Новий MacBook Pro на M2 в базі виявився повільнішим, ніж старий на M1

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Минулого тижня перші покупці стали отримувати свої MacBook Pro 13 на процесорі M2 . Багато хто кинувся відразу порівнювати нову іграшку зі старим MacBook Pro 13 на M1. У ході тестів почали розкриватися дуже цікаві факти, що говорять про те, що швидкість SSD на читання та запис у новому комп’ютері значно нижча, ніж у старому. Apple вже траплялося погіршувати характеристики своїх ноутбуків. Чого варта лише багаторічна історія з клавіатурою-метеликом.

Покупцям нової прошки залишається сподіватися лише те, що низька швидкість SSD — це брак. Як то кажуть, це не провал, а функція. Давайте розберемося в причинах такого «покращення» з боку виробника і чим це може обернутися для користувача.

MacBook Pro M2 – SSD

Швидкість роботи Макбукова практично ніколи не викликала питань. За винятком, можливо, вже давно знятого з виробництва MacBook 12 Apple ніколи не економила ні на процесорах, ні на пам’яті у своїх комп’ютерах. Це було логічно з боку виробника, тому що за них вони просили зовсім не малі гроші. Вважалося, що покупець, набуваючи комп’ютера Apple, повинен отримати найкращий досвід роботи з подібним пристроєм.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Але, зважаючи на все, у світі щось змінилося. Минулого тижня перші MacBook Pro 13 на процесорі M2 потрапили до рук користувачів і відразу на різні тести. За допомогою програми Blackmagic Disk Speed ​​Test був протестований SSD в моделях з пам’яттю 256 Гб. Нагадаємо, що ця версія є базовою і найдешевшою в лінійці MacBook Pro 13. Саме на таку комплектацію припаде досить великий продаж ноутбука по всьому світу. Через цей факт і складається пильна увага до нього. За результатами тестів було отримано такі результати:

  • MacBook Pro 13 M2: читання – 1446, запис – 1463.
  • MacBook Pro 13 M1: читання – 2900, запис – 2215.

Для наочності: відео файл розміром 35 Гб зберігся на MacBook Pro M1 за 34 секунди, а на MacBook Pro M2 – за 85 секунд. Різниця у часі більша ніж у два рази. Для тих користувачів, які працюють з великими файлами, такий розрив у часі буде дуже критичним. Тим більше невідомо ще, як це позначиться на зносі SSD.

MacBook Pro M2 — порівняння

Якщо копнути глибше, з’ясується, що в базовій конфігурації Макбука Про на М2 Apple встановила один модуль на 256 Гб. Тоді як у прошці на М1 використовується два модулі по 128 Гб кожен. Як відомо, якщо задіяно кілька NAND-модулів пам’яті, то забезпечується швидша робота пам’яті.

Можливо, що таке компонування пам’яті викликане її дефіцитом на ринку. Швидше за все, Apple просто не змогла купити достатню кількість модулів по 128 Гб, щоб покрити попит повністю. Адже при тестуванні MacBook Pro M2 на 512 Гб результати не відрізняються від попереднього покоління. І там, і там задіяні по два плашки на 256 Гб.

У зв’язку з цим дуже цікаво виглядає тест реальної роботи базового MacBook Pro M2 на 256 Гб у різних програмах. Експорт фото в Lightroom зайняв 252 секунди, версія на М1 – 216 секунд. Збереження 4К-відеоролика на М2 – 143 секунди, на М1 – 145 секунд. В останньому порівнянні новий ноутбук виявився навіть трохи швидшим. Якщо подивитися на ці тести, то користувачі під час роботи у професійних програмах не зіткнуться з такою ж великою різницею у швидкості, як при копіюванні файлів на згадку про комп’ютер.

Тому якщо ви не використовуєте у своїй роботі велику кількість важких файлів, з якими необхідно працювати, перемістивши їх на ноутбук SSD , то ви просто не помітите жодної різниці між різними поколіннями комп’ютерів. У будь-якому випадку дуже хочеться вірити, що встановлення повільнішої пам’яті – це не спроба Apple знизити собівартість базової версії ноутбука, а банальний дефіцит компонентів. Не хотілося б вкотре звинувачувати компанію з Купертіно у жадібності.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.