Чи варто купувати Apple Watch SE у 2023 році

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

На початку літа я випадково ледь не став володарем Apple Watch Series 6, але востаннє все перегралося і смарт-годинника мені не дісталося. Проте гештальт був не закритий, і я тримав у голові мету купити і вивчити гаджет від Apple. Не так давно мені все ж вдалося купити б/в Apple Watch SE 1-го покоління в дуже хорошому стані близькому до ідеального. Щоправда, сам годинник все ж залишив двояке враження і вже буквально одразу ж з’явилося бажання його продати. За кілька тижнів воно дещо притупилося, але Apple Watch все ж залишили неоднозначне відчуття.

Я давно користуюся Mi Band, тому відразу можу визначити, який краще вибрати. Наприклад, Mi Band 5, 6, 7 приблизно нічим не відрізняються один від одного (окрім режимів тренувань і екрана, що постійно збільшується). Але якщо у вас браслет 4 покоління, то оновлюватися дійсно потрібно – можна сміливо брати останній, Smart Band 8, який зараз на Алі коштує сущі копійки. Приблизно те ж саме і з Apple Watch – моделей багато, але чи є суттєві відмінності?

Які Apple Watch вибрати у 2023 році

Між останніми поколіннями майже ніякої різниці: купертинівці регулярно випускають все нові й нові, покращуючи хіба що точність роботи датчиків, які й без того непогано фіксують усі дані. Вірити їм на 100% не варто і краще округляти в менший бік, щоб знати приблизну картину і не помилитися.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Пульсоксиметр – цікава, але не така корисна штука для більшості з нас, як і Always On Display, тож Apple Watch SE (2020) – найбільш практичний варіант на сьогодні. Від другого покоління відмінностей немає, не рахуючи двох додаткових років оновлень watchOS.

За 10-12 тисячі гривень ви отримуєте рівно те саме, що і власники Apple Watch Series 7 або 8. Різниця лише у відсутності Always On Display, ЕКГ, дещо збільшеному екрані (який і без того видасться маленьким людям з великими пальцями) і тому самому пульсоксиметрі. Автономність – одна й та сама, за нею вам треба звертатися до дешевого смарт-годинника з Алі або Apple Watch Ultra. Отже, сенсу переплачувати за умовні Apple Watch Series 8 приблизно стільки ж, скільки при виборі iPhone 14 замість iPhone 13.

Смарт-годинник або фітнес-браслет – що вибрати

Чим фітнес-браслет зручніший за Apple Watch – так це тим, що він без жодних проблем працює і з Android, і з iOS. Ба більше, ви можете накачати Zepp Life навіть на iPad і за необхідності налаштувати гаджет. У Apple Watch таких фішок і в помині немає: гаджет налаштовується тільки через Айфон. Ні, ним можна користуватися і з планшетом, займаючись в Apple Fitness+, але попередньо активувати можна їх тільки через iPhone.

При цьому Apple Watch можна користуватися без iPhone, а за наявності Wi-Fi – ще й довантажувати дані про погоду. Допомагає і наявність вбудованої пам’яті – можна навіть встановити застосунки. Ось тільки деякі з них не приносять користі, оскільки необхідний запуск на iPhone. А ще Apple Watch не вміють перемикати музику, якщо це не Apple Podcasts, Apple Music або Яндекс Музика – ставити відтворення на паузу в деяких випадках доведеться з телефону.

А ось змагатися друзями в Активності – реально прикольно. Годинник регулярно повідомляє про те, хто з інших користувачів закрив усі кільця або відкрив нові досягнення. Питання лише в тому, коли це набридне. Також Apple Watch сам пропонує запустити тренування, якщо пульс підвищується, але іноді це буває недоречно – наприклад, під час звичайної ходьби вулицею. Порадував і набір циферблатів – є на будь-який смак, з можливістю навантажити його віджетами, щоб зайвий раз не заходити в додатки. А з виходом watchOS 10 інтерфейс став ще доброзичливішим і розібратися в годиннику стало простіше!

Чому Apple Watch швидко розряджаються

Головна проблема будь-яких Apple Watch, не рахуючи Ultra, – швидка розрядка. Я відключив у годиннику практично всі функції, якими не користуюся, але так і не зміг вийти за 2.5 дні роботи без підзарядки, хоча комусь вдається збільшити автономність ще більше, але в цьому разі гаджет стає максимально непотрібним і нічим не відрізняється від фітнес-браслета або звичайного годинника.

До того ж, розрядка трапляється приблизно до кінця дня, тож, толком відстежити сон вам не вдасться. На мій погляд, це жахливий недолік Apple Watch – суто через нього дорогий гаджет викликає відторгнення. Ну не повинен носимий пристрій так швидко розряджатися! Особливо, на тлі того, що старенький Mi Band 4 досі здатний протриматися 2-3 тижні без підзарядки.

Додайте до цього те, що літій-іонний акумулятор буде з часом втрачати ємність, заряджати Apple Watch доведеться все частіше. Робити це потрібно за допомогою незручної магнітної зарядки, тож у вашу колекцію потрапляє ще один кабель крім Lightning і Type-C від iPad. Тож, якщо вам потрібен реально невибагливий гаджет, краще придивитися до якихось Kumi Ku6 Meta – по суті, добротний аналог Apple Watch з великим екраном і пульсоксиметром, тільки в рази дешевше.

Чи варто купувати Apple Watch у 2023 році

На мій суб’єктивний погляд, це абсолютно надлишковий гаджет від Apple, від якого не так вже й багато користі. Дизайн? Зараз ним нікого не здивуєш – навіть дешевий китайський смарт-годинник має ідентичний, а іноді – навіть привабливіший вигляд і з більшим набором функцій. По суті, носите ще один смартфон на руці і вимкніть сповіщення, заради яких купуєте Apple Watch, за кілька днів.

Фітнес-функції Apple Watch – дійсно корисна річ. Причому всі дані можна дивитися прямо на годиннику і порівнювати їх з попередніми днями і місяцями, дізнаватися і виставляти необхідну денну активність без участі смартфона – ось тут він на голову вище Mi Band. Але якщо ви професійний спортсмен або хоча б фанат своєї справи, якому потрібен смарт-годинник для відстеження результатів, тут, звичайно ж, вибір очевидний – це Garmin.

Але якщо все ж бачите користь в Apple Watch, то моя порада – купувати Apple Watch SE 2023 року і не переплачувати за непотрібні функції. На кожен день отримаєте все те саме, що й у решти дорожчих моделей. Мій друг купив Apple Watch Series 7 одночасно зі мною і на другий же день перестав його носити. У мене самого більшу частину дня годинник лежить на столі! То який сенс переплачувати за те, чим, можливо, не будеш користуватися через деякий час?

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.