Чесний огляд Xiaomi Mi Band 8. Про які мінуси потрібно знати перед покупкою

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

На початку 2018 року я вперше купив фітнес-браслет від Xiaomi – смішно згадувати, але тоді Mi Band 2 здавався мені реально крутим і просунутим. Відтоді фітнес-трекери стали більш популярними і функціональними, а для мене купівля нових Mi Band перетворилася практично на щорічний ритуал. Тож цього року я замовив свіже восьме покоління вже чисто за інерцією і з мінімальними очікуваннями від девайса.

Скажу так: останніми роками всі вендори оновлюють свої носимі пристрої лише мінорно. Тому для формування загальної думки про Mi Band 8 місяці використання не особливо й потрібні. Якщо ви вже користуєтеся торішнім Mi Band 7 або навіть старішим трекером, то, найімовірніше, вам буде достатньо і цього тексту, щоб визначитися з тим, необхідна покупка чи ні.

Нижче – перші враження від використання восьмого Mi Band.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

1. Ергономіка – кайф. Китайці радикально змінили форм-фактор – тепер саму капсулу не треба щоразу із зусиллям вставляти в браслет, досить просто натиснути на засувку. Але це скоріше перевага для тих, хто любить часто міняти ремінці – зрозуміло, що на AliExpress вже є купа варіантів. Так, ще є бонус у вигляді нових сценаріїв використання, але впевнений, що більшості користувачів начхати на можливість кріплення гаджета на взутті або ланцюжку. Це скоріше фішка заради фішки.

Загалом Mi Band 8 приємно носити навіть зі стоковим ремінцем – до апарата звикаєш так швидко, що іноді забуваєш, що він є на руці. Реально немає ніякого дискомфорту, знімати його не хочеться.

2. Дисплей хороший, але питання все одно є. По-перше, він просто відносно великий і витягнутий, за рахунок чого всі метрики на ньому поміщаються просто легенько – завдяки цьому іноді навіть у застосунок заходити не доведеться. По-друге, чисто глобально OLED-матриця, природно, тут якісна і чітка.

Але є і недоліки. Режим Always-On-Display, наприклад, більше розчарував, ніж порадував, оскільки на вулиці під яскравим сонцем розгледіти щось практично нереально. Спасибі, але мені простіше увімкнути звичну функцію ввімкнення дисплея за підняттям зап’ястя, ніж щоразу напружуватися і вдивлятися в екран. Ще й автояскравість працює поки що не дуже ідеально. З одного боку, супер, що ця фіча взагалі з’явилася в бюджетному сегменті. З іншого боку, для Xiaomi було б раціональніше остаточно її доопрацювати, а не запускати з подальшими обіцянками все пофіксити в оновленнях.

3. Швидкість роботи – просто бомба. Зрозуміло, що вирішує частота оновлення в 60 герц – “сімка”, якщо що, підтримувала тільки 30 Гц. На ділі різниця дійсно колосальна – всі анімації в інтерфейсі максимально плавні та блискавичні. Думаю, що якщо і оновлюватися на Band 8, то тільки заради цієї переваги. Щоправда, якщо раніше ви не користувалися старими “мі бендами” або моделями від інших брендів, то й жодного вау-ефекту ви й не відчуєте.

4. Є проблеми з додатком. Якщо ви читаєте цей матеріал у травні 2023 року і не хочете запарюватися з налаштуванням носимого пристрою, то Mi Band 8 точно не для вас. На момент написання тексту вийшла лише версія пристрою для ринку Китаю. Це означає, що такий Mi Band від початку підтримує тільки дві мови – китайську та англійську.

З досвіду минулих років це не викликало практично ніяких проблем, але цього року Xiaomi, мабуть, максимально захотіла ускладнити життя тим, хто хоче швидше протестувати їхній фітнес-трекер. Почну з того, що сполучення відбувається не в звичному Zepp Life (колишній Mi Fit), а в застосунку Mi Fitness.

Інтерфейс додатка Mi Fitness

Зв’язати гаджет зі смартфоном можна без проблем, але далі вас гарантовано чекають проблеми з мовою. У минулі роки все було просто – достатньо було поміняти мову операційки на смартфоні на англійську, а далі сам Mi Band автоматично перемикав мову власного інтерфейсу на цю ж мову. Після цього можна було спокійно перемикатися на умовному iPhone на звичну українську мову в інтерфейсі.

У 2023 китайці ніби реально захотіли познущатися. Річ у тім, що інтерфейс Mi Band тепер автоматично перемикається назад на китайську мову, якщо у вас на смартфоні виставлено будь-яку мову, крім англійської. Самого налаштування зміни мови немає ні на “мі бенді”, ні в налаштуваннях Mi Fitness.

Що тоді робити? Користуюся Mi Band 8 у парі з iPhone, тож знайшов рішення для iOS. Потрібно змінити мову застосунку на англійську не у всій операційній системі, а тільки для застосунку Mi Fitness. Змінити мову аппа можна в налаштуваннях самого айфона – просто знайдіть графу “Бажана мова”. Приклад на скрині нижче. Але є важливе застереження: найімовірніше, спосіб спрацює тільки в тому разі, якщо у вас встановлено щонайменше iOS 16.0.

Ще краще вручну налаштувати надсилання повідомлень на трекер. Робиться це теж у застосунку Mi Fitness. У розділі “App Notifications” активуйте тоггл навпроти пункту “Other” – це потрібно, щоб приходили пуші з WhatsApp, Telegram, VK та інших звичних застосунків.

Який висновок? Доведеться чекати виходу багатомовної прошивки. Але не здивуюся, якщо таким темпом Xiaomi взагалі повністю обмежить можливість встановлення російської мови на китайську версію. Так що найнадійніший варіант – почекати релізу глобальної версії пристрою.

5. Ігри. Багато хто напевно думав, що Xiaomi реалізувала в Mi Band окремий режим роботи, але ні. Насправді ігри лише інтегровані в деякі циферблати, які ще треба знайти в застосунку. Це працює так: шукаємо в Mi Fitness розділ із циферблатами, заходимо і відкриваємо категорію “Fresh and fun”. Незрозуміло, чому хоча б не “Games” – так стало б хоча б інтуїтивно зрозуміло.

На старті доступно всього чотири гри, одна з них – 2048. Так, пограти можна, якщо треба буде вбити час де-небудь стоячи в громадському транспорті або сидячи на не найцікавіших лекціях. Але це точно не мастхев-фіча.

Гра “2048” на Xiaomi Mi Band 8

6. Інтерфейс – просто нормальний. Не видатний, але й не поганий. Всі елементи нормально відмальовані і знаходяться на своїх місцях, повідомлення теж читабельні. Можна налаштувати відображення додаткового швидкого віджета або навпаки прибрати непотрібні елементи. Наприклад, я відразу зніс AliPay та інші непотрібні для нашого регіону сервіси. І найбільше, до речі, порадував поділ тренувань за категоріями – відразу можна знайти потрібний режим.

Що щодо циферблатів? У магазині Xiaomi на вибір є просто маса варіантів – вони навіть відсортовані за категоріями. Гідних, правда, як завжди мінімум – якщо хоч раз стикалися з китайськими трекерами, то розумієте, про що я. Справедливості заради, у Xiaomi вони всі хоча б безкоштовні, тоді як у Huawei за деякі просять гроші.

Магазин циферблатів у Mi Fitness

7. Розумні функції. Відразу обмовлюся: навіть у 2023 році навряд чи варто брати Mi Band для відстеження спортивних метрик. З усіх 150 спортивних режимів абсолютною більшістю ви навряд чи скористаєтеся, модуль GPS так і не додали, а показники, як і раніше, не такі точні, як у дорожчих переносних пристроїв. Та й Xiaomi до пуття не прокачала спортивну частину – з помітних нововведень, крім можливості кріплення трекера на кросівках, є тільки режим боксу. На цьому все.

Ще огидно працює функція відображення погоди. Вірніше, вона не працює взагалі. Принаймні, на момент написання матеріалу точно. Додаток Mi Fitness постійно просять повторити спробу визначення місця розташування, а при ручному додаванні міста трекер все одно не відображає погоду.

З іншими розумними функціями все гаразд. Наприклад, сон Mi Band 8 трекає відмінно – як нічний, так і денний. Відображається загальна тривалість сну, розподіл за фазами, кількість пробуджень. І навіть за складеним графіком не треба лізти в застосунок – все доступно прямо на екрані трекера. Розумний будильник теж працює відмінно. На місці й інші фішки на кшталт SpO2, трекінгу пульсу і вимірювання рівня стресу.

Трекінг сну на Mi Band 8

8. Автономність. Трекер приїхав до мене зарядженим на 73% відсотка. Через п’ять днів залишилося всього 9% заряду – врахуйте, що це результат з увімкненою функцією Always-On-Display і автоматичним режимом виміру пульсу. Думаю, якщо і можна домогтися заявленого показника в 16 днів використання, то тільки в тому разі, якщо не будете часто використовувати реально важливі фічі, а яскравість примусово знизите до мінімальної. Ну, або якщо просто ввімкнете режим енергозбереження – він тут теж є. Нормальний результат при активному використанні – максимум 8-10 днів.

Але про швидкість зарядки вендор не брехав – до 100 відсотків Mi Band 8 за відчуттями заряджається всього за годину. Втім, навіть усього 20-30 хвилин біля розетки забезпечать додаткові кілька днів використання. За це респект.

Який вердикт? У теорії та перспективі Xiaomi Mi Band 8 – крутий бюджетний гаджет. Але на жаль, поки що (у травні 2023 року) це все-таки дуже сирий девайс із безліччю невиправданих мінусів. Тож ловіть три сценарії подальших дій для вас:

Є гроші і потрібен переносний пристрій для спорту? Тоді варто переплатити, але взяти більш-менш надійний варіант. Наприклад, щось на кшталт Huawei Watch Fit 2. Так, зрозуміло, що і це не Garmin і не Apple Watch, але в нього хоча б GPS є.Якщо не хочете стикатися з ідіотськими недоліками і багами, але принципово важливо взяти саме Mi Band, то не поспішайте нести гроші китайцям. Спокійно дочекайтеся виходу глобальної версії – сподіваємося, що вона вийде вже влітку. Хочете максимально заощадити і в змозі дочекатися апдейтів з виправленням усіх помилок? Тоді ласкаво просимо на AliExpress. Даю посилання на продавця, у якого замовляв сам – якщо це важливо, з моменту відправлення і до доставки кур’єром у руки минуло всього 11 днів. Прайс становитиме всього 1500 грн, але він може бути вищим або нижчим залежно від того, коли ви читаєте цей текст.

І фінальне: з часом Mi Band 8 обов’язково подешевшає ще сильніше як у Китаї, так і в Україні. Якщо хочете відстежувати зміну цін, то підпишіться на наш спеціальний телеграм-канал зі знижками – там ми обов’язково сповістимо про знижки і появу глобальної версії на маркетплейсах. Ось лінк.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.