Якими будуть ноутбуки 2023 року

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

На виставці CES показали багато ноутбуків. Деякі незабаром надійдуть у продаж, інших доведеться чекати до травня. Проте вже зараз можна загалом окинути поглядом галявину і зрозуміти, що на нас чекає. А також позначити найцікавіші моделі.

На виставці CES показали багато ноутбуків. Деякі скоро надійдуть у продаж, інших доведеться чекати до травня чи навіть до середини літа. Проте вже зараз можна загалом окинути поглядом галявину і зрозуміти, що на нас чекає. А також позначити найцікавіші моделі.

Lenovo YogaBook 9i

Ймовірно, це найвідоміший ноутбук січня. Цілих два сенсорних за допомогою стилуса PureSight* OLED-екрана по 13.3 дюйми кожен роздільною здатністю 2.8K з кольоровим охопленням 100% DCI-P3 та підтримкою Dolby Vision® HDR. *PureSight – маркетинговий термін, дослівний переклад – “чистий вигляд”, простою мовою означає “вай, який екран!”. У комплекті йде магнітна підставка, що дозволяє розмістити ноутбук таким чином, щоб на повну користь перевагою, яку дають 2 екрани.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

На малюнку вище видно Bluetooth-клавіатура, що додається до ноутбука. За всієї візуальної незвичності Lenovo YogaBook 9i не позбавлений сенсу. Більшості людей такий ноутбук не потрібний, але впевнений, що певним категоріям фахівців пристрій зайде. Адже по суті можна прийти куди завгодно і розгорнути свій двоекранний мобільний офіс. Зверніть увагу, що завдяки вертикальному розташування Lenovo YogaBook 9i займає навіть менше місця, ніж типовий ноутбук або зв’язка «ноутбук + мобільний екран».

Ноутбук сертифікований за стандартом Intel EVO, що означає наявність останнього покоління процесорів Intel, 16 ГБ оперативної пам’яті та накопичувач 1 ТБ Gen4 SSD (за вимогами стандарту, пристрій має миттєво прокидатися під час відкриття кришки), Wi-Fi 6E та веб-камера на 5 МП .

На полиці пристрій потрапить у червні 2023 року, а ціна вказана в районі 2 тисяч доларів.

Lenovo YogaBook 9i – це не масовий продукт, а скоріше PR-активність. Всі останні роки Lenovo постійно експериментує з форм-факторами та типами екранів.

Наприклад, ось Lenovo Yoga Book C930 з 2018 року, де також два екрани, один з яких e-INK.

А ось фото з огляду ThinkBook 13 Plus 2021 року, у якого сенсорний e-INK екран із підтримкою стілус помістили на кришку.

Подібні продукти не стають масовими, але спрямовані на досягнення трьох цілей:

  • Гарантована увага з боку ЗМІ та обивателів;
  • Підтримка інженерів та маркетологів у тонусі: нехай навчаються створювати нестандартні рішення;
  • Надія знайти Ельдорадо. Створюючи подібні ноутбуки, Lenovo не очікує суттєвих продажів, але при цьому сподівається натрапити на жилу, коли з ринку піде шалена тяга і продукт стане хітом.

Загалом, на ринку зараз лише 2 справжніх інноватора: це Lenovo та ASUS. Компанії не просто випускають пристрої, а досконало продумують їхню ергономіку та надійність. Поки що обидві компанії Святий Грааль не знайшли, але стежити за їхніми спробами дуже цікаво. Тож не треба думати, що перед нами майбутнє ноутбуків. Це просто досліди.

MSI Prestige 13 і LG Gram 17

4 роки тому я вже якось називав лептоп лінійки Prestige від MSI ноутбуком майбутнього. Тоді йшлося про модель Prestige 15 2019 року, який мав 4К екран 15.6 дюйма 520 нит яскравості, Intel Core i7-10710U + GeForce® GTX 1650, 32 ГБ RAM, 1 ТБ SSD, Wi-Fi 6, порти Thеnder. “Майбутність” полягала в тому, що ноутбук важив всього 1.6 кг, при цьому в ньому була батарея 82 Вт * год, що дає, за обіцянками, 16 годин роботи (10-12 годин за фактом).

Той ноутбук справді став першою ластівкою продуктивних лептопів, що не поступаються за часом роботи та вагою ультрабукам.

Новий MSI Prestige 13 — якоюсь мірою теж ноутбук майбутнього. Хоча, мабуть, правильніше сказати, що це вершина поточного покоління.

Отже, чим же добрий MSI Prestige 13:

  • Процесор 13 покоління Intel® Core™ i7 з графікою Intel® Iris® Xe
  • Екран 13.3″ FHD+ (1920×1200 пікселів), співвідношення сторін 16 на 10
  • 32 ГБ LPDDR5-4800
  • SSD NVMe PCIe Gen4
  • Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.3, ИК-камера Windows Hello
  • 2x Type-C (USB / DP / Thunderbolt™ 4), x Type-A USB3.2 Gen1, microSD
  • Корпус із магнію
  • ВАГА 990 ГРАМ + БАТАРЕЯ 75 Вт * год (до 16 годин)

Останній пункт у списку є ключовим. Комбінація ваги та об’єму батареї. Наприклад, у Dell XPS 13.3 батарея 51 Вт * год при вазі 1,17 кг. Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 11 Gen, який вийде тільки в квітні, батарея 57 Вт*ч при вазі 1.08 кг. Найближчий ноутбук з батареєю такого розміру, як у MSI, це ASUS вагою 1.8 кг.

При цьому, на відміну від того ж Dell XPS, MSI не має компромісів у плані портів. Тут повний набір!

MSI Prestige 13 натякає на те, якими можуть бути ноутбуки. Цілком імовірно, що при бажанні ми могли б побачити і 16-дюймову модель з дискретною графікою, батареєю 90 Вт * год і вагою менше 1400 грамів.

Наприклад тут можна взяти модель LG Gram діагоналлю 15,6 дюйми з процесором 13-го покоління Intel на OLED-екрані. Ноутбук важить 998 грамів і має батарею 60 Вт * год. 16-дюймова модель з батареєю 80 Вт * год вже важить 1230 грамів.

Втім, є у LG і модель із дискретною графікою. Йдеться про новий LG Gram 17. Як ви правильно здогадалися, у ноутбука екран 17 дюймів (на жаль, IPS, а не OLED або miniLED) роздільною здатністю 2,560 x 1,600 пікселів, процесор 13-го покоління від Intel, графіка тільки NVIDIA GeForce RTX 3050 4 ГБ, динаміки 3 Вт, батарея 90 Вт * год, загальна вага – 1450 грамів.

Як бачите, головне лихо LG Gram 17 – це дохла відеокарта. Це насамперед вина NVIDIA, яка не бажає створювати енергоефективні рішення. Припустимо, що якщо в Gram поставити навіть RTX 3070, не кажучи про нові RTX 40 серії, то ноутбук просто розплавиться.

Однак приклади LG і MSI переконливо демонструють, як далеко просунулися інженери у своїх розробках і до якого мінімуму можна сточити з корпусів зайве.

На тлі MSI і LG навіть макбуки від Apple виглядають безглуздо-громіздкими. Втім, на мій погляд, Apple загалом давно плюнула на габарити пристроїв. 16-дюймові MacBook Pro важать на 300 грамів більше, ніж мій ASUS з графікою RTX 3070. А так не повинно бути!

ASUS вміє впхнути максимальну продуктивність у крихітний корпус

Втім, якщо говорити про по-справжньому продуктивні ноутбуки, треба дивитися на ASUS і Lenovo. Вкрай не схвалюю подібну самодіяльність. Штаб-квартири обох компаній знаходяться у Тайпії на Тайвані. Від одного офісу до іншого машиною можна доїхати за півгодини (якщо без пробок). При цьому одна компанія пішла, інша залишилася. Як так можна? Ну а якщо без жартів, то таке легко пояснити. ASUS входить до топ-5 виробників комп’ютерів, а MSI немає. Відповідно, до ASUS більше пильної уваги, і компанія нервує.

Однак перш ніж говорити про продуктивність, дозвольте продемонструвати дичину! Такі рішення – одна з головних причин, чому сумую за ASUS.

Це лінійка ProArt. І так, вас не дурять очі, ASUS справді встромила в ноутбук шайбу. Шайба в першу чергу призначена для творчих програм, але ASUS стверджує, що на неї можна зав’язати дії в будь-якій програмі. Враховуючи, що в ноутбуці графіка RTX 4070 і процесор Core i9-13980HX (24 ядра, 32 потоки) з 64 ГБ оперативної пам’яті, на шайбу можна повісити … не можу придумати, в якій грі шайба була б доречна … Може, в якому MMORPG швидкий скролл (перегортання) з предметів… Не знаю! Знаю, що в ноутбуці батарея 90 Вт при вазі 2.4 кг (мабуть, важка шайба).

А тепер до ігрових ноутбуків!

Впевнений, що головним ігровим ноутбуком, як у 2021 та 2022 роках, знову стане ROG Zephyrus G або M серії. І 3D-історію в ноутбуках ASUS пропоную взагалі оминути. 2022 року можна сказати, що 3D людям не зайшло ніде. Навіть у кінозалах.

Отже, найкомпактнішим і найпродуктивнішим у 2023 році буде ROG Zephyrus G14 (2023):

  • Екран 14 дюймів 2560 x 1600 пікселів, 165 Гц, IPS LCD, Dolby Vision HDR, до 600 нит
  • Процесор AMD Ryzen™ 9 7940HS (8 ядер, 16 потоків, до 5.2 ГГц)
  • NVIDIA® GeForce RTX™ 4090 Laptop GPU 125 Вт
  • 32 ГБ DDR5-4800
  • 1 ТБ PCIe® 4.0 NVMe
  • Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.2
  • ИК-веб-камера Windows Hello
  • Порти: 1x 3,5 мм Combo Audio Jack
    1x HDMI 2.1 FRL
    2x USB 3.2 Gen 2 Type-A
    1x USB 3.2 Gen 2 Type-C / DisplayPort
    1x Type C USB 4 підтримка DisplayPort / живлення
    1x microSD (UHS-II)
  • Батарея 76 Вт*ч
  • Вага 1.72 кг
Якими будуть ноутбуки 2023 року

На жаль, ноутбук йде з цеглою-адаптером на 240 Вт. Але приємний момент у тому, що в комплекті є міні-адаптер на 100 Вт. Плюс ноутбук можна заряджати від смартфонів правильної потужності.

У лінійці ROG Zephyrus М16 будуть процесори Intel Core i9-13900H, GeForce RTX 4090 Laptop GPU 145 Вт, екран до 1100 нит і батарея 90 Вт * год при вазі 2.1 кг. Якісна відмінність від miniLED-екрана.

Можна припустити, що ноутбуки житимуть по 9-10 годин. Торішніх рекордів, швидше за все, не поб’ють, тому що залізо стало менш енергоефективним (екрани яскравіші), але все одно на тлі Lenovo вагою під 3 кіло ASUS виглядає дуже добре.

Захист від мікробів

Час від часу подібні рішення зустрічаються і в смартфонах (наприклад, Xiaomi прикладають антимікробні чохли), але, можливо, цього року це буде трендом. Так як ASUS обробила всі свої ноутбуки і запевняє, що на корпусі тепер не розмножуватимуться віруси та кишкові палички. Антивірусний ефект триватиме щонайменше 3 роки.

Я, щиро кажучи, так і не зрозумів, що саме зробила компанія. На сайті написано, що на поверхню ноутбука нанесено покриття із позитивно зарядженими іонами срібла. Про чохли смартфонів те саме пишуть. Але все одно не розумію, як це покриття там тримається. Чому олеофобне стирається за 3-6 місяців, а тут три роки триматиметься? Коротше кажучи, треба буде уважно вивчити тему, оскільки відчуття шарлатанства та гри на забобонах дуже сильне. Хоча не виключаю, що у труні перевертається моя вчителька хімії.

Лідер з продуктивності Lenovo Legion Pro та дуже великий Razer Blade 18

Якщо ASUS намагається дати користувачам збалансований ноутбук — і пограти можна, і в Сапсан/літак без зарядки взяти — то Lenovo міцно утвердилася в званні лідера продуктивності.

Якщо взяти той же Lenovo Legion 7i Pro, то за характеристиками він не надто відрізняється від ASUS. Той же Core i9-13900HX та RTX 4090 для ноутбуків. Але ж грають деталі. Так, відеокарти від Lenovo потужністю до 175 Вт, але й розміри відповідні, бо весь цей жар треба видувати. Відповідно, ігрові ноутбуки від Lenovo – це скоріше заміна стаціонарним комп’ютерам. І в цьому плані цього року ноутбуки зробили великий крок уперед. 175 Вт графіка та 125 Вт процесор – це солідно. До цього додайте блок живлення на 330 Вт. Вся конструкція буде прагнути до 4 кг (2.8 кг ноутбук + 1.1 кг блок живлення).

Втім, звичайно, і ціни такі, що навіть Михайло Фрідман у поточних умовах за їхнього вигляду ікне. Бо, купивши ноутбук, доведеться до наступного місяця постити.

Цей момент, звичайно, дратує. І я не про фінансові складнощі Михайла Маратовича. А про те, що ми заходимо на новий виток, коли ігрові ноутбуки начебто знову прагнутимуть бути великими і важкими. Тішить, що хоча б знову до диких дизайнів із пластиковою бронею не повернулися.

Коротким рядком хочеться згадати Razer Blade 18 на Core i9-13950HX (24 ядра) та RTX 4090 графікою 175 Вт. Головна особливість ноутбука – це екран 18 дюймів mini-LED (QHD + 240 Гц). До речі, технологія mini-LED цього року дуже популярна як альтернатива OLED.

Razer – це досить нішева компанія, тож, на жаль, навряд чи вдасться оцінити вплив 18 дюймів на ринок. Втім, як ідея дуже нічого. Якщо ноутбук повинен бути великим і товстим, щоб охолоджувати залізо, то чому б не замаскувати це великим екраном?

Висновок

2020 і 2021 роки створювали враження, що ноутбуки йдуть шляхом універсалізації, коли користувач зможе відмовитися від ультрабуків. Навіщо? Якщо потужний лептоп з дискретною графікою важить всього на 200-300 грамів більше і має такий самий час автономної роботи. З цього контексту сильно виділялася Apple з її макбуками вагою 2.3 кг. Тепер ми ніби знову повертаємося до того, що під кожні завдання є свій пристрій. Ось MSI Prestige 13, якщо потрібна офісна машинка, а ось Lenovo Legion 7i Pro, якщо хочеться погратись.

ASUS поки що продовжує. Але якщо в минулі роки, показуючи пристрої, компанія вихвалялася хорошим часом автономної роботи, то цього року просто каже: «А дивіться, яка тут велика батарея і як швидко вона заряджається». Це підміна понять. Покупцеві все одно, яка там батарея, йому б стабільні 10-12 годин продуктивної роботи.

Подумав, що у 2023 році Windows-буки добре відбивають стан світу: не об’єднання, а роз’єднання.

Інша думка, що виробникам очевидно вигідніше робити спеціалізовані пристрої, тоді клієнту доведеться здійснити більше покупок: один ноутбук для подорожей, інший комп’ютер/ноутбук для роботи ігор. А то інакше користувач придбає один пристрій, і кому він потрібний?

У коментарях розповідайте, які ноутбуки/комп’ютери придбали останнім часом. Чи цілитеся на якісь пристрої 2023 року? Спробуватимете купити когось із топ-5 ринку чи «майбеньбунь» з акваріусами теж підходять?

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.