Найпроблемніший пристрій Apple: чим небезпечний AirTag

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

У квітні 2021 року компанія Apple представила світові мітки AirTag . Невеликі круглі пігулки дозволяли за допомогою спеціальних брелоків прикріпити їх до речі, яку ви боїтеся втратити. Можна було просто покласти її в сумку або гаманець і за допомогою програми “Локатор” визначити місцезнаходження. Ідея такого пристрою дуже давно лежала на поверхні, тому що багато хто з нас постійно втрачає ключі, гаманці, забувають десь сумки. Але як показав час, все виявилося не так райдужно.

AirTag часто використовують зовсім не для пошуку зниклих речей, а для стеження за людьми. Трохи більш як за рік гаджет із корисного перетворився на небезпечний. У деяких країнах навіть почали з’являтися петиції за їхню заборону. Давайте розберемося, чому потенційно корисний пристрій в одну мить став небезпечним і вивчив чутки про друге покоління AirTag.

Як працює AirTag

AirTag — це позначка Apple, яка використовується для пошуку предметів. У своїй роботі пристрій використовує Bluetooth, NFC та чіп UWB. У Росії технологія UWB недоступна, тому AirTag у нашій країні використовує лише Bluetooth та NFC для режиму зникнення.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Сама ідея, яка полягає у прикріпленні до речі, яку можна легко втратити, невеликого брелока, що відстежує, відмінна. У випадку, якщо така річ губиться, смартфон подає вам сигнал і ви можете легко знайти пропажу. Все дуже просто і доступно, жодних зайвих дій. І це було б так, якби користувачі не вигадали цьому пристрої інший сценарій використання.

У США останнім часом із 150 поліцейських звітів AirTag згадується в 50. Багато людей стали використовувати цей гаджет для стеження за своїми партнерами, колегами, а деякі з кримінальною метою. Умільці стали видаляти з міток динамік, який міг попередити про те, що пристрій використовується не за призначенням і підкидають їх у автомобілі для відстеження та подальшого угону. По мітці зловмисники можуть відстежити автомобіль і викрасти його в зручний для них момент, коли немає свідків, ані камер.

Дуже страшна ситуація через AirTag сталася в американській Індіані. Дівчина відстежила за допомогою мітки свого хлопця, викрила його в зраді і на смерть збила машиною. Використання саме AirTag для такого стеження можна пояснити його невеликими розмірами і тим, що виходить зробити так, щоб мітка не дозволила себе виявити.

У цьому світлі окремі штати розпочинають боротьбу з подібними пристроями. Так, до Палати представників штату Огайо внесли законопроект, який криміналізує використання AirTag та подібні трекери для відстеження людей. Якщо закон буде ухвалено, можлива і повна заборона на продаж таких пристроїв. Виходить, що через дурні вчинки одних людей страждатимуть інші, які використовують свій гаджет виключно за призначенням.

AirTag – захист від стеження

На хвилі цих історій з’явилися відомості про обсяги продажу AirTag. за 2021 рік компанія Apple продала 20 мільйонів трекерів, а за 2022 рік планує продати ще 35 мільйонів пристроїв. Безумовно, у протиправному ключі подібні пристрої використовують не всі користувачі, але за такої популярності це може стати реальною проблемою.

Як повідомляють інсайдери, у разі, якщо продажі міток продовжать зростати, Apple почне розробку другого покоління AirTag. Постає питання, чи вирішить Apple проблему прихованого стеження? Якщо її буде вирішено, то чи купуватимуть їхні трекери в колишніх обсягах? І ось тут залишається тільки сподіватися на порядність компанії з Купертіно, яка придумає якийсь новий спосіб для виявлення прихованих міток.

На сьогоднішній день, навіть за допомогою оновлень, що підвищують гучність вбудованого динаміка, проблему стеження вирішити Apple не вдалося, і AirTag продовжують використовуватися в злочинних цілях. На жаль, вивести з продажу всі мітки неможливо.

Якщо Apple їх заблокує, то доведеться компенсувати їх власникам вартість, а багато хто піде до суду за виплатою моральної шкоди та здобуде перемогу. Тому залишається тільки намагатися покращити свій продукт, адже в Apple завжди важко розлучаються з грошима.

Якщо новий AirTag навчиться на 100% визначати, що за вами стежать за його допомогою, то цей факт зробить його відмінним пристроєм. Для цього Apple необхідно вирішити проблему помилкових повідомлень про AirTag поряд з вами , зробити динамік незнімною частиною трекера та збільшити його гучність. А найкраще взагалі зробити його нерозбірним, а у разі втручання у конструкцію автоматично блокувати.

Додатково, якщо поблизу вашого смартфона тривалий час знаходиться не ваш AirTag, можна зробити нескінченне повідомлення, яке буде відключено тільки пошуком мітки, але для початку необхідно перемогти помилкові повідомлення. Ті, хто використовує трекер за призначенням, так і продовжать це робити, а ось тим, хто недобросовісно застосовує їх функції, доведеться відмовлятися від них і шукати заміну.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.