Топ-5 причин, чому не варто купувати PlayStation 5

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Якщо ви поділяєте ідею консольних війн, то ви прекрасно знаєте, що консоль PlayStation 4 від Sony мала шалений успіх порівняно з Xbox One від Microsoft – її було продано більш ніж удвічі більше. Фактично, PS4 є однією з найбільш продаваних консолей усіх часів.

Дивіться також: 7 причин, чому не варто купувати Xbox Series X/S
Однак ми не бачимо, щоб PS5 досягла таких запаморочливих висот, принаймні, поки що. Ось усі причини, через які ми вважаємо, що вам не варто купувати PlayStation 5.

5. Не так багато ексклюзивних ігор

Нерідко багато геймерів володіють кількома платформами, такими як PC, Nintendo Switch, Xbox Series X/S та мобільні телефони. Тому так важливо, щоб на консолі були чудові ексклюзивні ігри – ті, які ви можете спробувати лише на цій платформі.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Проблема в тому, що у PS5 їх лише кілька. Хоча такі ігри, як Astro’s Playroom, Returnal і Ratchet & Clank: Rift Apart чудові, цього недостатньо, щоб викласти десятки тисяч гривень за консоль.

Згодом ситуація зміниться. Однак на момент написання статті минуло майже два роки з моменту виходу PS5, і ви насилу зможете назвати хоч одну ексклюзивну гру, яка б продавала консоль.

4. Більшість ігор доступні на PS4

Проблема ускладнюється тим, що для багатьох із цих “ексклюзивів” цей термін використовується не зовсім точно. Це тому, що вони також доступні на PS4 або PC. Звичайно, якщо у вас немає жодної з цих платформ, то це не має значення, але зараз мільйони людей володіють тим чи іншим варіантом.

Багато з цих ексклюзивів у будь-якому разі є оновленням для ігор на PS4. Наприклад, Death Stranding Director, Ghost of Tsushima: Director і Marvel’s Spider-Man: Miles Morales виглядають фантастично на PS5, але і на PS4 вони теж чудові.

Не варто занадто сильно дорікати Sony за це. Адже чудово, що компанія не стала відразу відрізати власників PS4 від PS5, щоб змусити їх перейти на PS5. Просто якщо вас цікавить виключно ігровий процес, а не графічна перевага PS5 або тактильна віддача контролера, то у вас немає особливого стимулу відмовлятися від PS4.

Та й навіщо поспішати? Виробництво Xbox One припинено у 2020 році, але Sony, найімовірніше, продовжить випуск PS4 до 2023 року. Свідченням якості PS4 є те, що люди все ще купують їх майже через десять років після їхнього першого випуску.
Коли ви востаннє грали в гру на PS4 і відчували, що консоль заважає вам? Найімовірніше, відповідь буде “ніколи” або “рідко”. Це тому, що PS4 залишається потужною і чудовою консоллю.

Якщо ваша PS4 як і раніше добре працює, і ви все ще насолоджуєтеся іграми на ній, немає особливого сенсу переходити на PS5. Хоча PS5 здатна підвищити продуктивність деяких ігор PS4, для більшості людей різниця не настільки істотна, щоб замислюватися про оновлення.

3. Інші консолі дешевші

У серпні 2022 року компанія Sony оголосила про підвищення ціни на PS5 у багатьох регіонах у зв’язку з проблемами “глобальної економічної ситуації”. У низці роздрібних магазинів ціна PS5 досягає 25 000 гривень, хоча ви можете заощадити 5 000 гривень, якщо купите цифрове видання (в якому немає дисковода).

Для порівняння, вартість Xbox Series S і Nintendo Switch коштують по 15 000 гривень. Це набагато дешевше, ніж роздрібна ціна PS5. Звісно, жодна з цих консолей (крім Series X) не може похизуватися такою самою продуктивністю, і на них виходять різні ігри. Але якщо ви просто хочете придбати універсальну ігрову машину і хочете заощадити гроші, ці пристрої стануть для вас оптимальною альтернативою.

2. PS Plus поступається Game Pass

Якщо компанія Sony хоче залишатися актуальною, їй необхідно надати вбивчу альтернативу чудовому Xbox Game Pass від Microsoft. Це підписка, яка дає вам доступ до величезного асортименту ігор, в які можна грати як на Xbox, так і на PC. І це не просто старі ігри – абсолютно нові ексклюзиви Microsoft з’являються на Game Pass у день їхнього виходу.

PlayStation Plus, послуга підписки від Sony, доступна на трьох рівнях. На найдешевшому рівні ви отримуєте кілька ігор щомісяця; заплативши більше, ви отримуєте доступ до ширшого каталогу (суміш нових і старих ігор). Це великий крок у правильному напрямку, але все ж не такий щедрий, як Xbox Game Pass.

У міру розвитку ігрової індустрії та подальшого зростання вартості нових ігор, ми, ймовірно, побачимо більший рух у бік цієї моделі, заснованої на підписці.

1. Очікування неминучої PS5 Slim

При розмірах 390 мм x 104 мм x 260 мм і вазі 4,5 кг PS5 – це дуже важкий звір. Якщо ви зазвичай зберігаєте свої консолі під телевізором, то можете виявити, що PS5 фізично не поміщається. І хоча дизайн консолі багатьом припаде до смаку, це не зовсім центральний елемент; ви ж не хочете, щоб вона домінувала в кімнаті.

Тому чому б просто не почекати неминучого оновлення? Версія Slim для PS4 вийшла через три роки після основної консолі, забезпечивши такий необхідний більш витончений форм-фактор. Потім з’явилася PS4 Pro, здатна запускати ігри в 4K порівняно з 1080p основної консолі.

В даний час PS4 Slim не існує в назві; це просто PS4. Те ж саме станеться і з PS5, як це відбувалося в кожному консольному циклі. Крім того, вона, ймовірно, буде дешевшою. Терпіння окупається.

Чи варто купувати PS5?

Зрештою, тільки ви знаєте відповідь на питання, чи варто вам купувати PS5. Якщо жодна з цих причин не здається вам вирішальною, це чудово – сміливо купуйте PS5 і, сподіваюся, ви отримаєте від неї сотні годин розваг.

Однак багато людей, можливо, захочуть витримати паузу. Можливо, почекати, поки не з’явиться більше ексклюзивних ігор для PS5, поки вона не впаде в ціні, або поки не вийде друга ітерація… або всі три. Цілком імовірно, що в цей момент PS5 опиниться у вигіднішому становищі і стане підходящою для вас ігровою консоллю.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.