Categories: Ґаджети

Будь-який комп’ютер на Windows 10 з процесором AMD можна віддалено назавжди «вбити»

Share

У будь-якому продукті, яким би хорошим і надійним він не був, абсолютно точно є якісь прогалини в системі захисту. Питання лише в тому, наскільки добре розробникам вдалося приховати їх від очей хакерів і користувачів. Сьогодні експерти з кібербезпеки з ізраїльської компанії CTS Labs відкрито оголосили про те, що будь-який комп’ютер на Windows 10 з процесором ARM можна віддалено назавжди «вбити», причому так, що його вже ніколи не вийде відновити без відвідування сервісного центру або самостійного ремонту.

Фахівці з інформаційної безпеки запевняють, що в процесорах AMD на архітектурі Zen, в яку входять EPYC, Ryzen, Ryzen Pro і Ryzen Mobile, містяться критичні уразливості (Ryzenfall, Fallout, Masterkey і Chimera), що дозволяють хакерам отримати доступ до будь-якої конфіденційної інформації на комп’ютері під рівнянням Windows 10 або будь-який інший ОС, навіть якщо ці дані зашифровані, але це не найгірше.

Завдяки безлічі проломів в системі захисту процесорів AMD, хакери можуть віддалено багаторазово перезаписувати інформацію в BIOS, тим самим зі 100% ймовірністю виводячи його з ладу буквально за кілька хвилин. Полагодити його ніяк вже не вийде, тому доведеться міняти всю материнську плату цілком, або ж звертатися в сервісний центр, де його відновлять за допомогою спеціального обладнання, проте все залежить від конкретної моделі системою плати. У більшості випадків допоможе тільки її заміна.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Більш того, за даними експертів, уразливості Ryzenfall, Fallout, Masterkey і Chimera дозволяють вивести з ладу не тільки BIOS, але і чіпсети в материнських платах, що відповідають за взаємодію ЦПУ (центрального процесора) з іншими пристроями комп’ютера. По суті, хакери здатні викликати перезавантаження за допомогою перезапису, в результаті которох реальні комплектуючі виходять з ладу за зовсім невеликий проміжок часу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Закінчив ТНТУ, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, нові медіа, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Головний редактор iTechua.com. Дякую, що читаєте нас. Є питання, пропозиція або щось цікаве? Пишіть на skarbykdj@gmail.com

View Comments

  • Викрадення персональних даних - це не найгірше? Втрата компа за сотню баксів - це гірше, ніж втрата кодів і паролів доступу до ресурсів і коштів? Ви марите! Ви хоч читали матеріал, чи бездумно переляпали аби-яку маячню?

Опублікував
Скарбик Павло
  • Останні записи

    Hisense випустив телевізор для любителів творів мистецтва

    Бренд Hisense анонсував телевізор CanvasTV з матовим екраном, здатний показувати цифрові полотна та фотографії у…

    05.05.2024

    Повні характеристики Google Pixel 8a розкрито в опублікованому PDF-файлі

    Подробиці про майбутні пристрої Google поступово розкриваються, і Pixel 8a не є винятком. Очікуваний запуск…

    05.05.2024

    Нова функція ШІ в iOS 18 дозволить автоматично створювати короткий зміст довгих повідомлень

    Apple переходить на новий рівень зручності для своїх користувачів за допомогою штучного інтелекту iOS 18.…

    05.05.2024

    Чи можна заряджати смартфон усю ніч

    Для багатьох власників смартфонів залишати гаджети заряджатися на ніч - це питання, яке викликає занепокоєння…

    05.05.2024

    Топ-3 найкращих смартфонів Xiaomi

    Xiaomi є китайським брендом, який активно розвивається та користується величезною популярністю у всьому світі. Він…

    05.05.2024

    Оновлення MIUI 14 від Xiaomi: фішки та переваги

    Смартфони китайського бренду працюють на основі прошивки MIUI. Зручний інтерфейс та простота в управлінні –…

    05.05.2024