Топ-5 найкращих Wi-Fi роутерів TP-Link

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Китайська компанія TP-Link – серед ключових гравців ринку вай-фай маршрутизаторів. Успіх багато в чому обумовлений високою якістю продукції, оперативним впровадженням передових технологій поліпшення wifi-зв’язку і великою кількістю доступних роутерів у всіх наявних цінових діапазонах. До нашого топу внесено оптимальні рішення, які підходять для дому та квартири, тобто забезпечують найкращу стабільність сигналу на високих швидкостях з’єднання і за достатньої площі покриття. При відборі учасників використано відомості з технічних тестів, думки експертів ринку, а також розгорнуті відгуки від користувачів, які тестували гаджети не менше одного місяця.

Під час формування підсумкового рейтингу роутерів також використовувалися такі критерії, що впливали на зміну оцінки в більший або менший бік:

Підтримка стандарту зв’язку Wi-Fi 6 (802.11ax). Найсучасніший формат бездротового з’єднання зі швидкостями до 9.6 ГБ/с – найкращий варіант із заділом на майбутнє.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Багатопотокова передача. Наявність технології MU-MIMO або хоча б MIMO забезпечить стабільнішу і швидшу роботу мережі вай-фай за одночасного під’єднання декількох пристроїв.

Наявність USB-порту. Роз’єми USB помітно розширюють функціональність роутерів, що буде корисно як в офісі, так і в квартирі.

Опція MESH. Цей функціонал дає змогу об’єднувати кілька роутерів у єдину мережу, щоб забезпечити повне покриття Wi-Fi, наприклад, у заміському будинку.

Функції захисту. Розширений список опцій безпеки допоможе захистити мережу від злому і зберегти ваші дані.

Найкращі WiFi-роутери TP Link 2023 року

Топ-5. TP-Link Archer C24

Максимально бюджетний роутер для невимогливих користувачів, які не підключають до вай-фай багато пристроїв одночасно. Є 4 антени, тож покриття у квартирі буде якісним, а підтримка стандарту Wi-Fi 5 дасть змогу отримати прийнятні швидкості з’єднання. Функціонал тут тільки найосновніший, USB-портів та інших “смаколиків” немає, але загалом модель вельми цікава і якісна, плюс отримує 3 роки гарантії, тобто зібрана не з дешевих компонентів. Вельми непогано реалізовано захист: є фільтри пакетів, опція гостьової мережі, батьківський контроль і низка інших корисних функцій. Що стосується негативу, то є скарги на можливі зриви з’єднання, хоча в багатьох випадках це пов’язано з неправильним налаштуванням пристрою, тож у підсумку маємо, мабуть, найкращий роутер в ультрабюджетному сегменті.

Багатофункціональний роутер нового покоління з підтримкою стандарту Wi-Fi 6 (AX-802.11ax). Цей маршрутизатор здатний забезпечити передачу даних по вай фай на швидкості до 5.4 Гбіт/сек, працює в двох діапазонах одночасно, а 6 потужних антен забезпечать покриття для великого офісу, двоповерхового будинку або великогабаритної квартири. Гаджет отримав порт USB 3.2, має вбудовані медіа та FTP-сервер, кнопку WPS, а також підтримку MESH. Серед недоліків користувачі відзначають великі габарити, наявність платних підписок для розширення пунктів меню налаштувань, відсутність торрент-трекера і нестабільну роботи опції білих списків. Крім того, є відомості про можливі конфлікти при спробі встановити кастомні прошивки.

Один з найкращих роутерів TP-Link у сегменті ультрабюджетних пристроїв. Ця модель впевнено ділиться вай-фай сигналом у межах невеликої квартири або одноповерхового будинку, водночас вміє працювати у двох діапазонах 5 ГГц одночасно, плюс завдяки підтримці MU-MIMO стабільно тримає зв’язок із 5-6 пристроями, під’єднаними на обидві частоти. Точне позиціонування сигналу wi fi забезпечує технологія Beamforming, що змінює напрямок без необхідності “вертіти” антени. Серед недоліків виділяється ймовірність глюків базової прошивки, так що виробник рекомендує відразу ж її оновити. Також зазначимо, що через бюджетність тут немає USB і підтримки можливості будувати MESH-системи.

 

Популярна модель з відносно бюджетним цінником. Цей роутер в числі гаджетів з високою потужністю сигналу вай фай, але при цьому радує і його стабільністю, тобто відмінно вписується в дво- або трикімнатну квартиру, плюс добре показує себе в заміських будинках великої площі. Функціонал тут не найкращий на ринку, але ключові опції, включно з батьківським контролем, присутні. Щоправда, на останній частенько скаржаться у відгуках через періодичні збої, але загалом свою вартість пристрій виправдовує і отримує досить високі оцінки від експертів. Якщо вам потрібен простий, але надійний Wi-Fi маршрутизатор, то радимо придивитися саме до TP-Link Archer C80.

Серед недорогих моделей, що підтримують Wi-Fi 6, ця – найякісніша і найпопулярніша. Стильна зовнішність, потужна начинка, висока якість збірки – все це про Archer AX23. Роутер ефективно працює в багатокімнатній квартирі, підключаючи до мережі одночасно до 5-6 пристроїв, але з деякими старими моделями смартфонів може трохи збоїти, скидаючи підключення через пару годин роботи. Є скарги на мазку поверхню роутера – глянець активно збирає відбитки і пил, так що протирати доведеться часто. Зазначимо, що тут немає USB-порту, тому функціонал частково урізаний, але загалом є все, що необхідно пересічному користувачеві, включно з опціями VPN, батьківським контролем, Beamforming, IPTV, преоритизацією даних тощо. Також модель підтримує MESH, що допоможе побудувати мережу вай фай у великому заміському будинку або офісі.

Найкращі Wi-Fi роутери TP-Link 2021-2022 рр.

Топ-2. TP-LINK Archer C7

Відносно бюджетна модель Wi-Fi роутера TP-Link з простою схемою налаштування і вельми пристойним функціоналом. Він включає роботу з вай-фай принтерами, підтримку MESH, спільного доступу, а також VPN-з’єднання. При цьому зазначимо, що цей роутер “дружить” не з усіма принтерами, а його покриття розраховане на невеликий будинок або максимум двокімнатну квартиру з нетовстими перегородками. Є USB-порт для флешки і навіть можна спробувати налаштувати 3G/4G-модем, але стабільність його роботи не гарантується. Крім того, у відгуках є скарги на дуже довгий процес перезавантаження маршрутизатора в разі зависання.

Затребувана середньобюджетна модель вай-фай роутера від TP Link. Відрізняється стабільністю сигналу в квартирі або будинку за наявності 2-3 перешкод, опцією підключення бездротового модему, якісною роботою функції батьківського контролю і зручним застосунком для тонкого налаштування через телефон, хоча гаджет готовий до роботи вже із заводськими параметрами. При цьому, судячи з відгуків, деякі функції налаштовуються не так вже й просто, але найбільше скарг на повільне завантаження роутера після ввімкнення живлення. Додамо до недоліків відсутність технології MESH, великі габарити і використання застарілого типу USB-порту.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Глибокі знання та досвід Софії у сфері технічної підтримки зробили її надійним помічником у вирішенні проблем, а пристрасть до технологій спонукала її ділитися своїми знаннями з іншими за допомогою свого контенту. Як людина, яка щодня працює над усуненням проблем і навчає своїх користувачів користуватися всіма доступними інструментами, маючи лише обліковий запис Google, її висвітлення новин, як правило, зосереджене на наданні читачам більш зручної для користувача точки зору та деяких менш відомих цікавинок на цю тему.