Чим відрізняється iPad 10 від iPad Air: чотири причини

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Якихось серйозних змін у звичайному iPad чекали вже досить давно, адже рік у рік планшет залишався практично незмінним. Ті самі великі рамки навколо екрана і кнопка “Додому”. Але цього року Apple все-таки зважилася на зміни та повністю переробила iPad 10. Нова версія отримала безрамковий дизайн, такий же, як у iPad Pro, iPad Air та iPad mini. І якщо від прохань і міні зовні її відрізняють кількість камер і розмір, то з iPad Air десятку сплутати дуже легко.

Але відмінності між цими моделями все ж таки є, хоч вони і не такі глобальні, як може здатися. Розбираємось, чим iPad 10 відрізняється від iPad Air 5 і на якому з цих планшетів краще зупинити вибір.

iPad 10 – екран

Перше, що слід сказати при розгляді iPad 10, це те, що він є практично повною копією iPad Air 4 , представленого в 2020 році. Звичайно, є невеликі відмінності, але в цілому це та сама модель. Якщо ви володієте саме таким Еіром, то замислюватись про заміну на нову десятку точно не варто. Що ж нам може запропонувати представлений 18 жовтня iPad 10?

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ
У новій лінійці немає жодних варіацій чорного кольору корпусу.

Найголовніше – це екран з діагоналлю 10,9 дюйми, з безрамковим дизайном і без кнопки “Додому”. Датчик Touch ID переїхав у кнопку блокування. Все те саме, що і у iPad Air. Але в екрані криється і головна відмінність двох планшетів. У iPad Air що четвертого, що п’ятого покоління відсутня повітряний прошарок в дисплеї і є покриття антивідблиску разом з колірним охопленням P3. У свою чергу, iPad 10 цим похвалитися не може. Тут звичайний sRGB, і повітряний прошарок нікуди не подівся. Все точно так само, як у iPad 9.

iPad 10 – розміри

Саме тому при однаковій діагоналі екрана планшети отримали різні розміри корпусу:

Камера зовні нагадує iPad Pro 2018
  • iPad 10: висота – 248,6 мм; ширина – 179,5 мм; товщина – 7 мм; вага (Wi-Fi) – 477 г; вага (Wi-Fi+Cellular) – 481 р.
  • iPad Air: висота – 247,6 мм; ширина – 178,5 мм; товщина – 6,1 мм; вага (Wi-Fi) – 461 г; вага (Wi-Fi+Cellular) – 462 р.

Як бачите, різниця непомітна на око, але суттєва щодо сумісності аксесуарів та загалом габаритів пристрою. Саме повітряний прошарок і впливає на товщину. Найцікавіше, що якщо не порівнювати ці планшети в лоб, розмістивши поруч один з одним, то здаватиметься, що вони абсолютно однакові.

Зарядка Apple Pencil від USB-C виглядає так

Зважаючи на все, новий корпус відбився і на сумісності аксесуарів. До iPad 10 не підійде Magic Keyboard , яка перетворює планшет на ноутбук. Для десятки Apple випустила свій варіант клавіатури , який по зручності значно поступається Magic Keyboard. Але виправдати різними корпусами несумісність із Apple Pencil другого покоління неможливо. Коли здавалося, що з появою плоских граней усі планшети Apple отримають підтримку Apple Pencil 2, компанія з Купертіно просто взяла і зробила перехідник для звичайного олівця USB-C і запропонувала купувати його. Ідея серії зарядки Magic Mouse вгору ногами.

iPad 10 – характеристики

Окремо варто поговорити про продуктивність двох планшетів. iPad 10 отримав процесор Apple A14 Bionic , який встановлюється в iPhone 12 та iPad Air 4. iPad Air 5 має на борту процесор Apple M1. Таким же чіпом оснащується MacBook Air 2020 року. У частині продуктивності A14 начисто програє M1. Ось тільки питання: а чи потрібно вам стільки потужності у планшеті? На це питання кожен має для себе сам.

Наш автор придбав собі iPad Air 4 на такому ж процесорі, як у iPad 10, і не має жодних проблем зі швидкодією планшета. Тобто можна сміливо припустити, що й десятка працюватиме так само безпроблемно. Звичайно, запас міцності у iPad Air M1 значно більший, і потенціал цього процесора не можуть розкрити навіть до кінця навіть у iPad Pro.

Слід згадати й обсяг оперативної пам’яті. у iPad Air M1 він становить 8 Гб. У свою чергу, офіційних даних про оперативну роботу в iPad 10 немає. Можна припустити, що це вже класичні 4 Гб. Для роботи операційної системи цього вистачить за очі. iPadOS не настільки ненажерлива, як Андроїд. Але для якихось серйозних завдань типу обробки відео цього вже може бути замало.

Чи варто купувати iPad 10

У багатьох виникає логічне питання: а який планшет все ж таки краще купити — iPad 10 або iPad Air 5? Насправді жоден із них. Найкраще пошукати iPad Air 4 . Саме цей пристрій за співвідношенням ціна-якість бачиться мені оптимальним. Тут таке ж залізо, як у iPad 10, і при цьому дисплей без повітряного прошарку. Тобто ідеальне поєднання двох світів. І знайти його можна лише за 15 тисяч гриень.

Для тих, хто не готовий переплачувати, це буде чудова покупка. Тим більше, що як тільки iPad 10 дістанеться до нас, ціна на нього явно буде анітрохи не меншою. Принаймні, старий iPad Air – це вже перевірений часом пристрій, позбавлений дитячих болячок. А які проблеми з’являться у iPad 10 після виходу у продаж ще до кінця незрозуміло.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.