Apple відмовиться від Bluetooth у нових AirPods

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Я добре пам’ятаю розчарування власників AirPods, коли їм оголосили про те, що їхні навушники не підтримуватимуть треки у високій якості з Apple Music . Більшості було просто невтямки, що це обмеження стосується не тільки AirPods, а взагалі всіх бездротових навушників загалом. На це було як мінімум дві причини: низька пропускна спроможність протоколу Bluetooth та невисока автономність самих навушників. Але з боку Apple було щонайменше нерозумно запускати lossless-треки і радити своїм користувачам купувати для їхнього прослуховування обладнання десь на стороні.

Оскільки технологія Bluetooth не дозволяє транслювати Lossless-музику на бездротові навушники , в Купертіно вирішили піти в обхід. Щоб забезпечити майбутнім поколінням AirPods можливість програвати треки у високій якості, інженери Apple розробили власну технологію передачі звукового сигналу. Вона описується у патенті, який компанія зареєструвала у Відомстві за патентами та товарними знаками США на початку цього року.

Як слухати Lossless на AirPods – що потрібно

На відміну від Bluetooth-протоколу, який транслює цифровий сигнал, власна технологія Apple є оптичною (over-the-air optical signal), тобто має більш високу пропускну здатність і дозволяє передавати звук у високій роздільній здатності . Інше питання, чи працюватиме вона з iPhone? Тому що жодна із сучасних моделей iPhone таку технологію не підтримує.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ
Щоб відтворити Lossless-музику, потрібен оптичний сигнал, а не цифровий

На жаль, в патенті смартфони майже не згадуються, тільки дуже опосередковано. Зате цілком однозначно описується передача звуку у високій роздільній здатності від спеціальної гарнітури до навушників. Її роль виконують AR/VR-окуляри . Ті самі, які, за чутками, Apple ось-ось збирається нам уявити. Якщо говорити дуже простою мовою, обробка сигналу відбуватиметься на потужностях гарнітури, а її результат – транслюватися на AirPods.

Звісно ж, підійдуть не будь-які AirPods , а лише ті, що підтримують нову технологію. Щоб навушники змогли прийняти оптичний сигнал, вони мають бути оснащені спеціальним ресивером. Адже сама технологія влаштована зовсім не так, як Bluetooth. Однією з її особливостей є мінімальний радіус дії. Apple не уточнює, на якій саме відстані транслюватиметься сигнал, але зважаючи на все, рахунок йде навіть не на метри, а на сантиметри. Втім, якщо слухати музику через навушники у гарнітурі, то проблем із цим не буде жодних.

Якими будуть AirPods Pro 2

Так, з апаратною природою начебто більш-менш розібралися. Але як Apple досягне збереження колишнього часу автономної роботи від AirPods , які змушені приймати оптичний сигнал? Відповіді це питання у патенті міститься. Більш того, Apple навіть вводить нас в оману, демонструючи навушники без дужок, в яких зазвичай розміщуються акумулятори. Звичайно, навряд чи компанія засвітила б реальний дизайн AirPods Pro 2, але ходять чутки, що нові навушники позбавляться дуже.

Поки що це не підтверджена інформація, але низка галузевих експертів дотримується саме такої точки зору. Вони пророкують AirPods Pro другого покоління дизайн у стилі Galaxy Buds. Тобто це будуть навушники-затички без виступаючої частини, корпус яких майже повністю ховатиметься у вушній раковині. Це більш спортивний варіант, який не піддається довільним випаданням, тому що навушники тримаються не тільки за рахунок амбушюр, а й за рахунок тиску вушних хрящів на корпус.

Зрозуміло, немає жодних гарантій, що оптична технологія передачі звуку з’явиться в AirPods Pro 2. Проте віце-президент Apple Гері Гівз з акустики вже давно натякає, що Bluetooth не дозволяє розкрити весь потенціал бездротових навушників компанії . За його словами, у Купертіно шукають способи досягти більшої пропускної спроможності, і прямо зараз працюють над цим. Очевидно, що патент, який ми сьогодні описали є частиною цього великого проекту.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.