iPad 10 vs iPad 9 vs iPad Air 5. У чому різниця та який вибрати?

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Учора Apple представила оновлений базовий планшет – iPad 10-го покоління. Вперше за кілька років цей пристрій відрізняється зовні від попередніх моделей. Але чи такі значні зміни всередині?

Ми вирішили розібратися, що краще взяти: новенький iPad 10, торішній iPad 9, або взагалі iPad Air 5, на який «десятка» дуже схожа по дизайну.

1. Зовнішній вигляд

Очевидно, що у плані дизайну перевага на боці iPad 10 та Air. Наскільки б не був хороший класичний iPad з кнопкою Home, він уже просто набрид. Представлений вчора iPad 10 зовні є повною копією iPad Air 5 – це той самий дизайн. Поки що немає інформації, чи підходитимуть чохли від Air до iPad 10, але таке цілком можливо. 

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

iPad 10 пропонує чотири кольори, трьох з яких ще ніколи не було в лінійках “яблучних” планшетів. Це синій, рожевий, жовтий та сріблястий. Останній iPad Air пропонує п’ять кольорів – Space Gray, Starlight, рожевий, фіолетовий та синій – але це зовсім інші відтінки. Є з чого вибрати. 

До речі, новенький iPad 10 виграє ще й у габаритах: його розміри 248,6 x 179,5 x 7 мм проти 250,6 x 174,1 x 7,5 мм у iPad 9 у старому дизайні, а вага – 477 проти 487 грам .

Підсумок: у плані дизайну та габаритів iPad 10 та iPad Air явно перевершують минулорічний iPad 9.

2. Дисплей

Перше, що впадає у вічі — діагональ. Новий iPad 10, як і Air, отримали екран розміром 10,9 дюйми, що набагато більше, ніж 10,2 дюйми в iPad 9. При цьому габарити корпусу навіть трохи зменшилися, тобто тепер поверхня передньої панелі використовується набагато корисніше. 

Щодо якості, то у всіх трьох моделях встановлена, по суті, однакова матриця. Всі три планшети мають щільність пікселів 264 ppi, 500 нит яскравості та підтримку True Tone. У iPad Air є лише дві неочевидні переваги: ​​покриття антивідблиску і колірне охоплення P3.

Підсумок: у плані дисплея виграють iPad 10 та iPad Air 5 як мінімум завдяки діагоналі.

3. Продуктивність

Переходимо до «внутрішнього світу» планшетів. І тут все досить просто.

  • iPad 9: чіп Apple A13, 8 ядер GPU, 3 Гб ОЗП
  • iPad 10: чіп Apple A14, 16 ядер GPU, приблизно 4 Гб ОЗП
  • iPad Air 5: чіп Apple Silicon M1, 16 ядер GPU, 8 Гб ОЗП.

Планшети досить чітко розташувалися на своїх щаблях продуктивності: «дев’ятка» найслабша, Air 5 найпотужніший, iPad 10 – середній варіант. При цьому для повсякденної роботи вам швидше за все буде достатньо будь-якого з них. Варто сказати, що процесор Silicon M1 в iPad Air 5 навіть у певному сенсі надмірний для планшета; однак він підтримуватиме новий режим Stage Manager в iOS 16.1.

Підсумок: вистачить продуктивності всіх трьох планшетів, але найбільш збалансованим варіантом виглядає iPad 10.

4. Зв’язок та аксесуари

Перше і найголовніше – в iPad 10 з’явився USB-С, як і в iPad Air 5. При цьому в iPad 9 використовується “старий-добрий” Lightning. Як не крути, уніфікація дійсно зручна у повсякденному використанні, а значить iPad 10 та Air 5 отримують за плюсиком.

Що стосується бездротового зв’язку, то iPad 9 – єдиний із трьох планшетів, який не підтримує 5G (ха-ха). При цьому жоден з них не сумісний з mmWave. Зрозуміло, йдеться про дорожчі Celullar-версії. А ще новий iPad 10, як і iPad Air 5, отримав підтримку Wi-Fi 6. 

Bluetooth-модуль встановлений різний у всіх трьох планшетах.

  • iPad 9: 4.2
  • iPad 10: 5.2
  • iPad Air 5: 5.0.

Це важливо, оскільки новий Bluetooth 5.2 підтримує передачу аудіо підвищеної якості.

З фірмовим олівцем Apple Pencil працюють усі три моделі iPad. Однак у випадку з «десяткою» вийшла дивна оказія: новий дизайн, порт зарядки новий, а Apple Pencil підтримується старий, першої моделі. Тобто, незважаючи на прямокутні краї, ви не можете заряджати олівець, примагнітивши його до нового iPad 10. Єдиний метод зарядки Pencil 1 у випадку з iPad 10 – підключення до порту USB-С через комплектний перехідник.

Підсумок: як і у випадку з продуктивністю, iPad 10 виглядає найзбалансованішим варіантом у плані комунікацій та аксесуарів.

5. Автономність

Заявлено ідентичну у всіх трьох моделей. 

6. Звук

Новий iPad 10 отримав два стереодинаміки на різних сторонах планшета, подібно до того, як це реалізовано в iPad Air 5. Що стосується iPad 9, то обидві його динаміка знаходяться на одному торці, тому широкої сцени при перегляді кіно там немає. 

7. Камера

Всі нововведення в плані камер в iPad 10 можна поєднати так: вони повністю ідентичні таким в iPad Air 5. Модуль 12 Мп замість 8 Мп у iPad 9, спалах, зйомка 4K-відео, Smart HDR. При цьому надширококутна фронтальна камера — те, що дійсно часто використовуватиметься в планшеті, є у всіх трьох моделей. 

8. Ціна

Мабуть, це якщо не головний, то один із головних параметрів при виборі між iPad 9, iPad 10 та iPad Air 5. Якщо дивитися прайс-лист у доларах США (без SIM/с SIM), то отримуємо таке:

  • iPad 9: від $329 / $459
  • iPad 10: від $449 / $599
  • iPad Air 5: від $599/$749.

Судячи з цих цифр, найоптимальнішим вибором стає iPad 10. Однак між «дев’яткою» та «десяткою» навіть у базовій конфігурації є суттєва різниця в $120 — це справді чимало для пристрою вартістю всього 300-400 доларів.

Так що висновок такий: якщо вам неважливий дизайн, пара міліметрів в габаритах, 10 грам у вазі і нові кольори – сміливо беріть iPad 9. Різниця між чіпами A13 і A14 виявиться ще нескоро.

Якщо вам хочеться чогось свіжого та є можливість доплатити – iPad 10 – це ваш вибір. Якщо ви вже користуєтеся iPad 9, то переходити на «десятку» за будь-яку ціну звичайно не варто. Якісного стрибка в роботі планшета ви не відчуєте, різниця буде суто візуальна (але для когось це важливо).

Найочевиднішою покупкою зараз виглядає iPad Air 5. Він мало чим відрізняється від iPad 10, при цьому коштує дорожче. Єдиний плюс у його “карму” – це SoC Silicon M1. Звичайно, якщо ви знаєте, куди застосувати таку міць. 

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.