Найкращі відеокарти у 2023 році: для ігор, роботи та відпочинку

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Якщо ви шукаєте відповідний саме для вас графічний прискорювач, то вам точно варто переглянути нашу статтю, в якій зібрані найкращі відеокарти 2023 року. Ви знайдете тут найрізноманітніші моделі на будь-який смак і гаманець.

Найпотужніша відеокарта – це далеко не завжди найкраща відеокарта. Тому перед купівлею подібних комплектуючих потрібно ретельно зважити всі за і проти, оцінити можливості свого комп’ютера і підібрати для нього оптимальний прискорювач. Тим більше, що і ціна помилки тут досить висока.

Ні, звичайно, зараз відеокарти коштують не так багато, як за часів розквіту майнінгу. Але вони досі залишаються одним із найдорожчих компонентів будь-якого комп’ютера. Ну а щоб ви не переплатили зайвого і купили правильну графіку, почитайте нашу статтю. У ній зібрані найкращі відеокарти в кожному сегменті ринку, і ви точно зможете підібрати модель, яка найбільше вам підходить.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Для максимально бюджетного геймінгу: Intel Arc A380

  • GPU: ACM-G11
  • Пам’ять: 6 Гбайт GDDR6
  • Енергоспоживання: 75 Вт
  • Роздільна здатність в іграх: Full HD

Новий гравець на ринку настільних відеокарт – компанія Intel – всерйоз узялася за справу і випустила відразу кілька моделей прискорювачів, одна з яких виявилася призначеною для бюджетного сегмента ринку. Причому, якщо зазвичай у такий сегмент потрапляє графіка на застарілих технологіях, то Intel Arc A380 стала приємним винятком із цього правила. Та й її ціна виглядає набагато привабливішою за те, що пропонують Nvidia і AMD.

Відеокарта пропонує відразу 6 Гбайт пам’яті, оснащується 4 відеовиходами і має більш ніж конкурентоспроможну продуктивність. Вона цілком придатна для ігор з роздільною здатністю Full HD на середніх налаштуваннях графіки, ось тільки про трасування променів вам доведеться забути, та й драйвери відеокарти поки не вирізняються особливою стабільність. Втім, останнє – явище тимчасове і характерне практично для всіх нових продуктів.

Найкраща для ігор у Full HD: Nvidia GeForce RTX 3050

  • GPU: GA106
  • Пам’ять: 8 Гбайт GDDR6
  • Енергоспоживання: 130 Вт
  • Роздільна здатність в іграх: Full HD

Хіба може найкраща відеокарта належати до попереднього покоління прискорювачів? Як з’ясувалося, цілком. Nvidia GeForce RTX 3050 набагато доступніша за нове покоління відеокарт Nvidia і водночас дає змогу грати практично в усі наявні тайтли на високих налаштуваннях графіки за роздільної здатності Full HD. При цьому у відеокарти є повноцінна підтримка трасування променів та інші “плюшки”, характерні для продукції Nvidia.

Відеокарта використовує графічний процесор GA106 на архітектурі Ampere і оснащується 8 Гбайт пам’яті GDDR6. Вона підтримує технологію DLSS, що дозволяє помітно збільшити FPS в іграх, і Reflex для мінімального інпут-лага. Модель має енергоспоживання 130 Вт, і виробник рекомендує використовувати її в системі з блоком живлення потужністю 550 Вт або вище. Для додаткового живлення тут використовується 18-піновий роз’єм PCIe.

Найкраща для ігор у 1440p: Nvidia GeForce RTX 3060 Ti

  • GPU: GA104
  • Пам’ять: 8 Гбайт GDDR6
  • Енергоспоживання: 200 Вт
  • Роздільна здатність в іграх: 1440p

Nvidia GeForce RTX 3060 Ti лише на 9% повільніша за RTX 3070, водночас пропонуючи на 20% доступніший цінник. Відеокарта відмінно підходить для ігор з роздільною здатністю 1440p, не кажучи вже про звичайний для багатьох Full HD геймінг. Особливо ж вона хороша, якщо ви плануєте оновлюватися з моделей рівня GTX 1070 – відеокарта забезпечить дворазовий, а іноді і більш значний приріст продуктивності в іграх.

Єдиний недолік моделі в не найбільшому обсязі відеопам’яті. 8 Гбайт поки достатньо для переважної більшості ігор, але деякі з них уже починають виходити за цей поріг, а з часом таких тайтлів ставатиме все більше. Звичайно, і в цьому випадку ви зможете грати, просто зменшивши якість текстур, але такий вихід може не сподобатися багатьом користувачам.

Для ігор у 4К: Nvidia GeForce RTX 4070 Ti

  • GPU: AD104
  • Пам’ять: 12 Гбайт GDDR6X
  • Енергоспоживання: 285 Вт
  • Роздільна здатність в іграх: 4К

Nvidia GeForce RTX 4070 Ti не вдалося здивувати нас якоюсь позамежною продуктивністю або продуктивністю, але вона однаково на 15-20% швидша за RTX 3080 і коштує тільки на 20% дорожче найдешевшої RTX 3080. При цьому багато таких відеокарт насправді навіть дорожчі за GeForce RTX 4070 Ti.

Відеокарта без проблем дасть пограти в більшість ігор із роздільною здатністю 4К, забезпечуючи прийнятні 60 FPS. З цієї ж причини, її купівля не надто доцільна, якщо ваш монітор не підтримує 4К і має стандартну роздільну здатність Full HD. Вона використовує графічний процесор на свіжій архітектурі Ada Lovelace і оснащується 12 Гбайт швидкої відеопам’яті GDDR6X, а для нормальної роботи моделі потрібен блок живлення потужністю 700 Вт або вище.

Для ігор у 8К: Nvidia GeForce RTX 4080

  • GPU: AD103
  • Пам’ять: 16 Гбайт GDDR6X
  • Енергоспоживання: 320 Вт
  • Роздільна здатність в іграх: 4К, 8К

Nvidia GeForce RTX 4080 забезпечує безкомпромісну продуктивність в іграх із роздільною здатністю 4К і легко справляється з 8К-геймінгом. Завдяки свіжому GPU AD103 на архітектурі Ada Lovelace і великому об’єму пам’яті GDDR6X у 16 Гбайт вона із запасом випереджає всі відеокарти Nvidia попереднього покоління, перевершуючи свого попередника приблизно на 50%. Порівняно з RTX 3080 Ti перевага цієї моделі нехай і виглядає трохи скромніше, але все одно залишається дуже значною – близько 30%.

Разом з тим, на старті продажів вона виявилася майже вдвічі дорожчою за RTX 3080, що відразу звело нанівець вигоду від її вищої продуктивності. Але якщо ви шукаєте найкращу відеокарту Nvidia для геймерів, то GeForce RTX 4080 – це саме ваш вибір.

Для ШІ та творців контенту: Nvidia GeForce RTX 4090

  • GPU: AD102
  • Пам’ять: 24 Гбайт GDDR6X
  • Енергоспоживання: 450 Вт
  • Роздільна здатність в іграх: 8К

Nvidia GeForce RTX 4090 справедливо вважається найпотужнішою відеокартою у світі і майже напевно залишатиметься такою до виходу RTX 4090 Ti. Вона може похвалитися на 55% вищою ігровою продуктивністю порівняно з 3090 Ti, а в разі ввімкнення трасування променів перевага нового флагмана Nvidia збільшується майже до 80%.

Але в першу чергу, ця відеокарта призначена все-таки не для геймерів, а для творців контенту. І саме в цьому режимі роботи вона показує себе з найкращого боку. GeForce RTX 4090 приблизно на 80% швидша за 3090 Ti в Blender, Octane і V-Ray, а під час роботи з технологіями штучного інтелекту вона взагалі показала себе вище за всякі похвали. Досить сказати, що при тестуванні в Stable Diffusion вона виявилася у вісім разів швидшою за RX 6950 XT.

Відмінний баланс продуктивності та ціни: Nvidia GeForce RTX 4070

  • GPU: AD104
  • Пам’ять: 12 Гбайт GDDR6X
  • Енергоспоживання: 200 Вт
  • Роздільна здатність в іграх: 1440p

Якщо ви хочете придбати одну зі свіжих відеокарт Nvidia з GPU на архітектурі Ada Lovelace, але не хочете гнатися за максимальною продуктивністю, вважаючи за краще зберегти баланс між ціною і можливостями, то одним з найкращих придбань для вас стане модель GeForce RTX 4070.

Ця відеокарта використовує такий же, як у RTX 4070 Ti, графічний процесор AD104, але працює він на трохи меншій тактовій частоті. У підсумку, продуктивність GeForce RTX 4070 лише на 15% нижча, ніж у старшої моделі за її на 20-25% більш доступної ціни. Іншими словами, відеокарта без приставки Ti виглядає набагато кращою за співвідношенням ціни і можливостей. Та й останніх із запасом вистачає для будь-яких ігор з роздільною здатністю 1440p на високих налаштуваннях графіки і деяких тайтлів у 4К.

Найшвидша AMD: AMD Radeon RX 7900 XTX

  • GPU: Navi 31
  • Пам’ять: 24 Гбайт GDDR6
  • Енергоспоживання: 355 Вт
  • Роздільна здатність в іграх: 4К, 8К

За своїми можливостями AMD Radeon RX 7900 XTX цілком порівнянна з відеокартою GeForce RTX 4080. Вона забезпечує трохи меншу продуктивність в іграх з трасуванням променів і трохи швидше за розробки Nvidia без такої. У цьому криється і головний недолік флагмана команди червоних. Ігор із трасуванням променів стає дедалі більше, і на цьому тлі RTX 4080 виглядає помітно вигіднішим придбанням.

Можна використовувати цю відеокарту і для робочих завдань. Але і тут все не так однозначно, а якщо ви плануєте займатися дослідженнями у сфері штучного інтелекту або глибокого навчання, то і тут кращою покупкою стануть конкуруючі продукти Nvidia.

Для цікавих: Intel Arc A770

  • GPU: Alchemist ACM-G10
  • Пам’ять: 16 Гбайт GDDR6
  • Енергоспоживання: 225 Вт
  • Роздільна здатність в іграх: Full HD, 1440p

Здавалося б, зовсім недавно слова “найкраща вбудована відеокарта” асоціювалися в нас із продукцією AMD, але з виходом останніх поколінь процесорів Intel із графікою Intel Iris Xe ситуація трохи виправилася, а не так давно компанія вирішила спробувати свої сили і на ринку дискретної графіки. Проба пера, до речі, виявилася дуже гідною.

Найпотужніша відеокарта компанії – Intel Arc A770 – приблизно відповідає рівню RTX 3060, а в деяких тестах її можливості виявляються порівнянними і з RTX 3060 Ti. Дуже непогано виглядає її продуктивність і з трасуванням променів – за цим показником вона виявилася навіть привабливішою за RTX 3060, що вже саме по собі заслуговує на повагу. Винятком стала, хіба що, гра Minecraft, де Intel Arc A770 показала себе не найкращим чином.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.