Що ми знаємо про MR-шолом Apple: зібрали всі подробиці

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

У середині березня Apple провела закриту презентацію для топ-менеджменту компанії, де представила свій новий пристрій, MR-гарнітуру, яку можуть офіційно анонсувати вже в найближчі кілька місяців.

Ми не помилилися, саме MR. Уже кілька років ходять чутки, що компанія готує власні окуляри змішаної реальності, які можуть працювати як VR-гарнітура, так і як AR-гарнітура. Це стало можливим завдяки вбудованим лідарам і камерам, а також безлічі інших датчиків. У цьому матеріалі ми зібрали всю інформацію, що витекла в мережу, про новий девайс від компанії з Купертіно.

MR розшифровується як Mixed Reality – “змішана реальність”. На відміну від AR (Augmented Reality, доповнена реальність), користувач може взаємодіяти з контентом, який малює система.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Пам’ятаєте, як у фільмах про Залізну людину Тоні Старк у своїй лабораторії взаємодіяв із голографічними об’єктами? За допомогою MR-технології ви зможете так само. Область застосувань у цієї технології максимально широка. Подібні гаджети можна застосовувати у сфері освіти, культури, на різних виробництвах і в безлічі інших місць. Окрему увагу Apple приділяє проведенню відеоконференцій з цифровими аватарами.

Дизайн

Деякий час тому The Information поділилася намальованим від руки зображенням девайса. Як зазначають редактори ЗМІ, гарнітура дуже схожа на лижні окуляри. При цьому від них не вийде від’єднати ремені.

Десь на пристрої з’явиться коронка (така ж, як і на Apple Watch і AirPods Max). З її допомогою користувачі зможуть перемикати режими. Як зазначають інсайдери, жодних інших елементів управління не планується. Вся взаємодія, включно з налаштуванням гаджета, відбуватиметься безпосередньо після ввімкнення девайса.

А ось акумулятор перебуватиме поза корпусом. Передбачається, що його потрібно буде кріпити на пояс. Таким чином компанії вдалося зробити девайс легким і зручним. Ніякої точної інформації про обсяг батареї немає. Однак інсайдери повідомляли, що на одному заряді гаджет пропрацює лише кілька годин. Проте акумулятори можна буде легко замінити. Так що це не повинно стати серйозною проблемою. На думку аналітиків, гарнітура важитиме від 100 до 300 грамів.

Також на корпусі пристрою має бути безліч камер. Однак у яких саме місцях Apple вирішить їх розмістити, інформації немає.

Технології

Як повідомляє Bloomberg, шолом отримає чип попереднього покоління Apple M1. Однак компанія також може встановити і більш актуальний M2, побудований на 5 нм техпроцесі. При цьому не зовсім зрозуміло, навіщо шолому така потужність.

Якщо зазирнути в недавні патенти Apple, можна помітити кілька цікавих фішок, які напевно з’являться в шоломі. В одній із нещодавніх заявок інженери описали односторонню дзеркальну поверхню, яка має розміститися на екрані гарнітури. Вона виглядає як лінзи на деяких сонцезахисних окулярах і потрібна для того, щоб камери всередині гарнітури працювали правильно. Саме там інженери розмістили датчики для відстеження рухів очей.

Крім того, гарнітура змішаної реальності оснащена двома дисплеями з роздільною здатністю 8К і більш ніж 12 камерами для захоплення оточення і відстеження рухів руками.

Інший патент описує спеціальний механізм, який вирівнюватиме наголов’я, щоб точно збігатися з котушками бездротової зарядки. Заряджати девайс, до речі, доведеться, як і Apple Watch, – за допомогою спеціального конектора.

Кут огляду становитиме 120°. Для порівняння, у гарнітури віртуальної реальності Sony PlayStation VR 2, яка нещодавно вийшла, кут огляду становить 110° – а отже, користувач із гарнітурою Apple зможе побачити більше об’єктів.

Цікаві особливості

У звіті Trendforce повідомляється, що гарнітура працюватиме за передплатою. Після покупки шолома користувачам будуть доступні лише базові функції. Для активації більш просунутих опцій доведеться регулярно оплачувати підписку. При цьому та сама Microsoft пропонує додаткові опції у форматі разової покупки.

Bloomberg стверджує, що під час розробки Apple зіткнулася з низкою проблем. Наприклад, спочатку пристрій виходив занадто громіздким. Через це компанії довелося скоротити простір перед лінзами, що сильно ускладнить використання пристрою людям зі слабким зором. Спеціально для таких користувачів були придумані спеціальні знімні лінзи для екранів. Вони будуть кріпитися за допомогою магнітів.

Для шолома Apple адаптує свої стандартні додатки. Але також будуть створені абсолютно нові програми, наприклад, для проведення онлайн-конференцій.

Головне питання, яке цікавить усіх. У скільки обійдеться довгоочікувана новинка? За словами редакторів Forbes, гаджет коштуватиме як 2-3 нових iPhone з мінімальним об’ємом пам’яті: близько 150-230 тисяч рублів за поточним курсом. Настільки висока вартість може негативно позначитися на продажах. На відміну від найближчих конкурентів, купертинівці мають намір просувати пристрій серед масового користувача, а не тільки в бізнес-сегменті.

Інсайдер Марк Гурман вважає, що перша версія пристрою матиме вельми непрезентабельний вигляд порівняно з іншими пристроями компанії. Однак Apple не має наміру закидати девайс. Оновлена версія з’явиться вже через рік після виходу першої версії.

Виробництво шолома було відкладено до третього кварталу 2023 року. До кінця цього року компанія зуміє виробити до 300 тис. пристроїв. А продажі стартують восени після офіційного анонсу на WWDC 2023.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.