Яку відеокарту вибрати у 2023 році. Порада експерта

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Збираючи PC люди, найчастіше, планують весь сетап спираючись саме на відеокарту. Воно й не дивно: від неї залежать не тільки ігрові можливості, а й робочі (якщо ми говоримо про обробку графіки або відео). Часом розібратися у великій темі відюх самому дуже непросто, тому ProCyber.me спільно з нашими друзями з Haff вирішили вам у цьому допомогти.

Основні параметри карти, на які варто звертати увагу

Насамперед дивитися варто на графічний процесор (GPU). Це, так звана, база, основа. Від нього залежатимуть можливості вашої відеокарти. Його основна характеристика – частота, яка вимірюється в мегагерцах. Відповідно, чим вищий цей показник – тим крутіша карта.

Слідом звертаємо увагу на відеопам’ять. Є безліч типів, однак найчастіше ви зустрічатиметеся з GDDR3, GDDR4, GDDR5, GDDR6. Останні два – найшвидші, але це не означає, що на інших потрібно ставити хрест. Крім швидкодії, є ще й об’єм відеопам’яті. Він існує для зберігання даних, які формують відображувану на моніторі картинку. Ясна річ, що чим він вищий, тим краще для вас. У нинішніх умовах бажано мати цей показник не нижче 8 Гб, щоб спокійно грати в більшість сучасних ігор.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Є один пункт, на який часто не звертають уваги, проте він важливий не менше за інші – розрядність шини. Про що йдеться: це показник, що відображає кількість каналів, які з’єднують графічний чип і відеопам’ять. Отже, що вища розрядність, то швидше карта обробляє інформацію, а отже, і працює швидше. На даний момент найкращим рішенням буде карта з показником 256 біт, хоча на ринку давно є варіанти і кращі.

Безумовно, у відеокарт є і ще параметри (наприклад типи системи охолодження або банальні габарити карти), але насамперед звертати увагу варто саме на описане вище.

Добірка від знавців

Щоб не загубитися в безодні величезного вибору серед відюх, ми попросили хлопців з Haff вибрати карти для однієї з трьох цінових категорій: до $400, до $600 і до $1000.

Наш перший представник – RTX 3050, найбюджетніша карта тридцятої серії. На популярному маркетплейсі вивудити її можна за ~$340-375. Її чип побудований на архітектурі Ampere, що дає змогу використовувати апаратне трасування кращої і DLSS. 3050 продуктивніша за 1650 приблизно на 65% і повільніша за 3060 всього на 30%. При цьому 2060 Super випереджає в продуктивності 3050, а коштує також. Перевагою цієї відеокарти порівняно з 2060s є наявність DLSS, що дасть змогу помітно збільшити FPS в іграх. Продуктивність у кіберспортивних дисциплінах на висоті, також в AAA-проектах можна отримати 60+ fps на високих налаштуваннях використовуючи DLSS. Ми вважаємо 3050 найнароднішою відеокартою для Full HD моніторів.

Наступна на черзі – RTX 3060ti. В Україні її можна взяти в середньому за ~$580. Бюджетне рішення для 2К моніторів. 3060ti помітно швидше за конкурента в особі RX 6600 XT у 2К роздільній здатності. Дозволяє пограти в AAA-тайтли на високих-ультра налаштуваннях у 2К роздільній здатності з 60+ FPS. 3060ti швидше за 3050 і 2060 Super у середньому на 50%. Можна навіть насолодитися трасуванням променів з адекватними значеннями FPS, як порівняти з 3050. Ідеальне рішення за співвідношенням ціна/продуктивність для моніторів 2к.

Завершить наш хіт-парад RTX 4070ti. На просторах нашої країни придбати таку можна і за ~$1000. Чудова карта для високопродуктивної 2К і, в багатьох проектах, 4К роздільної здатності. Продуктивність вища, ніж у 3090, а ціна нижча. Якщо порівнювати з конкурентом від Radeon – RX 7900 XT – продуктивність 4070ti вища в іграх з підтримкою рейтрейсигу. У RTX 4070ti енергоспоживання в районі 300W, що дає змогу тримати температури при навантаженні в районі 70 градусів. FPS у середньому на 30% вищий, ніж у 3070ti. Також явною перевагою в порівнянні з 30-ю серією є підтримка DLSS 3.0.

Підсумок

Звичайно ж вибирати, в першу чергу, варто виходячи з ваших фінансових можливостей. Благо варіантів дуже багато. Якщо опустити грошове питання, то вам потрібно зрозуміти, для яких завдань ця карта буде використовуватися. Крім того, задумайтеся про майбутнє: якщо є можливість трохи доплатити – зробіть це і купіть картку, яка трохи вища за ваші очікування. Так можна убезпечити себе від швидкого старіння вашого девайса.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.