10 000 світлодіодів, кожен з яких менше 200 мікрон, знаходяться у тонких, легких та барвистих екранах 14- та 16-дюймових MacBook Pros.

Перехід на міні-світлодіоди був розумним кроком з боку Apple. Ми отримуємо ширшу кольорову гаму з насиченими, приємними, яскравими відтінками, покращену контрастність та глибший чорний колір. По суті ці екрани дуже близькі до OLED, але вони не страждають від тих проблем з деградацією і вигорянням, які іноді виникають у OLED. Крім того, вони неймовірно яскраві – до 1 600 ніт при відображенні відео з високим динамічним діапазоном (HDR). Це робить їх, ймовірно, найкращими ноутбуками для перегляду HDR-контенту.

Обидва екрани прекрасні, але вони однакові за розміром. Дозвіл дисплеїв нових 14- та 16-дюймових MacBook Pros складає 3024 x 1964 та 3456 x 2234 відповідно. Це більше, ніж у попередніх моделей. Співвідношення сторін також незвичайне, як і дозвіл: у 16-дюймового Mac воно становить 1,55:1, а у 14-дюймового – 1,54:1.

Як би не був незвичайний розмір, але бачити вищий екран на ноутбуці досить освіжаюче, а ці дисплеї Retina містять багато пікселів, щоб здаватися ще більшим. Щільність пікселів збільшена до 254 дюйм, що підвищує різкість зображення і додає чіткості.

Що стосується частоти оновлення, то тут різниці між новими MacBook Pros немає. Тут використовується технологія ProMotion, тобто частота поновлення адаптується до того, що ви робите в даний момент. На найнижчому рівні ви можете розраховувати на частоту оновлення 24 Гц, але при необхідності вона може збільшуватися до 120 Гц. Такий вибір конструкції допоможе зберегти час автономної роботи, забезпечуючи при цьому плавну продуктивність під час гри та творчих процесів.

Продуктивність

Пройшло не так багато часу відколи Apple представила чіп M1, перейшовши з систем на базі Intel на власний кремній Apple. Назвати це рішення вдалим було б применшенням, а з появою M3 ситуація лише покращала. MacBook Pro 14 тепер може використовувати базовий M3, що стало частиною процесу відмови від 13-дюймових MacBook Pro, у яких використовувалися базові процесори M1 та M2. Обидва розміри можуть використовувати чіпи M3 Pro або M3 Max, і вони є значними поліпшеннями порівняно з попередниками.

Нові чіпи M3 Pro та M3 Max мають більше ядер та вищу швидкість роботи. Інженери Apple перевершили самих себе в цих чіпах, якимось чином поєднуючи фантастичну продуктивність із ще вищим енергоспоживанням та хорошими тепловими характеристиками. Вони швидкі, надійні та відмінно підходять для продуктивної роботи, творчості та всього іншого, що ви захочете їм запропонувати.

Хоча MacBook ніколи не славилися своїми ігровими можливостями, ці два нові ноутбуки навіть швидше у багатьох іграх, якщо ви не хардкорний геймер, який потребує монструозного ігрового ПК — але в будь-якому випадку не так багато користувачів звертаються до Apple для ігор.

Версії M3 Pro та M3 Max, доступні для 14- та 16-дюймових моделей, трохи відрізняються. 14-дюймовий MacBook Pro починається з 11-ядерного CPU/14-ядерного GPU M3 Pro, а 16-дюймова модель – з 12-ядерного CPU/18-ядерного GPU M3 Pro. У верхній частині обидві моделі досягають максимуму на 16-ядерному CPU/40-ядерному GPU M3 Max.

Це означає, що 16-дюймова модель, швидше за все, буде трохи швидше за 14-дюймову завдяки кращій терморегуляції, але не набагато. А пропонуючи базовий процесор M3 у 14-дюймовому MacBook Pro, Apple змогла знизити ціну.

Ще одна зміна – 14-дюймовий MacBook Pro тепер може працювати у тому ж режимі підвищеної потужності, що й 16-дюймова модель під час використання M3 Max. Якщо ви під’єднані до мережі та не заперечуєте проти додаткового нагрівання та шуму вентилятора, цей режим живлення забезпечує значний приріст продуктивності.

Однак не все у нових процесорах ідеально. У M3 Pro змінилася кількість ядер: 12-ядерний M3 Pro має всього шість продуктивних і шість ефективних ядер порівняно з вісьмома продуктивними та чотирма ефективними ядрами в M2 Pro. А пропускну здатність пам’яті було знижено з 200 ГБ/с до 150 ГБ/с. Ми ще не проводили бенчмарк M3 Pro, але ще потрібно з’ясувати, наскільки базовий M3 Pro є швидше базового M2 Pro.

Тим не менш, поряд із звірячим процесором та інтегрованою графікою, ми отримуємо оновлення оперативної пам’яті. Обидва ноутбуки підтримують до 128 ГБ пам’яті в M3 Max, до 36 ГБ у M3 Pro та до 24 ГБ у M3. Однією з змін є те, що базова модель M3 14-дюймового MacBook Pro оснащується всього 8 ГБ оперативної пам’яті, а не 18 ГБ, як M3 Pro і M3 Max. Поява базової версії MacBook Pro 14 з 8 Гб оперативної пам’яті викликала деякі суперечки: Apple стверджувала, що 8 Гб оперативної пам’яті працюють так само швидко, як 16 Гб на інших платформах.

Однак це може бути не так і деякі тести показали, що 8 ГБ можуть виявитися вузьким місцем. Це було ще більш спірно з огляду на те, що оновлення базової моделі M3 14-дюймового MacBook Pro до 16 ГБ коштує 200 доларів. З іншого боку, 18 ГБ, якими комплектуються M3 Pro та M3 Max, має бути достатньо для менш вимогливих користувачів, які не бажають розщедрюватися.

Що стосується обсягу пам’яті, то стандартна ємність становить 512 ГБ як для 14-дюймової, так і для 16-дюймової моделі. Його можна збільшити, якщо вам знадобиться додаткове місце для зберігання всіх файлів. Зверніть увагу, що в новому базовому накопичувачі не використовується пам’ять single-NAND, на відміну від великих SSD, що використовують пам’ять double-NAND, як у моделях M2, тому базовий накопичувач не знижує продуктивності.

Портативність

За своїми розмірами новий MacBook Pro 14 нагадує MacBook 13, який він замінив. При товщині 15,5 мм та вазі 3,5 фунта ноутбук тонкий та портативний. Збільшення розміру дисплея пов’язане з тим, що Apple зменшила рамку і позбавилася напису MacBook Pro в нижній частині.

Не дивно, що 16-дюймовий Mac більше. При розмірах 16,88 мм і вазі 4,7 фунта його трохи важче носити із собою, але більші розміри компенсуються великим дисплеєм. Тут складно вибрати переможця – тільки ви знаєте, що для вас важливіше: портативність чи великий екран.

Для більшості людей різниця у розмірах не стане вирішальним фактором у тому чи іншому випадку. Обидва ноутбуки досить легко носити із собою. За даними Apple, 14-дюймовий MacBook Pro гірше тримає заряд батареї – 18 годин проти 22 годин у 16-дюймової моделі. Саме це, а не розмір може вплинути на остаточне рішення. Докладніше про це нижче

Порти

Багато користувачів MacBook давно мріють про повернення портів. У якийсь момент у 2016 році Apple вирішила позбавити свої ноутбуки всіх портів, крім USB-C. На щастя, в 2021 році все нарешті почало повертатися на круги своя, і нові ноутбуки отримали довгоочікуваний список портів.

Ми отримали повернення MagSafe, технології, яка була на межі забуття, але якої завжди не вистачало. MagSafe магнітно прикріплює кабель для заряджання до вашого Mac. Якщо ви випадково потягнете за шнур, технологія від’єднається сама, а не потягне ваш ноутбук до швидкої смерті. Як додатковий бонус Apple підправила зовнішній вигляд MagSafe і покращила швидкість зарядки в порівнянні з попередніми Mac.

Обидва ноутбуки оснащені портом HDMI, декількома портами Thunderbolt 4 і повнорозмірним SD кардрідером, чого ми не бачили в MacBook вже кілька років. Зверніть увагу, що базова версія M3 14-дюймового MacBook Pro має лише два порти Thunderbolt 4 проти трьох у інших моделей. Порти рівномірно розподілені ноутбуком: один або два Thunderbolt і MagSafe на лівій стороні, порт HDMI, ще один Thunderbolt і SD-кардрідер – на правій.

Зверніть увагу, що базова модель M3 14-дюймового MacBook Pro підтримує лише один зовнішній дисплей, тоді як M3 Pro – до двох, а M3 Max – до чотирьох. Усім, хто шукає ідеальну мультимоніторну систему, варто мати це на увазі. Крім того, обидва ноутбуки отримали оновлення Wi-Fi 6E і Bluetooth 5.3, завдяки чому вони мають більш швидкий бездротовий зв’язок.

Це безперечне поліпшення в порівнянні з попередніми MacBook. У цій категорії немає переможця, і якби нам довелося обирати, ми б сказали, що перемогли і 14-, і 16-дюймові MacBook. Вони оснащені однаковим набором портів, що принесло таку необхідну полегшення шанувальникам Apple, яким часто доводилося купувати додаткові пристрої, щоб максимально використовувати можливості свого ноутбука.

Час роботи від батареї

У кожного з нових MacBook Pros своя батарея, але обидві мають поліпшення в порівнянні з попереднім поколінням.

У 16-дюймовому MacBook Pro встановлений акумулятор потужністю 100 Вт. У поєднанні з використанням у цьому ноутбуку кремнію Apple, який вже значно збільшив час автономної роботи в порівнянні зі старими системами на базі Intel, на нас чекає приємна подія.

У порівнянні з попередньою моделлю MacBook Pro 16, батарея в цій моделі трохи менша, але це не робить негативного впливу на час автономної роботи. Користувачі можуть розраховувати щонайменше на 22 години роботи у режимі легкого навантаження.

Менший 14-дюймовий MacBook Pro також отримав потужнішу батарею, ніж його 13-дюймовий попередник. Корпус дозволяє використовувати більш ємний акумулятор, і Apple скористалася цією перевагою, встановивши батарею потужністю 70 Вт.

Якщо говорити про час автономної роботи 14-дюймового Mac, то можна очікувати, що воно буде менше, ніж у 16-дюймового. Це не дивно, враховуючи, що цей ноутбук менший і у нього просто немає місця для такої великої батареї, як 16-дюймовий. 14-дюймового MacBook Pro має вистачити приблизно на 18 годин відтворення відео, після чого його потрібно буде знову підключати до мережі.

Користувачі ноутбуків добре знають, що не завжди можна отримати максимальну віддачу від ноутбука, якщо він не підключений до джерела живлення. Apple намагається розвіяти цю думку, додавши режим High-Power Mode. Це опціональне налаштування, що є в обох ноутбуках, що дозволяє збільшити продуктивність ноутбука, навіть якщо він не підключений до мережі.

На іншому кінці шкали знаходиться режим Low-Power Mode, що дозволяє зберегти час автономної роботи за рахунок відключення непотрібних процесів.

Ціноутворення

Не так багато людей вибирають продукцію Apple через ціну – бренд знає про це, встановлюючи на обидва ноутбуки вищі ціни, ніж у багатьох конкурентів. Хоча обидва ноутбуки відрізняються чудовою якістю, їх не можна назвати дешевими. Незважаючи на це, важко заперечувати, що завдяки використанню нових чіпів Apple вдалося зробити ці ноутбуки відмінним співвідношенням ціни та якості.

14-дюймовий MacBook Pro трохи дорожчий за 13-дюймову версію, яку він замінив. На це складно скаржитися, адже цей ноутбук пропонує більший дисплей, залишаючись при цьому практично такого ж розміру. Продуктивність, яку він забезпечує, також коштує вищої ціни.

Якщо ви хочете отримати в свої руки найновіший MacBook Pro 14, будьте готові викласти щонайменше 1599 доларів за базову конфігурацію M3, яка є єдиною, що пропонує M3 з вісьма ядрами процесора.

Ціна 16-дюймового MacBook Pro вища, ніж у попередньої версії. Щоб скористатися різними поліпшеннями, які вона надає, покупцям доведеться викласти щонайменше 2 499 доларів.

Обидва ноутбуки можна модернізувати, додавши більше оперативної пам’яті та накопичувачів, тому це може ще більше підняти ціну.

16-дюймовий MacBook Pro – переможець

Ми рекомендуємо 16-дюймовий MacBook Pro, але не з великим відривом.

На цей раз, як ніколи раніше, складно виділити якогось одного переможця серед цих двох MacBook Pro. Тому що у багатьох аспектах вони практично однакові.

За винятком базової 14-дюймової моделі M3, вони працюють на (в основному) однакових чіпах і мають приголомшливі дисплеї, а також однакову кількість портів, однаковий обсяг пам’яті і однаковий загальний дизайн.

Хоча обидві моделі дуже близькі, 16-дюймовий MacBook Pro теоретично має більш високу продуктивність і великий 16-дюймовий дисплей. Крім того, у нього більш тривалий час автономної роботи та покращений повітрообмін.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.