Фітнес-браслети та смарт годинник: у чому різниця та що вибрати

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

За вікном все ще сніжно, але від календаря нікуди не дінешся: до весни залишилося менше двох тижнів.

Отже, якщо у вашому плані на 2023 рік був пункт «привести себе у форму», зараз саме час братися за його виконання.

Отже, припустимо, що ви вже зробили перший крок у бік ЗОЖ: абонемент у спортзал куплений, а план харчування складений. Залишилося обзавестися гаджетом, який допоможе вважати кроки та спалені калорії. І тут ви опиняєтеся перед вибором: а що брати – фітнес-браслет чи смарт-годинник? Функції для спорту та відстеження показників здоров’я є в обох різновидів гаджетів.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

У чому тоді різниця і як визначити, який пристрій підійде саме вам?

Давайте розумітися!

Що спільного у смарт-годин та фітнес-браслетів?

Почнемо з подібностей.

Перш за все, обидва різновиди – це пристрої, що носяться, і носять їх на зап’ястя. В обох випадках гаджет складається з корпусу з дисплеєм та ремінця. Фітнес-трекер, як і розумний годинник, показує на екрані час, дату, опціонально – погоду, спалені калорії, частоту серцевих скорочень. Як ми вже сказали вище, і смарт-годинник, і фітнес-браслети мають спортивні функції та датчики для аналізу показників здоров’я.

У сучасних моделей приблизно однаковий набір ЗОЖ-функцій: смарт-годинник, звичайно, отримує нові фішки раніше, але трекери швидко їх наздоганяють. Так, наприклад, раніше GPS-модулі були тільки у годинника, але тепер є і у фітнес-браслетів. Або функція вимірювання рівня кисню в крові раніше була характерна для годинника, але фітнес-браслети вже теж так вміють.

  • підрахунок частоти серцевих скорочень
  • вимірювання рівня насичення крові киснем
  • аналіз якості сну
  • вимірювання рівня стресу
  • нагадування про активність
  • наявність спеціальних тренувальних режимів, в яких гаджет фіксує дані про активність (витрачені калорії, пройдена відстань).

Також обидва види пристроїв підтримують встановлення будильника, таймера, секундоміра, деякі моделі мають функції керування повідомленнями та музикою зі смартфона. Зі подібностями, здається розібралися.

Чим фітнес-браслети відрізняються від розумного годинника?

Тепер переходимо до відмінностей.

Фітнес-браслети – пристрої досить прості, і, як випливає з назви, орієнтовані вони насамперед на підтримку здорового способу життя. У трекерів досить мінімалістичний дизайн, невеликі дисплеї та максимально проста ОС: всі доступні програми вже вбудовані в браслет, видалити їх не можна, додати нові функції теж.

Зате зі своїми базовими функціями фітнес-браслети справляються відмінно, і заряджати їх потрібно досить рідко.

Наприклад, Mi Band 7 від Xiaomi впевнено тримає заряд до 14 днів, а його попередники взагалі працюють на одному заряді близько місяця. При цьому в Mi Band 7 є всі сучасні фішки: від цілодобового моніторингу пульсу до постійного дисплея.

Ще фітнес-браслети дуже доступні. Навіть найновіші та просунуті моделі мають цілком приємну ціну.

У випадку зі смарт-годинником ми отримуємо дизайн, наближений до зовнішнього вигляду класичного наручного годинника. Деякі моделі навіть підтримують аналогові циферблати — з першого погляду від механічного годинника не відрізнити. У розумного годинника, як правило, великий круглий або квадратний екран з діагоналлю від 1,2 дюйма і роздільною здатністю понад 300×300 пікселів, є власна операційна система і можливість встановлення додаткових додатків.

Деякі моделі підтримують eSIM або навіть фізичну SIM-карту, мають вбудоване сховище для зберігання файлів та музики, можуть працювати в парі з бездротовими навушниками та відтворювати треки автономно, без смартфона. Сьогодні зустрічається і смарт-годинник з динаміками, тож для прослуховування улюблених композицій навіть навушники не знадобляться.

За допомогою розумного годинника можна не тільки отримувати повідомлення зі смартфона, але й відповідати на повідомлення, в деяких випадках приймати дзвінки.

Загалом, у плані функціональності розумний годинник на сьогоднішній день наближений до смартфонів.

Щоправда, є у смарт-годин і вразливе місце — це їхня автономність. Найчастіше гаджет потрібно заряджати раз на 1-2 дні. Наприклад, флагманські Apple Watch 8 працюють на одному заряді до 18 годин, Samsung Galaxy Watch 5 трохи їх випереджають і не розряджаються вже 40 годин, але до показників фітнес-браслетів смарт-годинникам все одно далеко.

Існують і моделі з більш тривалою роботою від акумулятора. Доступний розумний годинник Haylou RT2, наприклад, працює на одному заряді до 12 днів, хоча у пристрою яскравий дисплей і в наявності весь арсенал фітнес-функцій. Але у цього смарт-годинника немає GPS, Always-on-Display та інших флагманських фішок. Виходить, що чим ширша функціональність розумного годинника, тим менше вони тримають заряд. Ну і коштує годинник помітно дорожче фітнес-браслетів. Мінімум вдвічі, а максимум — у десятки разів.

Який пристрій вибрати?

Якщо перед вами стоять виключно спортивні завдання – потрібно мотивувати себе пройти додаткову тисячу кроків, хочеться фіксувати щоденну активність та показники тренувань, то фітнес-браслет для цього цілком підійде. Сам гаджет вимагає мінімум уваги, заряджати його потрібно рідко, у фітнес-браслеті можна спати, і немає жодної необхідності знімати пристрій у душі – трекери повністю водонепроникні. Загалом, турбот від фітнес-браслету практично немає, а з функціями підтримки здорового способу життя цей аксесуар справляється на ура.

Але якщо вам хочеться більше функцій, та й загалом ви шукаєте універсальний пристрій, який стане доповненням, а іноді й заміною смартфону, вибирайте смарт-годинник. Тут ви отримаєте функції для ЗОЖ, і можливість самостійно встановлювати потрібні програми, і широкий набір опцій для виконання повсякденних завдань: від відтворення музики до відповідей на дзвінки та повідомлення. Однак потрібно бути готовим, що годинник доведеться заряджати раз 2-5 днів залежно від моделі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.