Новий планшет Samsung сильно переоцінений. Не поспішайте його купувати

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Планшети на Android – біль і страждання на тлі iPad. Я стикаюся з цією повторюваною темою частіше, ніж хотілося б, але щось у цьому все одно є. Я сам не часто користуюся планшетами на Android, але можу сказати, що останнім часом усе не так погано, як може здатися. Іноді мені навіть доводиться захищати платформу від зайвих нападок, наприклад, коли я був згоден за формою, але не за змістом. Тим більше, за останні кілька років вона дійсно стала набагато кращою. Особливо, після появи Android 12L і складних пристроїв.

iPad або планшет на Android

Але порівняно з iPad планшети Android продовжують відставати, оскільки кожен бренд намагається створити свій власний унікальний варіант програмного забезпечення для планшетів, які сильно відрізняються від інших, а нововведення часто з’являються тільки заради того, щоб вони взагалі були, а не тому, що від цього комусь стане краще. З іншого боку, iPad забезпечує однаковість сприйняття незалежно від розміру екрана, і це здорово.

Але у світі Android Samsung пропонує найзріліший досвід, особливо у своїх флагманських планшетах. І якщо ви купите цей пристрій, ви точно отримаєте задоволення. Вони навіть принесуть більше користі, ніж деякі iPad. Після липневого заходу Unpacked 2023 компанія Samsung повернулася у вищу лігу з тріо Galaxy Tab S9. Але не все так здорово.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

На перший погляд, серія Galaxy Tab S9 виглядає як скромне оновлення, але навіть при цьому зміни набагато глибші, ніж просто банальна зміна поколінь. Навіть найдешевша модель тепер оснащена AMOLED-дисплеєм з динамічною частотою оновлення 120 Гц. Для порівняння, 11-дюймовий iPad Pro, як і раніше, має тільки РК-екран.

Переваги Samsung Tab S9

Існує система Vision Booster, яка збільшує колірний контраст залежно від навколишнього освітлення, щоб забезпечити найкращі враження від перегляду контенту. Samsung має найшвидший процесор Qualcomm в асортименті виробника чипів і додала рейтинг IP68 як до планшета, так і до стилуса, що додається. Це ще одна величезна перемога над Apple. Тобто тепер і планшет можна брати з собою в басейн або провалятися у ванні, переглядаючи улюблений серіал. Цікавим фактом є те, що одного разу я впустив свій iPad Pro у воду, але швидко дістав, і він працює й досі, хоча минуло вже півроку.

Зробивши крок уперед, Samsung переробила внутрішнє обладнання і застосувала двоспрямовану систему відведення тепла, щоб Galaxy Tab S9 залишався прохолодним. Уперше Samsung навіть встановила систему охолодження з випарною камерою, яку зазвичай можна знайти або в ігрових телефонах, або в топових флагманських смартфонах, таких як Samsung Galaxy S23 Ultra.

Розмір батареї також збільшився, що завжди вітається. Загалом, схоже, що Samsung не шкодувала коштів при розробці серії Galaxy Tab S9, і багатьом Galaxy Tab S9 може здатися більш вигідною пропозицією за ті ж гроші порівняно з актуальним iPad Pro від Apple.

Додатки для роботи на планшеті

Цікаво, що Samsung зосередилася на тому, як вона впроваджує деякі додатки для підвищення продуктивності, такі як LumaFusion для редагування відео на планшеті. Для цього, врешті-решт, і потрібна висока продуктивність.

Але що мене справді здивувало і стало серйозним мінусом, так це те, що Samsung не заглибилася в можливості One UI для своїх нових планшетів. Я неодноразово відзначав One UI, як найбільш функціональну і універсальну оболонку для Android, особливо якщо ви хочете, щоб інтерфейс був схожий на робочий стіл. Це найбільш важливо для планшетів.

І все ж Samsung, схоже, тривожно далека від оновлення свого програмного забезпечення One UI 5.1. У новинці немає ніяких нових доповнень, що заслуговують на увагу. Навіть керівництво Samsung підтримує функції, які вже доступні в серії Galaxy Tab S8, як-от багатовіконний режим, режим DeX, мультикультурне управління, швидкий обмін і вторинна підтримка екрана.

Усе це приголомшливі функції, які максимально наближають вас до взаємодії між пристроями в екосистемі Apple. Фактично, управління вікнами Samsung перевершувало Apple Stage Manager – навіть у його найбільш просунутій формі в iPadOS 17. Але було б здорово побачити хоча б кілька нових фішок в One UI 5.1.

Найкращий планшет на Android

Добре це чи погано, але Samsung є факелоносцем Android-планшетів. І вона найдовше вірила в цю ідею, з року в рік пропонуючи щось нове. Навіть Google розчаровує в тому, як вона підтримувала свої планшети. Зараз вона змінила свою думку. Але тут теж багато в чому варто дякувати Samsung та її успіхам.

Схоже, що з обмеженнями на використання OneUI Samsung втрачає перевагу. iPadOS починалася кілька років тому, як розширений інтерфейс iOS, адаптований для планшетів Apple. З випуском iPadOS 17, яка зараз перебуває в публічній бета-версії, він виглядає більш зрілим, ніж будь-коли. Нарешті можна використовувати Stage Manager та іншими функціями операційної системи Apple, як на Маку.

One UI 5.1 на планшеті

One UI 5.1, незважаючи на те, що його остання збірка пропонує більше гнучкості в управлінні вікнами, як і раніше, страждає від інтерфейсів додатків, які погано масштабуються. Apple виграє, тому що диктує правила взаємодії з користувачем як для власних, так і для сторонніх додатків. Самсунг так зробити не може. За цю частину відповідає Google, і в цьому найбільша проблема.

Порівнюємо два найкращі планшети на Андроїд – Galaxy Tab S9 і Pixel Tablet

Схоже, що основна увага в Android 14 приділяється додаткам, які добре масштабуються на великих екранах планшетів і складних пристроїв. Але навіть якщо це станеться, на планшетах Android це з’явиться тільки до кінця цього року або навіть у наступному. Але як би там не було, Android на планшетах все одно буде в наздоганяючих, щодо Apple, що стосується планшетів.

Samsung це занадто добре знає і намагається замаскувати недоліки, використовуючи власні прийоми в One UI. Тому багато хто чекав на фінальний захід Unpacked цього року, щоб побачити, що Samsung зробила з One UI для своїх планшетів. Професійні додатки – це добре, але це навіть не напівзахід, а ще менше.

Що найважливіше в планшеті

Планшет хороший рівно настільки, наскільки добре його ПЗ. Якщо він більше не може дивувати значущими оновленнями, немає особливих причин витрачати на нього близько сотні тисяч рублів, особливо коли iPad Pro може надати значно ширший вибір застосунків і приємніший користувацький досвід.

Можливо, Samsung чекає виходу Android 14 найближчими тижнями, щоб детально розповісти про поліпшення, внесені в One UI для планшетів. Хочеться в це вірити, але поки що це пахне самозаспокоєнням. Самій же Samsung треба працювати в напрямку програмного забезпечення, адже у неї відмінне залізо. І, напевно, тільки ця компанія може змагатися з Apple на ринку планшетів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.