Ґаджети

Чи можна прискорити комп’ютер за допомогою програм

Share

Існує сотні різних програм, у тому числі «прискорювачі» комп’ютера. Багато користувачів ставлять такий софт і не до кінця розуміють, як він працює, адже за рекламною вивіскою «прискорення» ховається трохи інше.

Варто розуміти, що програмно прискорити комп’ютер можна лише одним способом – оптимізацією програм, файлів, служб та деяких інших моментів. Всі процеси, що відбуваються в Windows. За фактом, ці програми не є прискорювачами — приблизно той самий ефект буде, коли ви встановите чисту операційну систему на ПК.

По факту, прискорення йде за рахунок очищення сміття – файлового кешу, відключення непотрібних програм автозавантаження та непотрібних служб, видалення записів, що не використовуються в реєстрі.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Тільки ось практика показує, що допомогти така програма може в тому випадку, якщо на комп’ютері не перевстановлювалися Windows років так 10. Або ж комп’ютер зовсім слабкий – старий процесор, невелика кількість оперативної пам’яті. Чистка реєстру, як правило, також не призводить до відчутних результатів, якщо ви в день не встановлюєте і не видаляєте сотню інших програм.

А що ще є?

Збільшити оперативну пам’ять з допомогою постійної.

Деякі програми дають опцію збільшення оперативної пам’яті за рахунок жорсткого диска або флешки. Такий софт дасть результат лише в одному випадку – якщо у вас не ставиться інша програма через малу кількість оперативної пам’яті. У всіх інших випадках це фікція – оперативна пам’ять навіть старого покоління DDR3 має швидкість передачі даних понад 10 Гб/сек. Швидкість середнього sata SSD накопичувача – 500 Мб/сек. Різниця дуже відчутна.

Тобто така віртуалізація нічого не дасть, окрім гарної цифри у властивостях системи. Більше того, збільшення оперативної пам’яті за рахунок постійної може призвести до помилок, уповільнення роботи та зависання комп’ютера.

Розгін процесора

Перед тим, як розганяти найголовнішу мікросхему в комп’ютері, потрібно зробити аудит системи охолодження, поспостерігати за температурою CPU під навантаженням без розгону. Якщо щось піде не так, можна втратити не тільки дані під час роботи, а й сам процесор.

Як правило, CPU розганяється через BIOS/UEFI, але для низки материнських плат є спеціальне програмне забезпечення. Якщо ви працюєте за ПК як звичайний користувач, не варто розганяти процесор. Ця процедура дуже специфічна і виконується під ресурсомісткі завдання. Якщо у вас слабкий процесор, то краще модернізувати ПК, ніж пробувати розгін.

Який висновок?

Комп’ютер — складний технічний пристрій, ефективність якого залежить від багатьох факторів. Прискорити комп’ютер можна лише оптимізацією. Не завжди результат робота такого софту відчутна: сучасна операційна система досить вміло використовує ресурси.

Якщо раніше фонові програми та служби дуже «пожирали» ресурси, то зараз робота ПЗ у фоні більш оптимізована. Програмою-прискорювачем можна трохи прискорити комп’ютер, який не доглядали багато років і активно користувалися. Або зовсім слабкий ПК, який ледве ледве тягне браузер (тут все просто: відключаємо більшість служб і ПК працює трохи швидше).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Митник Михайло

За 33 роки встиг зібрати невелику колекцію гаджетів Apple, обзавестися кількома лімітованими консолями. На "iTechua" ділюся виключно найкращими пропозиціями на придатні девайси, якими користуюся сам.

Опублікував
Митник Михайло
Tags: поради
  • Останні записи

    Японці протестували перший у світі 6G-девайс: у 10 разів швидший, ніж 5G

    Над проектом 6G-пристрою одночасно працювали такі компанії, як NEC Corporation, Fujitsu, DOCOMO та NTT. На…

    06.05.2024

    У мережу злили перші подробиці про флагман Xiaomi 15 Pro

    Перше, на що звернуло увагу джерело, так це на те, що Xiaomi 15 Pro отримає…

    06.05.2024

    «Розкладачку» Motorola Razr 50 Ultra показали наживо до анонсу

    Майбутній доладний телефон Motorola Razr 50 Ultra, схоже, близький до випуску, оскільки в мережі з'явилися…

    06.05.2024

    Rabbit R1 – головні недоліки і переваги “унікального” смартфона

    "Передбачається, що це більш простий компаньйон для мого телефону, проте R1 часто говорить мені використовувати…

    06.05.2024

    Чому смарт-кільця зараз є марними

    Поява про «розумних кілець» стає черговим модним цифровим трендом. Виробникам потрібно щось випускати, а новий…

    06.05.2024

    Apple готує величезний складаний iPad та iPhone-розкладачку

    Портал 9to5Mac поділився новими подробицями про плани Apple з розробки та випуску своїх перших пристроїв…

    06.05.2024