Чи правда, що MacBook Air 2023 буде потужнішим за MacBook Pro M2 Max

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

З 2020 року Apple робить процесори для своїх комп’ютерів і ноутбуків самостійно, відмовившись від рішень Intel. Відтоді кожне нове покоління чипсетів своїми можливостями дивує навіть найнедосвідченіших користувачів. Особливо якщо це стосується професійних рішень, які дають реальний приріст продуктивності. А оскільки на WWDC 5 червня мають показати вже наступне покоління процесорів Apple M3, то почала з’являтися перша інформація про майбутні новинки.

Так, згідно з даними бенчмарка Geekbench 6, базовий чипсет M3 випереджає в одноядерному тесті найпотужніший у поточній лінійці процесор M2 Max з 12 ядрами. У цьому матеріалі розбираємося, яку продуктивність варто чекати від Apple M3 і чи дійсно він зробить MacBook Air 2023 потужнішим за MacBook Pro.

Процесор Apple M3 – продуктивність

Насамперед слід визначити, що буде являти собою процесор Apple M3. Найголовніша його зміна порівняно з попереднім поколінням полягатиме у зміненому техпроцесі. Якщо все сімейство M2 виготовлено за 5 нм технологією, то M3 отримає вже 3 нм. Відразу ж усе стало зрозуміло, ага. Спробую пояснити цей прогрес обивательською мовою. Що тонший техпроцес, то більше транзисторів можна розмістити на кристалі. Порівняно з 5 нм на 3 нм можна розмістити в 1,6 раза більше транзисторів.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Кожен з наявних у процесорі транзисторів зберігає продуктивність і при зменшенні розміру скорочує енергоспоживання. А отже, розробники можуть розміщувати більше транзисторів і завдяки цьому збільшувати продуктивність чіпсетів і робити їх енергоефективнішими, зберігаючи колишній розмір кристала. При збереженні тієї ж тактової частоти і використанні 3 нм техпроцесу можна домогтися скорочення енергоспоживання на 25-30%, при цьому загальна продуктивність процесора буде вищою. Якщо ж буде вирішено ще й збільшити тактову частоту, то тут можна говорити про зменшення енергоспоживання на 10-15%.

Таким чином, за рахунок значного збільшення кількості транзисторів Apple M3 за замовчуванням стане істотно продуктивнішим і енергоефективнішим за базовий Apple M2. Це, я думаю, було очевидно і так. А от що щодо найпотужніших у лінійці M2 Max? Подивіться на порівняльний результат M3 і топового M2 Max у Geekbench 6:

Процесор Одноядерний тест Багатоядерний тест
M2 2562 9567
M2 Max 2793 14 488
M3 3472 13 676

Вражає? В одноядерному тесті M3 робить найпотужніший процесор Apple на раз-два. Приріст продуктивності цілих 24%. А ось у багатоядерному такий трюк новому процесору не вдався. Дається взнаки більша кількість ядер, за рахунок чого M2 Max і здобув перемогу. Тому, якщо ви тільки-тільки замовили новий MacBook Pro на M2 Max, то не переживайте. На гарбуз він точно не перетвориться. До того ж ці ноутбуки можуть значно довше перетравлювати високе навантаження за рахунок активного охолодження. У MacBook Air ж його ніколи не було і не передбачається.

У будь-якому разі вражає те, який приріст продуктивності стався між двома сусідніми поколіннями процесорів. Не дивно, що Apple вирішила проігнорувати M2 і не робити iMac з ним, а відразу перейти на M3. Все-таки різниця між M1 і M2 була не така серйозна, як при переході до третього покоління.

Новий MacBook Pro 2024 – процесор

Дивлячись на результати, які досягнуті базовим процесором Apple M3, можна зробити висновки про те, що чекати і від інших комп’ютерів Apple. Повернемося до порівняльної таблиці. Приріст базової версії M3 щодо торішнього M2 в одноядерному тесті склав 35%, а в багатоядерному – 43%! Припустимо, що майбутні MacBook Pro M3 Max отримають таке ж збільшення потужності. Уже уявили, які цифри в бенчмарку вийдуть? Зрозуміло, що синтетичні тести – далеко не показник якості та можливостей вашого комп’ютера.

Дуже часто буває так, що якийсь пристрій набирає не надто велику кількість балів, але за рахунок оптимізації софта і заліза працює практично ідеально. Тут більше можна говорити про запас міцності майбутніх ноутбуків. Вони зможуть потягнути дійсно складні проекти. І це не кажучи про ААА-ігри, над появою яких Apple почала активну роботу. Адже здорово, коли ви купили потужний комп’ютер для роботи, не пошкодувавши грошей, і можете провести на ньому ще й дозвілля без необхідності витрачатися на консоль або якийсь інший комп’ютер.

Єдине, що я не можу зрозуміти, так це навіщо MacBook Air 2023, який з року в рік оснащується базовими процесорами, така продуктивність. Ризикну припустити, що вона буде софтово обмежена, щоб одна лінійка ноутбуків не від’їдала продажі й іншої. З урахуванням того, що навіть M1 для MacBook Air у 2023 році вистачає позаочі, то ввести таке невелике обмеження буде в дусі Apple. А нам залишилося почекати зовсім недовго. Дата WWDC вже відома, а значить, нові процесори і ноутбуки ми побачимо саме там.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.